SNAPSHOT REVIEWS 7-11-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Farlaine the goblin 1FARLAINE THE GOBLIN #1
Writer: Anonymous
Artist: Anonymous
Farlaine Studios

O Farlaine το goblin είναι ένας σαμάνος των δασών. Κατάγεται από το Fin-Din και ψάχνει να βρεi το Δικό του Δάσος στα Oddlands of Wug. Μαζί με το φίλο του Ehrenwort, ένα δέντρο που τον κουβαλάει στη πλάτη, έχουν ψάξει ήδη 300 Oddlands και μένουν μόνο άλλα 10 για να μπορέσει να το βρει. Σαν γνήσιος σαμάνος έχει μαγικές δυνάμεις, αλλά και διάφορους σπόρους από κάθε λογής φυτά, που τα θυμάται απ’ έξω και τα φυτεύει όταν χρειάζεται τις ικανότητες τους.

Ένα εξαιρετικό all-ages comic που μου φέρνει στο μυαλό το BONE, με το μαυρόασπρο σχέδιο, τον χαριτωμένο πρωταγωνιστή και, φυσικά, την περιπετειώδη φύση του. Προσωπικά, λατρεύω τα “παιδικά” comics, είδος που σπανίζει πια, καθώς δεν βγαίνουν και πολλά που μπορεί κανείς να κάτσει να τα διαβάσει με το παιδί του.

Για μια μικρή, και μάλλον προσωπική εταιρεία, η παραγωγή του comic είναι σε υψηλό επίπεδο, με γυαλιστερό εξώφυλλο και περίεργο οριζόντιο format, που το κάνει να ξεχωρίζει στο ράφι. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί ο δημιουργός επέλεξε να μείνει ανώνυμος, κίνηση περίεργη στις μέρες μας. Πώς θα διαχειριστεί άραγε μια ενδεχόμενη επιτυχία αυτού του comic;

Η συγκεκριμένη σειρά θα ολοκληρωθεί σε 7 τεύχη και ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές. 

Pretty Deadly 1PRETTY DEADLY #1
Writer: Kelly Sue DeConnick
Artist: Emma Rios
Image Comics

Το PRETTY DEADLY συζητήθηκε πολύ την περασμένη εβδομάδα, αλλά για λάθος λόγους. Αφορμή το περιστατικό που ένας μαγαζάτορας έσκισε το τεύχος στην προσπάθεια του να δώσει έμφαση στα λεγόμενα του, ότι δηλαδή το comic αυτό δεν αξίζει. Μετά ακολούθησε ο γνωστός internetικός πανζουρλισμός, που κατέληξε σε θεωρίες για μισογυνισμό (writer, artist και colorist είναι γυναίκες, όχι και ιδιαίτερα σύνηθες) και διάφορες περίεργες θεωρίες. Δεν πιστεύω ότι συμβαίνει τίποτα απο αυτά και δυστυχώς χάθηκε και η ουσία, το πόσο καλό είναι τελικά αυτό το τεύχος.

Η Kelly Sue DeConnick γνέθει ένα παραμύθι σκοτεινό, δαιδαλώδες και σαγηνευτικά διαβολικό. Μας διηγείται σχεδόν τέσσερις ιστορίες σε ένα τεύχος, τη μια πάνω στην άλλη, χωρίς να χάνει λεπτό τον ειρμό και τον στόχο αυτών που θέλει να μας πεί. Η (τεχνητή) ασάφεια είναι προτέρημα στο συγκεκριμένο τεύχος, όπως και η απουσία της πρωταγωνίστριας. Παράλληλα, η Emma Rios σχεδιάζει αφηνιασμένα – από πάνω, δίπλα, όπου μπορεί, για να χωρέσει τις ιστορίες που λέει η DeConnick, και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό, βαθύ και θα σας πάρει πολύ περισσότερο απο τα πέντε λεπτά που συνήθως περνάμε στο σχέδιο ενός τεύχους.

Το PRETTY DEADLY είναι, για μένα, η καλύτερη πρεμιέρα τεύχους της χρονιάς. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί, αλλά για πρώτο τεύχος δεν έχει συναγωνισμό μέχρι στιγμής και το 2013 σε λίγο τελειώνει.

Memory Collectors 1MEMORY COLLECTORS #1
Writer: menton3
Artist: menton3
IDW Publishing

Γυναίκες, ντυμένες με latex, S&M εξαρτήματα, υπερβολικά μακριά άκρα και τεράστιες πλατφόρμες στα πόδια, πολεμούν με σπαθιά οντότητες που ζούν ανάμεσα μας και μας κλέβουν τις μνήμες.

Το τεύχος μοιάζει περισσότερο με ένα gothic pin-up artbook, παρά με comic με την καθιερωμένη έννοια. Οι δύο πρόζες που μεσολαβούν στην ροή της ιστορίας ναι μεν δίνουν υπόβαθρο στις τρεις πρωταγωνίστριες (και πρώην μοντέλα)  Beatrice, Edith και Magdalena, αλλά κάνουν σαφέστερη την απομάκρυνση του απο το “καθαρό” comic ύφος.

Το σχεδιαστικό στιλ του menton3 είναι πολύ χαρακτηριστικό και προορίζεται για συγκεκριμένο κοινό. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε και απ’ το εξώφυλλο. Για το genre που ανήκει, θεωρώ ότι κάνει αρκετά καλή δουλειά. Οι προηγούμενες δουλειές του, MONOCYTE και TRANSFUSION, άρεσαν αρκετά στο κοινό του και δεν βλέπω κανένα λόγο να μην αρέσει και το MEMORY COLLECTORS.

Shaolin Cowboy 1SHAOLIN COWBOY #1
Writer: Geof Darrow
Artist: Geof Darrow
Dark Horse Comics

Έξι χρόνια μετά, ο Geof Darrow επιστρέφει στην σειρά που του χάρισε το Eisner για Best Writer/Artist. Shaolin Cowboy is back!

Ποιός θυμάται τι έγινε πριν έξι χρόνια και πόση σημασία έχει, όταν μιλάμε γι’ αυτή τη σειρά; Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που αριθμείται από το #1, παρόλο που είχαν κυκλοφορήσει μόλις επτά τεύχη της σειράς. Ο πλέον ασυνάρτητος πρόλογος δύο σελίδων μας λέει όλα όσα θα έπρεπε να ξέρουμε… ή μάλλον όχι. Σας προκαλώ να τον διαβάσετε και να μου πείτε και μένα τι λέει.

Το SHAOLIN COWBOY δεν περιγράφεται εύκολα. Δεν είναι ένα απλό comic, είναι μια εμπειρία και ως εμπειρία το δέχεσαι, χωρίς ερωτήσεις. Η αλήθεια είναι ότι ένας πολύ καλός λόγος για να παρακολουθήσεις αυτή τη σειρά είναι το υπέροχο σχέδιο του Darrow, η υπερ-ultra λεπτομερής δουλειά του και η τρέλα που ξεχειλίζει. Ελπίζω μόνο να μην βγάλει μόνο επτά τεύχη μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως την προηγούμενη φορά.

Marvel Now WhatMARVEL: NOW WHAT?!
Writers: Various      
Artists: Various
Marvel Comics

Μήπως το όλο φαινόμενο με τα baby covers του Skottie Young παρατράβηξε; Μήπως ήρθε η ώρα να βρει κάποια άλλη ιδέα να αρμέξει; Ο ίδιος ο Skottie Young συμφωνεί και αυτοσαρκάζεται με απόλυτη ειλικρίνεια, βάζοντας τα ίδια μωρά να κατεβαίνουν σε απεργία. Αυτό είναι το MARVEL: NOW WHAT?!. Ένα κωμικό τεύχος, στο οποίο η Marvel σατιρίζει την Marvel.

Σχεδόν όλα τα κακώς κείμενα κάνουν την παρουσία τους στο τεύχος. Relaunches, renumberings (και re-renumberings), events, το Marvel App AR, το MARVEL NOW!, οι επιθετικοί προσδορισμοί “Uncanny”, “Superior” και όσα γενικά μας κάνουν να γκρινιάζουμε συνήθως (και καλά κάνουμε). Το τεύχος περιέχει διάφορες ιστορίες, άλλες καλές, άλλες μέτριες, με διαφορετικά αποτελέσματα η καθεμία, όπως είναι φυσικό. Η ιστορία με τον Uatu the Watcher που κάνει addiction therapy, γιατί δε μπορεί να μην επεμβαίνει στα ιστορικά γεγονότα της Marvel είναι ξεκαρδιστική.

Τώρα, βέβαια, η αυτογνωσία που δείχνει η Marvel ναι μεν σημαίνει ότι τα παράπονα των αναγνωστών ακούγονται, σημασία όμως έχει τι πράττει τελικά. Ένα διασκεδαστικό one shot, που θα έχει ενδιαφέρον να διαβαστεί σε 10 χρόνια για να δούμε τι άλλαξε στη Marvel.