THE BLACK PROJECT

black1Artist/Writer: Gareth Brookes
Myriad Editions

Θυμάστε τη ταινία LARS AND THE REAL GIRL με τον Ryan Gosling; Υποδυόταν έναν ντροπαλό, μοναχικό και κάπως ηττοπαθή τύπο, ο οποίος παράγγειλε μια συνθετική κούκλα, ή αλλιώς μια sex doll πολυτελείας. Το παράξενο είναι ότι δεν την ήθελε μονάχα για ένα επιφανειακό πλαστικό sex, αλλά για να κάνει μια σοβαρή σχέση. Την αντιμετώπιζε σαν αληθινό άνθρωπο, την πήγαινε στο σπίτι της οικογένειάς του, την έβγαζε βόλτα με καροτσάκι και άνοιγε συζητήσεις. Είχα εντυπωσιαστεί με το που μπορεί να φτάσει η απελπισία ενός ανθρώπου για παρέα, αλλά δε φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα. Κι όμως, μετά από λίγο καιρό, είδα στο διαδίκτυο έναν τύπο που όντως είχε σχέση με μια τέτοια κούκλα. Απόρησα, αλλά τελικά συμπέρανα ότι είναι άλλο ένα είδος φετιχισμού.

Αυτές οι κούκλες είναι τελευταίας γενεάς και δεν μοιάζουν με αυτές που έχουν ορθάνοιχτο στόμα και τρομάζουν. Όποιος φετιχιστής έχει λεφτά και μπόλικη φαντασία, μπορεί να διαλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία. Τί θα γινόταν, όμως, αν κάποιος ήθελε μια τέτοια κούκλα πριν πολλά χρόνια; Θα την έφτιαχνε κανείς μόνος του; Δε νομίζω το περιοδικό ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ να έχει βγάλει ποτέ τεύχος με θέμα “κούκλα για σεξ, φτιάξε τη μόνος σου”.

black4O Richard έχει την εμμονή και την επιθυμία να φτιάξει με τέτοια κούκλα. Είναι ένα παιδί αποξενωμένο, χωρίς φίλους στο σχολείο, ντροπαλό, και αναζητάει τη συντροφιά μιας κοπέλας. Προφανώς, δε μπορεί να βρει ένα αληθινό κορίτσι και έτσι αποφασίζει να φτιάξει ένα ψεύτικο. Με ότι υλικά μπορεί να βρει, επιχειρεί να φτιάξει το πρώτο του μοντέλο. Είναι κάπως creepy, αλλά αυτό δεν τον πτοεί και συνεχίζει να φτιάχνει και άλλες κούκλες δίνοντας στη καθεμία από ένα διαφορετικό όνομα.

Ξέρει πολύ καλά ότι αυτό που κάνει είναι ανώμαλο και ντρέπεται πραγματικά. Προσπαθεί να βρει τρόπους για να το κρατήσει μυστικό και το καταφέρνει, μέχρι ένα σημείο. Σαν ένα αληθινό χόμπι, ο νεαρός Richard σπαταλάει πολλές ώρες, αναζητώντας πληροφορίες σε βιβλία βιολογίας, για να αποδώσει καλύτερα τη σωστή ανατομία και να βελτιώσει το έργο του.

Αν και αλλόκοτος, ο Richard είναι πολύ συμπαθητικός. Είναι αθώος, αφελής και απλά ψάχνει να βρει μια συντροφιά. Η ιστορία μπορεί να είναι σκοτεινή και λίγο μακάβρια, αλλά έχει πολύ χιούμορ και σου προκαλεί τη περιέργεια για να δεις που θα καταλήξει όλο αυτό.

black3Πέρα από την παράξενη ιστορία, το συγκεκριμένο graphic novel έχει μια ιδιαίτερη πρωτοτυπία στο εικαστικό κομμάτι και αυτό έχει να κάνει με τα Μέσα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης. Το έργο είναι ένας συνδυασμός από λινογραφία, χαρακτική και κέντημα. Μπλέκονται με εντυπωσιακό τρόπο και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά όμορφο, με μια, όμως, μουντή και σκοτεινή ατμόσφαιρα.

Το THE BLACK PROJECT είναι η πρώτη δουλειά του Gareth Brookes και σίγουρα δε θεωρείται 100% “comic”. Είναι κάτι ανάμεσα σε graphic novel και art book και πιστεύω ότι θα συζητηθεί πολύ αυτή τη χρονιά. Ήδη έχει πάρει κάποιες διακρίσεις και θα μπορούσε άνετα να σταθεί δίπλα σε δουλειές των Eric Drooker, Hans Bellmer και Frans Masereel.