DC ANIMATED UNIVERSE #2. BATMAN BEYOND

Κυρίες και Κύριοι, geeks και nerds, fans και περαστικοί, καλώς ήρθατε στην συνέχεια του ταξιδιού μας στο DC Animated Universe! Την προηγούμενη φορά, αφετηρία στο ταξίδι αυτό ήταν η θρυλική σειρά BATMAN: THE ANIMATED SERIES και οι συνέχειες της.

Σήμερα, όμως, θα ασχοληθούμε με το πραγματικό sequel της. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για μια ματιά στο μέλλον της Gotham και του Batman. Επόμενος σταθμός μας, το BATMAN BEYOND!

BB

  • ΤΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Το 1999, μετά από το τέλος του THE NEW BATMAN ADVENTURES και λίγο πριν τελειώσει το SUPERMAN: THE ANIMATED SERIES (το οποίο θα μας απασχολήσει στο επόμενο άρθρο), η ιστορία του Σκοτεινού Ιππότη συνεχίζεται. Αλλά πολλά πράγματα έχουν αλλάξει πλέον, τόσο για τον ίδιο τον Batman όσο και για την Gotham…

Η ιστορία του BATMAN BEYOND (το οποίο είδαμε στην Ελλάδα με τον τίτλο Ο BATMAN ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ) ξεκινάει 20 χρόνια μετά από την τελευταία εμφάνιση του Batman και την απόσυρση του από την ενεργό δράση. Για την ακρίβεια, στην εισαγωγή του πρώτου επεισοδίου, βλέπουμε έναν αρκετά μεγαλύτερο Bruce Wayne/Batman, με την νέα hi-tech στολή του, να προσπαθεί να σταματήσει ένα έγκλημα.

Όμως, ο Batman είναι θνητός, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει ένας εχθρός που δεν μπορεί να υποτάξει: ο χρόνος. Έτσι, λοιπόν, είναι πιο αργός και κουρασμένος. Το ίδιο και η καρδιά του. Την ώρα που πολεμάει τον εγκληματία που έχει απαγάγει την κόρη ενός παλιού του φίλου, παθαίνει καρδιακό επεισόδιο και για να προστατέψει τον εαυτό του, αναγκάζεται να κάνει κάτι που πάντα απεχθανόταν: να σπάσει τον κώδικα τιμής του και χρησιμοποιήσει πιστόλι για να απειλήσει τον απαγωγέα, ο οποίος τρέπεται σε φυγή. (Ο Bruce απεχθάνεται τα όπλα, μιας και ο δολοφόνος των γονιών του τους σκότωσε χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι.)

Μετά από αυτό το συμβάν, ο Bruce επιστρέφει στην Bat-Cave και τον βλέπουμε να κάνει αυτό που δεν περιμέναμε πότε να συμβεί: να λέει “ποτέ ξανά” και να κρεμάει μία και καλή τη στολή. Το τέλος του Batman, λοιπόν; Όχι. Απλά ένα διάλειμμα.

  • ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1EbNIFNs3UU[/youtube]

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Gotham που ξέραμε δεν υπάρχει πλέον. Τη θέση της την έχει πάρει μία φουτουριστική μεγαλούπολη, με έμφαση στην τεχνολογία, τη βιομηχανία και την επιστήμη, με τους απαραίτητους γιγαντιαίους επιχειρηματικούς ομίλους να ελέγχουν σχεδόν τα πάντα. Η αισθητική της, από dark noir, έχει αλλάξει σε industrial, και τα ήθη και τα έθιμα δεν είναι πλέον τα ίδια. Η αρχιτεκτονική της έχει έντονες Gothic και ασιατικές επιρροές και θυμίζει, σε σημεία, το Los Angeles, όπως εμφανίζεται στην ταινία BLADE RUNNER. Καλώς ορίσατε στη Neo-Gotham.

640px-Future_Gotham

Τί έχει μείνει ίδιο, ρωτάτε; Η Gotham παραμένει ένα σκοτεινό μέρος, καθώς το έγκλημα και η διαφθορά έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μιας και η πόλη δεν έχει τον προστάτη της. Διάφορες συμμορίες τρομοκρατούν τον πληθυσμό, μέσω βανδαλισμών και εκβιασμών, με τις πιο γνωστές να είναι οι Jokerz, που είναι εμπνευσμένοι από τον Joker (ο οποίος έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια) και τους T, που είναι οι αντίπαλοί τους.

brucewaynemaylookdownbuthesnotout

Ο γερασμένος Bruce (που πλέον χρησιμοποιεί μπαστούνι), ζει στην έπαυλή του, έξω από την πόλη, με μόνη του παρέα τον σκύλο του, Ace, και χωρίς τον πιστό του Alfred, ο οποίος έχει πεθάνει, πιθανότατα από γεράματα, στο μεσοδιάστημα. Αποκομμένος σχεδόν από κάθε είδους κοινωνική επαφή, στοιχειωμένος από φαντάσματα του παρελθόντος και θυμωμένος επειδή βλέπει την πόλη και τον κόσμο που γνώριζε κάποτε να έχει χαθεί και την καινούργια πόλη να έχει πέσει σε παρακμή, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό, έχει γίνει ακόμη πιο κυνικός, πικρόχολος και μελαγχολικός. Είναι ένα από τα τελευταία απομεινάρια της παλιάς Gotham και μίας εποχής που έχει περάσει.

  • ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Κάπου εδώ, μπαίνει στο προσκήνιο ο Terry McGinnis, ένας 17χρονος μαθητής με “αμαρτωλό” παρελθόν, μιας και παλιότερα ήταν μέλος συμμορίας και είχε μπλεξίματα με τον νόμο (ίσως και λόγω αντίδρασης στο διαζύγιο των γονιών του), με αποτέλεσμα να περάσει και από αναμορφωτήριο. Έχοντας αφήσει την παλιά του ζωή πίσω του, είναι αποφασισμένος να ζήσει σαν σωστός, φιλήσυχος πολίτης. Λόγω των εμπειριών του, έχει μία βαθιά αίσθηση της δικαιοσύνης και προσπαθεί να βοηθήσει, όποτε και όπου μπορεί, έτσι ώστε να εξιλεωθεί για τα παλιότερα του ατοπήματα.

677569-terry_mcginnis__batman_beyond_

Όπως κάθε έφηβος, έχει τις διαφορές του με τους γονείς του και ένα βράδυ καταλήγει να τσακωθεί με τον πατέρα του. Φεύγει οργισμένος από το σπίτι και βγαίνει έξω να ξεσκάσει, με την κοπέλα του, Dana. Λίγο αργότερα, το ζευγάρι γίνεται στόχος μερικών Jokerz. Ο Terry υπερασπίζεται την κοπέλα του και η όλη σκηνή καταλήγει με τον Terry να καταδιώκεται από τους συμμορίτες. Η καταδίωξη καταλήγει στα προάστια της πόλης, στην έπαυλη Wayne, όπου και προσπαθεί να βρει καταφύγιο. Όταν ο Bruce αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, βοηθάει τον Terry να ξεφορτωθεί τους Jokerz, κάτι που όμως ζορίζει την καρδιά του. Ο Terry τον βοηθάει να γυρίσει μέσα στην έπαυλη και να πάρει τα φάρμακα του.

Ενώ, λοιπόν, ο Bruce είναι εξουθενωμένος και τον παίρνει ο ύπνος στην πολυθρόνα του, ο Terry, ρίχνοντας μία ματιά στο σπίτι, βλέπει μία νυχτερίδα παγιδευμένη στο ρολόι του τοίχου (ενδιαφέρων “οιωνός”). Προσπαθώντας να την ελευθερώσει, άθελα του ανοίγει την είσοδο της Bat-Cave. Η περιέργεια του κεντρίζεται και περνάει μέσα, ανακαλύπτοντας έτσι τον εξοπλισμό και τις στολές του Batman και φυσικά το μυστικό του Bruce. Εν τω μεταξύ, ο ξύπνιος, πλέον, Bruce αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και πετάει έξω τον Terry, οργισμένος.

1f7ec550

O Terry γυρίζει σπίτι του για να βρεθεί αντιμέτωπος με μία τραγωδία: Ο πατέρας του είναι νεκρός, δολοφονημένος από τους Jokerz. Συγκλονισμένος και συντετριμμένος, προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη. Ερευνώντας τα υπάρχοντα του πατέρα του, ανακαλύπτει μία δισκέτα, που δείχνει πως ο πατέρας του, ο οποίος δούλευε για την εταιρεία, είχε αντιληφθεί πως ο Powers κατασκεύαζε βιολογικά όπλα. Όταν ο Powers το έμαθε, έστειλε τους Jokerz να τον σκοτώσουν. Απελπισμένος, γυρίζει πίσω στην έπαυλη και λέει στον Bruce τι συνέβη, ζητώντας του να τον βοηθήσει. O Bruce αρνείται να αναμιχθεί, λέγοντας του να πάει στην Barbara Gordon (πρώην Batgirl), που έχει πάρει τη θέση του πατέρα της, ως Επιθεωρητής της Αστυνομίας. Όμως, στο δρόμο βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ίδιο τον Powers, ο οποίος ψάχνει την δισκέτα, μιας και αποτελεί απόδειξη για τις παράνομες δραστηριότητές του. Ο Terry καταφέρνει να ξεφύγει, επιστρέφει στην έπαυλη και κλέβει τη στολή του Batman, με στόχο να πάρει εκδίκηση.

Όταν ο Bruce αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί, λέει στον Terry, μέσω του συστήματος ενδοεπικοινωνίας της στολής, να επιστρέψει και να γυρίσει πίσω την κλεμμένη στολή. Ο Terry, που βρίσκεται εν μέσω μάχης με τις δυνάμεις ασφαλείας του Powers, αρνείται, και ο Bruce απενεργοποιεί την στολή, όμως ο Terry τον πείθει να του δώσει μία ευκαιρία. Τελικά, καταφέρνει να σαμποτάρει τα βιολογικά όπλα. Ο ίδιος ο Powers εκτίθεται στις χημικές τους ουσίες, και μεταλλάσσεται έτσι στον πρώτο supervillain του νέου Batman.

terry

O Bruce, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης του Batman, αλλά και το κουράγιο και τις δυνατότητες του μικρού, ξεκινάει μία συμμαχία με τον Terry, ο οποίος γίνεται ο καινούργιος Batman, με μέντορα του τον Wayne. Και έτσι, η Neo-Gotham έχει ξανά τον Σκοτεινό Ιππότη της.

  • ONCE AND FUTURE BATMAN

Το BATMAN BEYOND καταφέρνει να αποτελεί μία νέα κατεύθυνση για τον θρύλο του Batman, χωρίς όμως να χάσει την ουσία του προστάτη της Gotham. Δεν σας κρύβω πως όταν πρωτοείδα τα trailer για το BB και τη νέα στολή, η πρώτη μου σκέψη ήταν: “Μάλιστα. Κάνανε τον Batman… Spider-Man”. Ευτυχώς, δεν θα μπορούσα να είχα κάνει μεγαλύτερο λάθος.

Μην γελιέστε καθόλου. Παρ’ όλο που δεν έχουμε να κάνουμε με τον κλασικό Άνθρωπο-Νυχτερίδα, η σειρά είναι όσο πιο Batman γίνεται. Σκοτεινή, έξυπνη, με παλιούς, γνώριμους χαρακτήρες, καθώς και νέους ενδιαφέροντες να συμπληρώνουν το επιτελείο.

Στην ουσία, ο καινούργιος Batman είναι δύο άτομα, πολύ διαφορετικά αλλά και πολύ όμοια ταυτόχρονα. O Bruce Wayne, που λειτουργεί ως δάσκαλος και βοηθός (θα μπορούσε να τον δει κανείς ως μία πολύ πιο badass εκδοχή του Alfred), και ο Terry, που είναι ο μαθητευόμενος και έχει αναλάβει την βαριά κληρονομιά του Batman. Αν ο Batman είναι “τα μπράτσα”, ο Bruce είναι “το μυαλό”. Η μεταξύ τους σχέση και η εξέλιξη της, είναι ο κεντρικός άξονας του BB.

445848-mantle_super

Ο Bruce ξεκινάει ως το δύσκολο, απαιτητικό και δύσπιστο “αφεντικό” της ιστορίας και, με το πέρασμα του καιρού, αναγνωρίζει την αξία του Terry όλο και περισσότερο και καταλήγει να γίνει μία πιο πατρική φιγούρα απέναντί του. Ο Terry, με τη σειρά του, ανακαλύπτει σιγά-σιγά πως o σκληρός γέρο-μέντοράς του έχει πολλά μυστικά, αλλά και δεν είναι ο αναίσθητος, αδιάφορος και σκληρός άνθρωπος που νόμιζε στην αρχή.

Η σειρά, εκτός από ανανέωση, προσφέρει και μία διαφορετική οπτική στον χαρακτήρα του Batman και του Bruce Wayne, προσθέτοντας έτσι νέα επίπεδα σε έναν ήρωα που είναι πασίγνωστος.

  • ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ, ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

Με τον νέο Batman, φυσικά, έχουμε και ένα σωρό νέους supervillains: Από τον ραδιενεργό Blight (ο μεταλλαγμένος Derek Powers) και την Inque, που είναι φτιαγμένη από μία ουσία σαν ζωντανό μελάνι, μέχρι τον Shriek, που χρησιμοποιεί τον ήχο ως όπλο, και την Ten από την Royal Flush Gang, που έχει μία σχέση με τον Terry, αντίστοιχη αυτής της Catwoman με τον Bruce, οι περισσότεροι νέοι αντίπαλοι είναι ενδιαφέροντες και δεν απογοητεύουν.

Βέβαια, δεν λείπουν και μερικές εμφανίσεις από τους πιο κλασσικούς εχθρούς του αρχικού Batman: Mr. Freeze, Ra’s Al Ghul (με ένα πολύ ασυνήθιστο twist) κ.α. Όσο για τον μεγαλύτερο αντίπαλο του, τον Joker; Μην ανησυχείτε, θα μιλήσουμε για αυτόν σε λίγο…

670px-2,675,0,410-Slider3

Πέρα από τους villains, υπάρχουν και οι φίλοι και οι σύμμαχοι. Εκτός από την αγαπημένη του Terry, Dana, και την Barbara Gordon, που αναφέρθηκαν ήδη, βασικοί χαρακτήρες είναι η μητέρα και ο μικρός αδερφός του Terry, καθώς και η πολύ ικανή hacker Maxine “Max” Gibson, φίλη και συμμαθήτρια του, η οποία ανακαλύπτει τη μυστική του ταυτότητα και τον βοηθάει ενεργά σε πολλές αποστολές του. Μάλιστα, αυτή είναι μία από τις βασικές διαφορές του Terry από τον Bruce: Θέλει και πετυχαίνει να έχει ζωή εκτός από αυτή του Batman.

  • ΕΝΑΣ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Από το intro της ακόμα, η σειρά δίνει στον θεατή να καταλάβει πως ενώ εξακολουθεί να παραμένει σκοτεινή, η αισθητική της είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του BTAS. Η Neo-Gotham είναι γεμάτη cyberpunk και sci-fi επιρροές, ενώ η μουσική, από ορχηστρική, έχει αλλάξει σε ένα μείγμα techno-rock-industrial και είναι όχι μόνο απόλυτα ταιριαστή, αλλά και σε σημεία… απλά πορωτική.

Στη Neo-Gotham, τα πάντα σχεδόν λειτουργούν με νέο τρόπο. Τα ρούχα, η διασκέδαση, η επικοινωνία… Αντί για χρήματα π.χ., πλέον χρησιμοποιούνται τα credits, τα οποία είναι, στην ουσία, πιστωτικές κάρτες. Υπάρχει μέχρι και ειδική αργκό, που χρησιμοποιείται από τους χαρακτήρες (κυρίως από τους νεαρότερους ηλικιακά). Το BB εξερευνά πολλές φορές την τεχνολογία και την επιστήμη, καθώς και τις διάφορες, πολύ ενδιαφέρουσες έννοιες και εφαρμογές τους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα ανδροειδή, η ψηφιακή τεχνολογία, μέχρι και η γενετική και η βιολογία. Φυσικά, μας δείχνει και την πιο σκοτεινή πλευρά τους. Ένα παράδειγμα είναι το “Splicing”, το οποίο είναι ο συνδυασμός ζωικού και ανθρώπινου DNA και γίνεται μόδα ανάμεσα στους νέους της πόλης, κάτι το οποίο, φυσικά, καταλήγει να προκαλεί προβλήματα στον Batman.

digital___batman_beyond_bat_wing_2013_by_darshan2good-d63nu7s

Η ίδια η στολή του Batman αποτελεί ένα τεχνολογικό επίτευγμα, που πέρα από το νέο της μαύρο και κόκκινο design, προσφέρει μία ποικιλία από εντυπωσιακές και απαραίτητες ικανότητες στον Terry: πτήση, αόρατο καμουφλάζ, προστασία, αύξηση σωματικής δύναμης και πολλά ακόμη. Βασικά, η στολή είναι ολόκληρη μία utility belt… X 100!

Αυτό που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει, όμως, είναι ότι καταφέρνει να χειρίζεται με μαεστρία, τόσο το τεχνολογικό, όσο και το ανθρώπινο στοιχείο και τη μεταξύ τους σχέση. Και ενώ, αρχικά, το όλο concept μπορεί να ξενίζει, πολύ σύντομα κερδίζει τον θεατή με το εξαιρετικό του storytelling, που συνδυάζει άψογα το κλασικό με το μοντέρνο, και τις έξυπνες ιδέες του. Οι οπαδοί τόσο της επιστημονικής φαντασίας, όσο των υπερηρωών και της δράσης, θα μείνουν σίγουρα ευχαριστημένοι από την κατεύθυνση που παίρνει το BATMAN BEYOND.

  • Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ

Το voice cast της σειράς είναι εξαιρετικό, με καλύτερους τους δύο πρωταγωνιστές, τον Kevin Conroy να δίνει, όπως πάντα, την απόλυτη φωνή (και κάτι παραπάνω) στον Bruce Wayne/Batman και τον Will Friedle να φέρνει μία διαφορετική, αλλά εξίσου σοβαρή και σκοτεινή ερμηνεία, ως Terry McGinnis/Batman (ναι, και οι δύο τους είναι ο Batman, το είπαμε και νωρίτερα, άλλωστε).

Η σειρά και οι συντελεστές της (ξανά, φυσικά, το κλασικό δίδυμο Bruce Timm/Paul Dini και η ομάδα τους) απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές και έχουν προταθεί για (και κέρδισαν) αρκετά βραβεία, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Υπάρχουν crossover επεισόδια με τις σειρές JUSTICE LEAGUE UNLIMITED (όπου η κλασσική Justice League ταξιδεύει στο χρόνο και συμμαχεί με την μελλοντική αντίστοιχη JL και συν τοις άλλοις, έχουμε και το απόλυτο team-up: Κλασικός Batman, Νέος Batman και Γέρος Bruce!), STATIC SHOCK και τέλος, το THE ZETA PROJECT, μία spin-off σειρά, που έχει να κάνει με τον Zeta, ένα ανθρωποειδές robot, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο BB. Μάλιστα, το φινάλε του BATMAN BEYOND αποτελεί επεισόδιο του JLU (“Epilogue”). Μην αγχώνεστε, θα μιλήσουμε και για αυτές τις σειρές. Κάθε πράγμα στην ώρα του.

Τέλος υπάρχει και η απευθείας-σε-DVD ταινία BATMAN BEYOND: RETURN OF THE JOKER, όπου ο Joker (με τον Mark Hamill να δίνει μία αξέχαστη, ζοφερή ερμηνεία) επιστρέφει στην Neo-Gotham. Η ταινία ίσως είναι η πιο σκοτεινή από όλες τις ταινίες του DCAU. Τόσο που κυκλοφόρησε σε δύο εκδοχές, η μία εκ των οποίων έχει υποστεί αρκετά έντονη λογοκρισία, με πολλές σκηνές αλλαγμένες/κομμένες.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jTSlHYxAnEs[/youtube]

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να την δείτε (όχι την “light” version, βέβαια). Πέρα του ότι είναι μία από τις καλύτερες animated superhero ταινίες, αποκαλύπτει και πολλές, σημαντικότατες λεπτομέρειες για τον Batman και τον Joker του DCAU. Είμαι σίγουρος πως θα σας εκπλήξει ευχάριστα, καθώς η ιστορία της έχει πολύ ενδιαφέρον και υπάρχουν σκηνές που απλά δεν θα περιμένατε να τις δείτε ποτέ.

Επίσης, ο Terry McGinnis αποτελεί έναν από τους αρκετούς χαρακτήρες που μεταπήδησε από το animation στα επίσημα DC comics, αλλά και σε διάφορα video games.

  • Ο ΑΞΙΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ BATMAN

Το BATMAN BEYOND είναι κάτι παραπάνω από άξια συνέχεια του BATMAN: THE ANIMATED SERIES, μία δήλωση που σημαίνει πολλά, καθώς το BTAS έχει πολύ “βαριά” κληρονομιά. Όχι μόνο δίνει νέα, πρωτοποριακή κατεύθυνση στην ιστορία του Batman, αλλά την επεκτείνει και την εμπλουτίζει, με άκρατο σεβασμό στο αρχικό υλικό. Δεν θυσιάζει κάτι από την αφήγηση, δένει αριστοτεχνικά τους παλιούς με τους νέους χαρακτήρες και οι αντιστοιχίες μεταξύ των δύο σειρών είναι πολύ καλά εκτελεσμένες. Συνεχίζει να απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, χωρίς να υποτιμά την νοημοσύνη κανενός.

Οι ιστορίες που εκτυλίσσονται βασίζονται, πρώτα και πάνω από όλα, στους χαρακτήρες και την ψυχολογία τους, αλλά παράλληλα δεν παραμερίζουν τη δράση και ότι άλλο θα περίμενε κανείς από μία superhero σειρά. Το BB παίρνει πολλά ρίσκα και τα κερδίζει όλα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία, με τους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, τις καλές ιδέες του και την ιδιαίτερη προσέγγιση του σε μία κλασική ιστορία.

Bat-Info: Παρεμπιπτόντως, οι φήμες λένε πως το κινηματογραφικό reboot του Batman που σχεδιάζεται για το 2015, είναι πιθανό να βασίζεται στο BATMAN BEYOND.

batman_beyond_by_hafele-d4fbc0y

Αυτά, λοιπόν, για σήμερα! Τα λέμε την επόμενη φορά, όπου θα φύγουμε από τη μελαγχολική Gotham και θα επισκεφτούμε τη φωτεινή Metropolis, στην οποία μας περιμένει ο Superman…