MOX NOX

Artist: Joan Cornellàmox-nox-L-UG9tG0
Bang Ediciones

“Joan Cornellà” είναι το ψευδώνυμο του Ισπανού κομίστα Renato Valdivieso, ο οποίος έχει δημοσιεύσει strips σε διάφορα περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε συλλογές, ενώ έχουν εκδοθεί και προσωπικές δουλειές του. Όλες αυτές οι δουλειές, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Βλέπετε, το στιλ του Joan Cornellà σε αυτά τα projects είναι αρκετά σκοτεινό και θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι επηρεασμένο από αυτό του Daniel Clowes, χρησιμοποιώντας σκληρές μαύρες γραμμές για περιγράμματα και σκίαση.

Την προηγούμενη χρονιά, λοιπόν, δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook κάτι εντελώς διαφορετικό:

89839Το ενδιαφέρον είναι ότι συνέχισε να δουλεύει πάνω σε αυτή τη λογική και τεχνοτροπία και να ποστάρει συχνά κι άλλα αυτοτελή μονοσέλιδα. Το MOX NOX, λοιπόν, είναι ένα hardcover τομάκι που συλλέγει πολλές από αυτές τις ιδιαίτερες σελίδες. Η πρώτη και η δεύτερη έκδοση εξαντλήθηκαν πριν καν κυκλοφορήσουν, το καλοκαίρι που μας πέρασε, και ήδη κυκλοφορεί η τέταρτη.

Η λέξη “σουρεάλ” είναι μάλλον αυτή που μπορεί να προσδιορίσει πιο πετυχημένα το τι συμβαίνει στις σελίδες του MOX NOX. Ιστορίες που στο πρώτο panel μοιάζουν καθημερινές και φυσιολογικές, αλλά καταλήγουν με τον πιο περίεργο, απρόσμενο και, πολλές φορές, αποκρουστικό τρόπο. Θα γελάσετε, θα προβληματιστείτε, αλλά, κατά κύριο λόγο, με το MOX NOX θα νιώσε περίεργα. Ναι, περίεργα! Είναι πολύ βίαιο και το ότι ο Cornellà έχει (στοχευμένα) χρησιμοποιήσει αυτή την εντελώς αθώα και λιτή τεχνική με τα ζωηρά χρώματα δημιουργεί τρομερές αντιθέσεις.

72618_142390769261410_711422248_nΚαλλιτεχνικά, είναι πολύ μπροστά. Ξεκινώντας από το “εξωτερικό”, η έκδοση έχει πολύ ωραίο design. Στο cover δεν υπάρχει κανένα απολύτως κείμενο, αλλά έχει προστεθεί μία χάρτινη κορδέλα, με τον τίτλο και το όνομα του καλλιτέχνη. Επίσης, έχει γίνει πολύ καλή επιλογή (μυρωδάτου) χαρτιού. Το artwork είναι όλο στο χέρι, λιτό όπως προείπα, αλλά απόλυτα λειτουργικό και όμορφο, δημιουργώντας σελίδες με αρμονία – και αίμα. Ένα άλλο πολύ δυνατό σημείο του MOX NOX είναι το storytelling. O Cornellà καταφέρνει να σε μεταφέρει στον παράλογο κόσμο του, μέσα σε ένα διάστημα 4-6 panels, χωρίς χρήση κείμενου, αλλά με έξυπνα πλάνα και τεχνικές.

Το MOX NOX είναι ένα μικρό, κάφρικο έργο τέχνης. Κι αυτός είναι ένας λόγος που τα 16 ευρώ ήταν ΟΚ, παρόλο που οι σελίδες του δεν ξεπερνούν τις 50. Είναι πολύ ιδιαίτερο και ενδεχομένως μοναδικό στο είδος του. Σας το προτείνω! Μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα μονοσέλιδα εδώ και εδώ.