LAZARUS #1-4

Writer: Greg RuckaFINAL_LAZARUS_001_Cover_Color-Logo-Text-sized
Artist: Michael Lark
Image Comics

Τον τελευταίο καιρό, το μαγαζάκι της Image φαίνεται να έχει μετακομίσει σε πιο κεντρικό σημείο, στον πεζόδρομο και έχει πιάσει γωνιακό κατάστημα. Πολλοί οι τίτλοι στα ράφια της Image, τόσοι που δεν ξέρεις σε τι να επενδύσεις. Κάποιους από αυτούς έχω ήδη διαβάσει και σκοπεύω να συνεχίσω, μιας και δεν έχω απογοητευτεί μέχρι στιγμής. Μετά το EAST OF WEST (το οποίο μένει να αποδείξει ότι είναι winning material), λοιπόν, έπεσε (για την ακρίβεια το σπρώξανε σχεδόν με τη βία) στα χέρια μου το LAZARUS των Rucka-Lark. Μία μικρή γεύση μας είχε δώσει πριν από λίγο καιρό ο Άκης Τριανταφύλλου. Τώρα, μερικούς μήνες μετά, έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο story arc.

Τι έχουμε λοιπόν; Βρισκόμαστε στο μέλλον. Μάλλον. Σε μια κοινωνία που όλα έχουν καταρρεύσει και την απόλυτη εξουσία έχουν λίγες Οικογένειες. Πάλι. Μέχρι εδώ μόνο κλισέ. Όμως ο Rucka το πάει λίγο παραπέρα.

lazarus-1-screen-1Οι Οικογένειες βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη για την οικονομική και εδαφική επικράτηση. Ελέγχουν τεράστιες περιοχές, και απολαμβάνουν χλιδές και την γλύκα της εξουσίας, την ίδια ώρα που οι υποτακτικοί (Απόβλητα) ζουν σα σκλάβοι. Κάθε Οικογένεια έχει το Λάζαρό της, προστάτη, στρατιώτη, βιολογικά και επιστημονικά “αναβαθμισμένο”. Είναι η αιχμή του δόρατος της Οικογένειας. Λάζαρος της Οικογένειας Carlyle είναι η Forever Carllyle. Έξυπνη, όμορφη και φτιαγμένη για να σκοτώνει. Όμως έχει ένα μειονέκτημα: αρχίζει και κάνει ερωτήσεις, αρχίζει και αμφισβητεί.

Το πρώτο τεύχος ξεκινάει πολύ δυνατά, με αρκετά βίαιες και σκοτεινές σκηνές. Ο Rucka γράφει με πολύ καλό ρυθμό, συστήνοντας μας την Forever χωρίς να την αγιοποιεί. Αυτός ο πολύ καλός ρυθμός συνεχίζεται και στα επόμενα 3 τεύχη που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. Τα υπόλοιπα μέλη της Οικογένειας Carlyle εμφανίζονται και αρχίζουν να φανερώνουν τις προθέσεις τους. Σελίδα-σελίδα, ο αναγνώστης μπαίνει όλο και περισσότερο στο κλίμα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πολλά στοιχεία από τη δικιά μας, σύγχρονη κοινωνία.

a12c3064e62c15f930d97b07ffe27147Το σενάριο μέχρι στιγμής είναι  λιτό, χωρίς προσπάθειες εντυπωσιασμού. Κάνει τη δουλειά του και την κάνει καλά. Ο ρυθμός και το storytelling βρίσκονται σε καλή ισορροπία και ο αναγνώστης δεν “μπουκώνει” με τις πληροφορίες που δέχεται. Αυτό που σίγουρα βοηθάει και ενισχύει το storytelling και, φυσικά, κλέβει την παράσταση, είναι το σχέδιο του Lark. Σε όσους είναι γνώριμο το σχέδιο του, το LAZARUS θα έρθει πολύ οικεία να ¨κουμπώσει” στο μάτι.  Σκοτεινή παλέτα, κίνηση, ρυθμός, τα πάντα είναι δοσμένα με ισορροπία και αρμονία. Οι σκηνές βίας  (οι οποίες είναι αρκετά σκληρές) έχουν μια χορευτική ρευστότητα. Αν το συνέκρινα με κάτι αναγνωρίσιμο από την pop κουλτούρα, θα έλεγα ότι μου θύμισε τις σκηνές δράσης από το MATRIX.

Anyway, το Lazarus στα τέσσερα αυτά πρώτα τεύχη έδειξε πολύ καλά δείγματα. Το δίδυμο Rucka-Lark φαίνεται να λειτουργεί. Έχουν καλό υλικό στα χέρια τους και φαίνεται να ξέρουν – μέχρι στιγμής – να το διαχειριστούν. Η Image έχει χτυπήσει φλέβα με τις επιλογές της τελευταία και το σερί συνεχίζεται. Μένει μόνο να δούμε αν και για πόσο θα συνεχιστεί.