PREVIEWS PICKS (OCTOBER 2013)

Η σεζόν έχει πλέον μπει για τα καλά και το δεύτερο φθινοπωρινό PREVIEWS έρχεται να μας προετοιμάσει για τα comics στα οποία θα πρέπει να ξοδέψουμε το δώρο των Χριστουγέννων (όσοι παίρνουν ακόμη). Οι ηρωικοί βετεράνοι του PREVIEWS PICKS, Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, Κώστας Λαμπρόπουλος και Μυρτώ Τσελέντη, υποδέχονται, υπό τους ήχους των τυμπάνων, τον rookie Τάσο Κυριακίδη, ο οποίος αντιμετωπίζει για πρώτη φορά “επαγγελματικά” τον αγχωτικό κατάλογο της Diamond…

BLUE PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Απ’ όλα είχαν οι μπλε σελίδες του PREVIEWS αυτού του μήνα! Και νέα events και sequels και μεταφορές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες! Η ίδια κατάσταση αντικατοπτρίζεται και στις επιλογές μου, που επίσης έχουν απ’ όλα: και ψύχραιμες παρουσιάσεις και γκρίνια και ενθουσιασμό και ειρωνείες και τεράστιες παρενθέσεις που αλλιώς ξεκινούν και αλλιώς καταλήγουν. Και comics, μην ξεχνιόμαστε… Ίσως και παραλείψεις. Αλλά θα πρέπει να με συγχωρέσετε για αυτές.

Inhumanity_1INHUMANITY #1 (Marvel, pg. M2, $3.99)
To one-shot που ξεκινά το επόμενο μεγάλο event του All-New Marvel NOW! υπογράφουν οι Matt Fraction και Olivier Coipel. Μαζί με το INHUMANITY, θα κυκλοφορήσει και ένας σκασμός tie-ins, τα οποία όλα μαζί θα μας οδηγήσουν σε κάτι που θυμίζει πολύ το concept του EARTH X. Αναλυτικότερα, οι Terrigen Mists θα εξαπλωθούν σε όλον τον κόσμο, ξυπνώντας χαρακτηριστικά των Inhumans και υπερδυνάμεις σε φαινομενικά απλούς ανθρώπους.

Θα μπορούσα να ξεκινήσω τις ειρωνείες για τα μεγάλα events της Marvel, αλλά δε θα το κάνω, καθώς έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια στους Inhumans, αλλά και σε οτιδήποτε μπορεί να μου θυμίσει το EARTH X.

ORIGINiiORIGIN II #1 (Marvel, pg. M10, $4.99)
Πρώτα απ’ όλα, μην το απορρίψετε λόγω της τιμής του, αφού πρόκειται για τεύχος 48 σελίδων. Δεύτερον, πρόκειται για το sequel, κατά κάποιον τρόπο, της καλύτερης ίσως ιστορίας με πρωταγωνιστή τον Wolverine. Από την άλλη, βέβαια, οι Kieron Gillen και Adam Kubert δεν είναι Paul Jenkins και Andy Kubert, αλλά μην τα θέλουμε όλα δικά μας, έτσι δεν είναι; Προχωρήστε, αλλά προσεκτικά και με δικό σας ρίσκο…

AMAZING SPIDER-MAN #700.1, #700.2, #700.3, #700.4, #700.5 (Marvel, pg. M24, $3.99)
PETER PARKER IS BACK! Το περιμένατε; Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι η Marvel γιορτάζει την επιστροφή του πραγματικού Spider-Man, μερικούς μήνες μετά το θάνατό του. Kαι γιατί όχι; Το τεύχος έχει στρογγυλό αριθμό, γεγονός που ευνοεί ένα μεγάλο γεγονός, και οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν όχι ένα, αλλά πέντε τεύχη AMAZING SPIDER-MAN σε ένα μήνα. Όπως και να ‘χει, οφείλουμε να καλωσορίσουμε τον πάντα συμπαθέστατο (με εξαίρεση αυτόν του Andrew Garfield) Peter.

terminator-salvationTERMINATOR SALVATION: THE FINAL BATTLE #1 (Dark Horse, pg. 36, $3.99)
Το solicitation μας υπόσχεται το τέλος του πολέμου ανάμεσα σε μηχανές και ανθρώπους και την αποκάλυψη της τελικής μοίρας του John Connor και του Skynet. Μας υπόσχεται, επίσης, μια εξαιρετική ιστορία και, προσωπικά, δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω, κοιτώντας τα credits: J. Michael Straczynski και Pete Woods. Για το ότι η ιστορία θα είναι ωραία, δεν αμφιβάλλω καθόλου. Αλλά αμφιβάλλω για το αν θα ολοκληρωθεί στην ώρα της, δεδομένης της προϋπηρεσίας του JMS. (Να μιλήσω για το RISING STARS; Το THE TWELVE; Ή για τα SUPERMAN και WONDER WOMAN; Τουλάχιστον τα τελευταία τα παράτησε εγκαίρως, για να επικεντρωθεί στο SUPERMAN: EARTH ONE – το οποίο, διορθώστε με αν κάνω λάθος και ακούγομαι κακεντρεχής, αλλά επίσης δε βγήκε στην ώρα του, έτσι δεν είναι;)

Για να μη σας κουράζω, η συγκεκριμένη σειρά θα αποτελείται από 12 μηνιαία τεύχη. Αν πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο (όπως μας διαβεβαιώνουν τα μαθηματικά), σας ζηλεύω, είτε γιατί ξέρετε κάτι παραπάνω από εμένα, χάρη στον ξάδερφό σας που δουλεύει στη Dark Horse και σας είπε για εκείνη τη ρήτρα που αναγκάζει τον JMS να δουλεύει όπως όλοι οι υπόλοιποι στη βιομηχανία, είτε γιατί είστε αδικαιολόγητα αισιόδοξοι – και πάντοτε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό με κάνει να συγκινούμαι.

JL3000JUSTICE LEAGUE 3000 #1 (DC, pg. 89, $2.99)
Ξόδεψα τόσες αράδες (και αρκετό από το χρόνο όσων αποφάσισαν να τις διαβάσουν) για να παραπονεθώ για την ασυνέπεια του JMS, ενώ θα μπορούσα να μιλώ για συνεπείς, τίμιους και ταλαντούχους συγγραφείς; Απαράδεκτο! Θα εξιλεωθώ, παρουσιάζοντάς σας το JUSTICE LEAGUE 3000, το οποίο υπογράφουν οι J.M. DeMatteis και Keith Giffen. Δεν ξέρω πόσο σας πείθουν οι μελλοντικές εκδοχές των Superman, Batman και των υπόλοιπων, αλλά οι δύο συγγραφείς αποτελούν εξαιρετικό λόγο για να ρίξετε μια ματιά στη νέα αυτή σειρά, καθώς, αν μη τι άλλο, γνωρίζουν καλά πώς να συμπεριφερθούν στη Justice League. Βέβαια, η συγκεκριμένη καθυστέρησε πριν καν ξεκινήσει, μετά την απόλυση του σχεδιαστή της, Kevin Maguire, αλλά δε νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

deadboydetectivesDEAD BOY DETECTIVES #1 (Vertigo, pg. 136, $2.99)
Ιδού μια επιστροφή που παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον! Μετά από συμμετοχές σε άλλους τίτλους (THE SANDMAN, BOOKS OF MAGIC) και ένα δικό τους mini series, το 2001, οι χαρακτήρες του Neil Gaiman επιστρέφουν με τη δική τους μηνιαία σειρά. Το αγαπημένο μου όνομα στα credits δεν είναι άλλο από αυτό του Mark Buckingham (FABLES), ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο και το σχέδιο!

RICHARD STARK’S PARKER: SLAYGROUND (IDW, pg. 159, $17.99)
Πρόκειται για το τέταρτο volume της μεταφοράς των δημοφιλών crime novels σε comics από τον Darwyn Cooke. Ομολογώ ότι δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα προηγούμενα τρία volumes (δεν είμαι fan του crime fiction), αλλά η κυκλοφορία του συγκεκριμένου πρέπει να ήταν το καλύτερο νέο που άκουσε ο Μιχάλης Διαλυνάς (TRINKETS, AMALA’S BLADE), την ημέρα που κυκλοφόρησε το PREVIEWS. Αφού, λοιπόν, έζησα τον ενθουσιασμό του για το SLAYGROUND από κοντά, θα ένιωθα άσχημα αν δεν το πρότεινα και σε εσάς.

(Και, πιστέψτε με, είχε και καλύτερους λόγους για να χαρεί, αφού η υπογραφή του βρίσκεται σε δύο items στο PREVIEWS αυτού του μήνα: στο trade της Marvel που περιλαμβάνει την ιστορία που σχεδίασε για το SUPERIOR SPIDER-MAN και στο variant cover του TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES #29 της IDW.)

THE SAVIORS #1 (Image, pg. 186, $2.99)
O James Robinson (STARMAN) επιστρέφει σε creator-owned δουλειές και φιλοδοξεί να μας αποδείξει ότι “το έχει” ακόμη. Δεν έχω ενθουσιαστεί από τη συμμετοχή του στο EARTH 2 (και εκείνο το mini series THE SHADE καλό ήταν, αλλά… ΑΛΛΑ), μα εξακολουθώ να πιστεύω ότι μια αλλαγή κλίματος θα του κάνει καλό. Για να δούμε. Έχει και συνομωσίες με εξωγήινους, πάντως.

GREEN PAGES (Τάσος Κυριακίδης)

Παρθενική φορά με το PREVIEWS στα χέρια μου, μόνο ως σοκ και δέος μπορώ να χαρακτηρίσω την εντύπωση από το πλήθος των νέων τίτλων, ongoing σειρών που έρχονται, αλλά και… θα έρχονται. Παρακάτω, θα δείτε τις προτιμήσεις μου, μετά από ένα σχολαστικό ξεφύλισμα των πράσινων σελίδων.

North05THE MIDAS FLESH #1 (Boom! Studios, pg. 275, $3.99)
Η δημιουργική ομάδα του comic ADVENTURE TIME, έρχεται με έναν καινούριο τίτλο στο νέο imprint της εταιρίας, Boom! Box. Η αυτοκρατορία τους κυνηγάει και η Fatima, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, αποφασίζουν να ταξιδέψουν στον απόμακρο πλανήτη Γη, ο οποίος είναι καλυμμένος με χρυσό, για να ανακαλύψουν τί συνέβη.

Στο εξώφυλλο υπάρχει ένας δεινόσαυρος, με γυαλιά… Geek-Δεινόσαυρος. Αυτά είναι!

ROBOT DREAMS GN (First Second, pg. 320, $16.99)
Καινούριο print, καθώς ήταν out of stock. Ένα ρομπότ έρχεται με το ταχυδρομείο και ένας σκύλος το συναρμολογεί. Γίνεται ο καλύτερος του φίλος, μέχρι που ο σκύλος αναγκάζεται να το παρατήσει στη μέση του πουθενά. Μία ιστορία φιλίας-μοναξιάς-συγχώρεσης, ανάμεσα σε ένα σκύλο και ενα ρομπότ.

MEGAGOGO Vol. 1(Oni Press, pg. 332, $19.99)tumblr_ms9efw5rDU1r67kz0o1_500
Τα τέρατα επιστρέφουν, μετά από δέκα χρόνια ειρήνης και ηρεμίας. Ο Adam θα πρέπει να προστατέψει
την πόλη της Ατλάντα. Ναι, το όνομα του comic είναι δύσκολο να το προφέρεις χωρίς να παραξενευτείς/γελάσεις… αλλά έχει Ku Klux Klan Robots, dots και το σχέδιο φαίνεται πολύ όμορφο.

DIESEL SWEETIES: BACON IS A VEGETABLE, COFFEE IS A VITAMIN (Oni Press, pg. 329, $19.99)
To DIESEL SWEETIES είναι ένα “robot” webcomic, με pixel αισθητική και αρκετά ιδιαίτερο χιούμορ. Σε αυτή την paper έκδοση του, ουσιαστικά στο δεύτερο volume της σειράς, “αναλύεται” το πως οι κακές συνήθειες είναι καλές για σένα, ή το ότι τα λαχανικά (τύπου-μπέικον) είναι εμπλουτισμένα με δίκαιη αγανάκτηση(!).

finkfixitWE CAN FIX IT (Top Shelf, pg. 347, $14.99)
Ωραίο εξώφυλλο/σχέδιο και ενδιαφέρον conceptάκι. Αυτοβιογραφικό, φάση “what if I had a time machine”. Η Jess Fink προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, μπαίνοντας σε μία μηχανή του χρόνου για να δώσει τη γνώση στο νεότερο εαυτό της. Κατηγοριοποιημένο για mature audience, άρα δεν είναι τόσο (ή μάλλον καθόλου!) παιδικό όσο δείχνει ότι είναι.

Χ-O MANOWAR: HOMECOMING TPB (Valiant, pg. 355, $14.99)
Έχοντας μετανιώσει το ότι έχω μείνει αρκετά πίσω στο Χ-O MANOWAR, τα trades μου θυμίζουν ότι δεν είναι πολύ αργά για την επιστρόφή. Το συγκεκριμένο συλλέγει τα τεύχη #15-18

UNITY #2 (VALIANT, pg. 354, $3.99)
Από ότι φαίνεται, όμως, το homework που έχω να κάνω για το X-O MANOWAR είναι περισσότερο από όσο νόμιζα. Χ-Ο Μanowar σε δύο τίτλους από τη Valiant, το universe της οποίας επεκτείνεται. Για να δούμε…

MANGA (Κώστας Λαμπρόπουλος & Μυρτώ Τσελέντη)

Τα κακά νέα είναι ότι αυτό το μήνα δεν έχουμε σχεδόν τίποτα από νέες κυκλοφορίες στο manga section του PREVIEWS. Τα ακόμη χειρότερα νέα είναι ότι και οι μόλις δύο νέες κυκλοφορίες κυμαίνονται από μάλλον αδιάφορες σε εντελώς αδιάφορες. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι τώρα που ο καιρός κρυώνει, μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα που θα δαπανούσατε για manga σε κάτι άλλο, όπως πετρέλαιο θέρμανσης. Ή ξύλα για το τζάκι. Ή pellets, που είναι και της μοδός.

sorakoSORAKO (Gen, pg. 322, $9.95)

Μα γιατί, δεν σας καταλαβαίνω, ακούγεται συναρπαστικό…

Το SORAKO ασχολείται με τη ζωή μιας κοπέλας, μια ζωή που δεν έχει τίποτα συνταρακτικό. Όταν λέμε τίποτα, εννούμε τίποτα. Nada. Zip. Έχει φίλους, οικογένεια και αγαπάει το σκύλο της, όπως λέει και το solicitation.

Προσπαθώ να βρω ένα λόγο για τον οποίο κάποιος θα το βρει ενδιαφέρον, αλλά εκτός κι αν μιλάμε για λογοτεχνικό διαμάντι στην αφήγηση (γιατί το σχέδιο δεν είναι τίποτε ιδιαίτερο) δεν βρίσκω. Αναπόφευκτα, μου θύμισε αυτό:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5PsnxDQvQpw[/youtube]

bloody_crossBLOODY CROSS Vol. 01 (Yen Press, pg. 366, $12.99)

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και αναγνώστες…

Άλλο ένα δαιμονο-βρυκολακο-manga και όσο και να ήθελα να το συμπαθήσω, το εξώφυλλο μου λέει ότι θα έχουμε σκηνικά τύπου TWILIGHT. Εντάξει, δεν έχω τίποτα με τις ιστορίες αγάπης και έρωτα και περίπλοκων καταστάσεων, αλλά όταν διαβάζω κάτι με βρικόλακες και δαίμονες, θέλω αυτό να είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Όλα αυτά μόνο από το εξώφυλλο. Συγγνώμη, αλλά εγώ προσπέρασα.