TELIKOS PROTOCOL #1-2

telikos_protocol_1Writer: Peter Cooper
Artist: Adam Burn
Vanquish Interactive

Ένα πράγμα που ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα στο MCM Comic Con London 2013, ήταν η παρουσία πολλών ανεξάρτητων δημιουργών, αλλά και μικρών εκδοτικών. Και όταν λέμε πολλών, εννοούμε πολλών – μας πήρε αρκετή ώρα για να γυρίσουμε όλους τους πάγκους και να δούμε όλους τους καλλιτέχνες. Περνώντας από έναν διάδρομο, λοιπόν, βλέπω ένα μεγάλο banner που έγραφε “TELIKOS PROTOCOL”. Όπως, φαντάζομαι, κάθε Έλληνας που είναι στο εξωτερικό και βλέπει μια ελληνική λέξη (εγώ συνήθως το παθαίνω όταν βλέπω σε καφετέριες να γράφουν στον κατάλογο frappe), κοντοστάθηκα να κοιτάξω περί τίνος πρόκειται.

TP_signed

Υπογεγραμμένα και τα δυο 🙂

Στον πάγκο υπήρχαν δύο τεύχη από ένα comic (το οποίο, προφανώς, ονομαζόταν TELIKOS PROTOCOL), έπιασα το πρώτο τεύχος και άρχισα να το ξεφυλλίζω. Εκτίμησα ιδιαίτερα που ο εκδότης, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τον πάγκο, αφού με ενημέρωσε με δυο λόγια για το τι είναι αυτό που κρατούσα στα χέρια μου, με άφησε να το δω με την ησυχία μου. Έφυγα χωρίς να το πάρω, φοβούμενος ότι πρόκειται για άλλο ένα “sci-fi-έρχονται-οι-εξωγήινοι-μαμά” και συνέχισα την βόλτα μου.

Όμως επέστρεψα. Κάτι με τράβηξε σε αυτό το comic και αποφάσισα να πάρω και τα δύο τεύχη. Και όπως φαίνεται, έκανα καλά.

tp1 (1)Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο μέλλον. Σε ένα πολύ πολύ δυσάρεστο και σκοτεινό μέλλον, όπου έχουν γίνει απανωτές οικολογικές καταστροφές, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο και όπου το μοσχάρι είναι πολυτέλεια. Η επιστήμη, προσπαθώντας να λύσει κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, πειραματίζεται με μια πηγή ενέργειας εξωγήινης προέλευσης. Και τότε είναι που η καταστροφή έρχεται να χτυπήσει την πόρτα.

Out of nowhere, που λένε και στο χωριό μου, “κάτι” επιτίθεται στη Γη. Πανικός, εκρήξεις και ένας ασπρομάλλης επιστήμονας να ωρύεται ότι αυτά τα πλάσματα ήρθαν με φιλικές διαθέσεις. Θα κάνω μια παρένθεση εδώ και θα πω ότι ο Peter Cooper αποδίδει απίστευτα καλά την χοντροκεφαλιά που μαστίζει το στρατό.

Αυτό που πραγματικά κάνει το TELIKOS PROTOCOL να ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια comics είναι το artwork. Δεν μπορώ να το πω σκίτσο, γιατί κάθε καρέ είναι σαν ένας πίνακας. Δεν θέλω να ξέρω πόση ώρα παίρνει στον Adam Burn να τελειώσει μια σελίδα, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Συνδυασμένο με την αφήγηση του Cooper, έχουμε ένα κινηματογραφικό στήσιμο που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Είχα καιρό να διαβάσω comic που το καταφέρνει αυτό.

tp1 (2)Επίσης, ένα στοιχείο που θα προσθέσω στα θετικά του TELIKOS PROTOCOL, είναι ότι τελειώνοντας το δεύτερο τεύχος, δεν είχα καμία ιδέα τι σκατά ήταν αυτά τα πράγματα που την έπεσαν στη Γη, τι ακριβώς είναι το “πρωτόκολλο Telikos” και τι είναι αυτή η μυστηριώδης πηγή ενέργειας που ερευνούν. Ο τρόπος που είναι στημένη η ιστορία είναι τέτοιος, που μια εξήγηση για όλα τα παραπάνω, σε αυτό το σημείο, θα φάνταζε “καρφωτή” και εκτός τόπου.

Περισσότερα για το TELIKOS PROTOCOL μπορείτε να μάθετε από την σελίδα του στο Facebook.

Υ.Γ.: Όταν είπα στον εκδότη ότι είμαι Έλληνας και σκοπεύω να κάνω review για το Comicdom, μου είπε ότι σε όλα τα συνέδρια που έχει πάει, όποτε περνούσε Έλληνας από τον πάγκο του, τον ρωτούσε αν ξέρει τι σημαίνει η λέξη τελικός και μετά έφευγε χωρίς να το αγοράσει. Θα διεκδικήσω, λοιπόν, την πρωτιά.