PRISONERS OF GRAVITY

prisoners-of-gravityCreator: Mark Askwith
Developers: Mark Askwith, Daniel Richler
Theme Music: Norman Orenstein
TVOntario 

Είχα γράψει για το COMIC BOOK CONFIDENTIAL, ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στα comics. Σειρά έχει το ανεπανάληπτο PRISONERS OF GRAVITY.

Το PRISONERS OF GRAVITY ήταν μια εκπομπή στην δημόσια καναδική τηλεόραση, η οποία ασχολούταν με τα speculative fiction-science fiction, fantasy, horror και comics και τις σχέσεις τους με διάφορα κοινωνικά και θεματικά ζητήματα. Παραγωγής του TVOntario, το show ήταν πνευματικό τέκνο του πρώην λιανοπωλητή comics Mark Askwith και του συγγραφέα Daniel Richler και το παρουσίαζε ο φοβερός Rick Green του κωμικού θιάσου THE FRANTICS. Η εκπομπή διήρκεσε 139 επεισόδια σε πέντε σεζόν, από το 1989 έως το 1994.

Όπως μας ενημέρωνε και το πολύ ωραίο opening της εκπομπής, σχεδιασμένο από τον γνωστό Καναδό artist Ty Templeton, ένας fan του speculative fiction διαταράσσεται έντονα, όταν στις ειδήσεις μαθαίνει ότι ο κόσμος χτύπησε κόκκινο συναγερμό και αποφασίζει ότι πρέπει να δραπετεύσει. Πλέον κατοικεί σε έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά και εκπέμπει από εκεί. Αυτόν τον χαρακτήρα υποδύεται ο Rick Green. Το σκηνικό της εκπομπής ήταν πλήρως εναρμονισμένο με το concept της εκπομπής, παρουσιάζοντας γραφικά στην οθόνη και background ήχους ταιριαστούς με αυτούς ενός διαστημικού σταθμού. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, καινοτόμα κινηματογραφία για να ανακουφίσει την οπτική βαρεμάρα, την οποία θα μπορούσαν να εμπνεύσουν μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις.

Το θέμα της εβδομάδας εισαγόταν με μερικές opening σκέψεις, πριν ξεκινήσουν τα βιντεάκια με τις συνεντεύξεις. Σε κάθε επεισόδιο, ο Rick Green θα έπαιρνε συνέντευξη από έναν αριθμό συγγραφέων και καλλιτεχνών, καθώς επίσης και σκηνοθετών, animators και από τον περιστασιακό φουτουριστή. Η κλίμακα των θεμάτων της εκπομπής περιείχε: λογοκρισία, superheroes, χιούμορ, θρησκεία, παραμύθια, τον Άρη, cyberpunk, πόλεμο, υπερπληθυσμό, σεξ… Τα επεισόδια διαρκούσαν 30 λεπτά και περιείχαν από 6 ως 14 συνεντεύξεις  δημιουργών που γεφύρωνε ο έξυπνος σχολιασμός του Commander Rick. Ακολουθεί μια λίστα των σημαντικότερων σημιουργών που παραχώρησαν συνέντευξη στην εκπομπή:

Clive BarkerRay BradburyDavid BrinCharles de LintHarlan EllisonWilliam GibsonFrederik PohlTerry PratchettAnne RiceSpider Robinson και Robert J. Sawyer

Chris ClaremontWill EisnerNeil Gaiman, Bob KaneJack KirbyStan LeeDaniel ClowesScott McCloudFrank Miller και Alan Moore.

Gene Roddenberry, Michael DornJames CameronDavid Cronenberg, Steve ‘Spaz’ WilliamsRichard Leakey.

Εδώ μπορείτε να δείτε και μια αναλυτική λίστα όλων των επεισοδίων.

Δείτε επίσης το opening της εκπομπής.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-deHrvY2b08[/youtube]