ELYSIUM ONLINE

Writer/Artist: Ηλίας ΚυριαζήςElysium_οnline_cover
Logo & Layout Design: Τάσος Παπαιωάννου
Contributing Artist: Δημήτρης Κάσδαγλης
Crowd Funded at Indiegogo

Λαμβάνοντας σοβάρα υπ’ όψιν ότι όλοι εσείς που στηρίξατε την καμπάνια του Ηλία Κυριαζή στο Indiegogo ίσως να μην έχετε λάβει ακόμη το αντίτυπό σας (όσοι δεν το είχατε παραγγείλει, μπορείτε να το αγοράσετε από το store του δημιουργού), θα φανώ εξαιρετικά ευγενική και δεν θα αποκαλύψω πολλά για το συνταρακτικό story. Θα σταθώ περισσότερο στον εκπληκτικό κόσμο που οπτικοποίησε, με απόλυτη επιτυχία, ο δημιουργός, στο νέο του εγχείρημα!

Το Elysium είναι ένα επαναστατικό site κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες που συνδέονται θα μπορούν να επικοινωνούν με τους νεκρούς αγαπημένους τους. Είναι 14/10/2021 και όλοι περιμένουν εναγωνίως το launching του. Τί συμβαίνει, όμως, όταν οι νεκροί τρέφουν αισθήματα μίσους για τους ζωντανούς; Κάνουν υπομονή μέχρι να βρεθούν online, ώστε να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να μας αφανίσουν!

Ας γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές μας. Ο Paul είναι ένας προγραμματιστής του Elysium, που αισθάνεται πιο άνετα με τους νεκρούς παρά με τους ζωντανούς. Η αδερφή του, Anne, με την οποία είχαν αποκοπεί, λαχταρά να ξαναμιλήσει με τον αδικοχαμένο άντρα της. Η Zarya είναι μια goth κοπέλα, που αντιμετωπίζει το θάνατο ως περιπέτεια. Μαζί θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν από το σατανικό σχέδιο των νεκρών, τη Μέρα Κυκλοφορίας του Elysium. Spoiler δεν έχει, οπότε για περισσότερα, δεν έχετε παρά να το διαβάσετε!

q13Aρχικά, να πω ότι η ιδέα του σεναρίου, εκτός από ευφυέστατη, είναι και πιο επίκαιρη από ποτέ! Σε μια εποχή που τα social media κατακλύζουν τις ζωές μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας αλληλεπίδρασης, το Sci-fi και pre-apocalyptic (έψαχνα να βρω το αντίθετο του post-apocalyptic) υπόβαθρο δεν απέχει καθόλου, χρονικά, από την τρομακτική εισβολή της τεχνολογίας στη διαμόρφωση των επικοινωνιακών μας συνηθειών. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αποτελεί μια μεταφορά για την “καταστροφική” τους επίδραση, ως προς την αυθεντικότητα και αμεσότητα της ανθρώπινης επαφής. Τα θέματα που θίγει το Elysium, σε δεύτερη ανάγνωση (μιας και μασκαρεύονται στην αίγλη μιας εντυπωσιακής marvel-ικής ταινίας), εκφράζουν τους προβληματισμούς, αν όχι του ιδίου του δημιουργού, πιθανόν του περίγυρού του, τα οποία έχουν βαθύτερα νοήματα – υπαρξιακά, κοινωνικά, φιλοσοφικά. Από τη μία, φαντάζει λίγο μακάβριο ένα σύστημα δικτύωσης των νεκρών, αλλά από την άλλη, είναι τόσο σατιρική και έξυπνη ιδέα, που αναμφίβολα σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα!

Σχεδιαστικά, cθεωρώ ότι είναι μακράν η πιο ολοκληρωμένη και άρτια εκτελεσμένη δουλειά του Ηλία Κυριαζή (όχι ότι οι άλλες δεν είναι), στην οποία δεν μπορώ να βρω το παραμικρό ελάττωμα! Δυνατό σχέδιο, υπέροχα χρώματα, καταπληκτική “σκηνοθεσία” των πλάνων, εξαιρετική απόδοση των χαρακτήρων και των αντιδράσεών τους, σε τέτοιο βαθμό που νόμιζα ότι παρακολουθώ ταινία με ειδικά εφέ, και όλες οι blockbuster-ικες εκρήξεις έμοιαζαν τόσο αληθινές! Ναι, τόσο ζωντανά! Και το διάβασα μονορούφι!

Από την ποικιλία των τοποθεσιών που εμφανίζονται στο ELYSIUM, μπορεί κανείς να διαπιστώσει το πόσο χρόνο διέθεσε ο Κυριαζής στην έρευνα, προκειμένου να τις αποδώσει, και φυσικά δεν ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος της δράσης διαδραματίζεται σε μια μεγαλούπολη σαν τη Νέα Υόρκη. Η επιλογή των γωνιών λήψης είναι εξαιρετικά ευρηματική, αποδίδοντας τη δράση και το τρόμο που επικρατεί κατά τη διάρκεια του “μακελειού” των ζωντανών. Θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα comic με horror στοιχεία, με αρχή, μέση και τέλος, που όμως αφήνει στη κρίση του κάθε αναγνώση να φανταστεί, με βάση τα συμφραζόμενα, την κατάληξη της ιστορίας.

Η συνεισφορά του Δημήτρη Κάσδαγλη στις “διαφημίσεις”του Εlysium έκαναν τη διαφορά και ενίσχυσαν την αμεσότητα των δρώμενων, a.k.a. “επίκληση στο συναίσθημα”, με προσωπικές μαρτυρίες των επίδοξων χρηστών του site. Προσωπικά, διέκρινα κάποιες επιρροές στο comic από THE WALKING DEAD, AKIRA και THE DAY AFTER TOMORROW, ενώ αν μπορούσα να διαλέξω κάποια μουσική υπόκρουση για αυτό, θα ήταν σίγουρα κάτι παραμφερές σε Hans Zimmer.

Συνοπτικά, να ανακεφαλαιώσω μετά από τόση πολυλογία, το ELYSIUM ONLINE με ενθουσίασε και ομολογουμένως δεν είναι τυχαίο που έχει λάβει τόσο καλές κριτικές. Συμπέρασμα: Προμηθευτείτε το πριν γίνει η συντέλεια του επίγειου κόσμου, ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης! Οι νεκροί παραμονεύουν στη γωνία…