ONLINE COMICS: SATURDAY MORNING BREAKFAST CEREAL

20130414Writer/Artist: Zach Weinersmith
http://www.smbc-comics.com/

Στο τελευταίο μου άρθρο, περιέγραψα φευγαλαία το τυπικό σαββατιάτικο πρωινό μου. Κορν φλέικς με γάλα, καθισμένη άνετα στο τραπέζι, με ένα comic παρέα. Και όσο έγραφα, το μυαλό μου πραγματοποιούσε “περίπλοκες” μαθηματικές εξισώσεις: Comics + Breakfast =… Saturday Morning Breakfast Cereal! Ένα από τα αγαπημένα μου online comics, που μέχρι στιγμής δεν είχα σκεφτεί να σας παρουσιάσω. Ζητώ συγγνώμη για την παράλειψη, και επανορθώνω πάραυτα.

Πρόκειται για ένα webcomic που ξεκίνησε το 2002 και ανανεώνεται καθημερινά, μέχρι και σήμερα (πραγματικά, θαυμάζω όσους καταφέρνουν να είναι τόσο τακτικοί, χωρίς να αφαιρούν από την ποιότητα). Μέχρι τον πρώτο χρόνο, το comic περιέγραφε χιουμοριστικά τη ζωή του φοιτητή, τα προβλήματα της συγκατοίκησης, τις δυσκολίες της εγγραφής, τα άπονα deadlines.

Πλέον, το SMBC έχει αρκετά ελέυθερο θεματικό κύκλο. Πολύ ελεύθερο. Κινείται από την εποχή των δεινοσαύρων, μέχρι τον κόσμο του μέλλοντος, χρησιμοποιεί ως πρωταγωνιστές ανθρώπους, ζώα, ή μηχανές. Συνήθως κάνει καυστικά σχόλια και έξυπνες παρατηρήσεις, δημιουργεί χιουμοριστικούς διαλόγους και θέτει/απαντάει σε περίεργα ερωτήματα. Αλλά τα παραπάνω δεν είναι αναγκαία. Δε ξέρεις ποτέ τι θα διαβάσεις, όταν πατάς “next” και νομίζω πως αυτό είναι το στοιχείο που δε με άφησε πότε να βαρεθώ το SMBC.

20020819

Το σχέδιο είναι ικανοποιητικότατο. Δε μαγεύει όπως του Gurewitch στο PERRY BIBLE FELLOWSHIP, αλλά δεν αρκείται και στη λιτότητα του CYANIDE AND HAPPINESS. Είναι χορταστικό, απλό, με ωραία, καθαρά χρώματα και χαρακτήρα. Ψάχνοντας στο Internet για καλά online comics, μου έχει έρθει πολλές φορές να βγάλω τα μάτια μου από τη θέση τους με αυτά που βλέπω, οπότε εκτιμώ την επιλογή του Zach Weinersmith να μην αρκεστεί στις έξυπνες ατάκες του, αλλά να κρατήσει και μία αξιοπρέπεια στο σχέδιο. Τα strips του 2002, βέβαια, χρειάζονταν αποκρυπτογράφηση για να διαβαστούν, οπότε, το SMBC είναι ένα απίστευτα αισιόδοξο παράδειγμα για το πόσο θεαματικά μπορεί να βελτιωθεί ένας καλλιτέχνης.

20030519-2

Σημαντικές ημερομηνίες:

— Το 2006 και το 2007 ήταν λαμπρές χρονιές για το SMBC, καθώς βραβεύτηκε με το Web Cartoonists’ Choice Award ως το πιο Outstanding Single Panel Comic.

— Το 2009, ο Zach Weinersmith ξεκινά τη σειρά SMCB Theater, η οποία ανανεώνεται κάθε Δευτέρα στο Youtube και αποτελείται από μικρά αυτοτελή σατιρικά σκετς. Αν και έχει αρκετό ενδιαφέρον, σίγουρα δεν είναι τόσο καλογυρισμένη όσο άλλες web σειρές, και, προσωπικά, σίγουρα προτιμώ να διαβάζω το webcomic.

20130911Αυτά, λοιπόν, για σήμερα! Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι έχετε ήδη ρίξει μια ματιά στο SATURDAY MORNING BREAKFAST CEREAL, οπότε για εσάς το σημερινό review δεν είναι παρά μία υπενθύμιση, αλλά δεν μπορούσα να διακινδυνεύσω να αφήσω κόσμο στην άγνοια, οπότε δείξτε κατανόηση, παρακαλώ. Tην επόμενη φορά που θα αναλάβω τη συγγραφή της στήλης ONLINE COMICS, υπόσχομαι κάτι καλά θαμμένο στο internet.

**Bonus tip: Στα νεότερα SMCB, υπάρχει ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί κάτω από το μονοσέλιδο. Περνάτε το mouse από πάνω και έχετε ένα extra αστειάκι/σχόλιο του συγγραφέα για το strip.