ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #36: “Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ” του Ιωάννη Τασούλα

Scan-001Όπως είχαμε πει την προηγούμενη φορά, σήμερα θα δούμε ακόμη μία καινούρια κυκλοφορία, ενώ στη συνέχεια θα διαβάσουμε και τη συνέντευξη που μας έδωσε ο δημιουργός της. Μιλάμε για τον Ιωάννη Τασούλα (farmas&33) και το comic του, Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ.

Να τονίσουμε ότι ο Τασούλας είναι ένας δημιουργός που σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει, μιας και αυτή είναι η πρώτη του δουλειά που κυκλοφορεί (είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα). Είναι γεννημένος το 1966, στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, ενώ η καταγωγή του είναι από τη Δαφνούλα Ιωαννίνων. Από μικρός πήγε στην Αθήνα και από εκεί στον Πειραιά, όπου και έκανε διάφορα επαγγέλματα μέχρι την ηλικία των 35, όταν και τα παράτησε όλα και γύρισε πίσω στα μέρη από τα οποία κατάγεται. Τότε είναι που κάτι συνέβη μέσα του (δεν ξέρω ακόμα τι…) και μετά από τόσα χρόνια μακριά από τα μολύβια του, αποφάσισε να αρχίσει ξανά να εικονογραφεί. Ως αποτέλεσμα αυτής της καινούριας γι’ αυτόν αρχής, έχουμε ένα πολύ όμορφο, κατά τη γνώμη μου, comic, το ΒΑΡΚΑΡΗ.

Λίγα λόγια για το comic τώρα. Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ είναι ένα album που κυκλοφόρησε από την CaptainBook.gr μέσα στο 2013, σε μόλις 100 αντίτυπα. Αποτελείται από 48 ασπρόμαυρες σελίδες (συν τέσσερις σελίδες τα εξώφυλλα), οι διαστάσεις του είναι 29×20 cm και η αρχική του τιμή ανέρχεται στα 11 ευρώ (χωρίς την έκπτωση 10% που υπάρχει από την CaptainBooks.gr). Το album αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον, η οποία (μαζί με το ΒΑΡΚΑΡΗ), θα αποτελείται από τέσσερα συνολικά albums. Αν και μέρος μιας σειράς, όμως, το comic διαβάζεται άνετα και μόνο του, σαν μία αυτοτελής ιστορία. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη έκδοση και αξίζει να της ρίξετε μία ματιά. Περισσότερα, όμως, για το album αυτό, τη σειρά, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, μας λέει ο ίδιος ο δημιουργός στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Ξεκινάω με μία κλασική ερώτηση. “Κομιξιστικές¨ επιρροές;

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί ξένοι και Έλληνες που θαυμάζω! Όλοι οι παλιοί, όμως, που διάβαζα σαν νέος, έχουν μπει στην ψυχή μου! Όσους διάβαζα σε περιοδικά όπως στη ΒΑΒΕΛ και στο ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ.

Πες μας λίγα λόγια για την πορεία σου στο χώρο των comics.

Μικρός έκανα πολλές  ιστοριούλες με σκίτσα! Για κάποιο μυστήριο λόγο, όμως, χάθηκαν όλες!! (Μήπως γιατί το θέμα τους είχε να κάνει με τις ορμόνες μου; …Α, ρε μάνα!!) Τέλος πάντων, κάπου στα είκοσι μου πρόσφεραν κεντρική ιστορία και εξώφυλλο! Τα λεφτά, όμως, ήταν λίγα, κι έτσι άλλαξα ρότα! Η πορεία μου θα έλεγα ότι μόλις ξεκινάει… με τον ΒΑΡΚΑΡΗ!

101-page-001Όντως, ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ πώς προέκυψε;

Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ δεν είναι η κεντρική ιστορία. Θα προστεθεί σ’ αυτήν. Και τον χρησιμοποιώ σαν ανιχνευτή χώρου! (Βασικά, ήθελα να γνωρίσω πως λειτουργεί η όλη διαδικασία έκδοσης. Και γενικά τα τεχνικής φύσεως θέματα!)

Η ιστορία του ΒΑΡΚΑΡΗ τί ακριβώς πραγματεύεται;

Ο νεαρός Σιδον και ο φίλος του, ο Ελιφ, συνεργάζονται με το βαρκάρη – ένα μυθικό και παράξενο πλάσμα – για να ελευθερώσουν τους φίλους τους, από τα χέρια του αιμοβόρου πρίγκιπα! Η ιστορία έχει να κάνει με τη σκληρή πραγματικότητα, που σου επιβάλλεται βίαια, και το πως ο καθένας μας αντιδρά! Το comic αυτό δε διαφημίζει τη βία! Αλλά δεν υποκρίνεται πως δεν υπάρχει κιόλας. Η ιστορία μιλάει για αυταπάρνηση, θάρρος, και αγάπη! Όλα αυτά, αγκαλιά με τον θάνατο!

Είναι το πρώτο από μία σειρά, δηλαδή. Για πες μας λίγα πράγματα για τη σειρά αυτή.

H βασική ιστορία είναι Ο ΑΓΓΕΛΟΣ. Τη χωρίζω στα δύο, γιατί προέκυψε μεγάλη! Ο ΑΓΓΕΛΟΣ #1 είναι σχεδόν έτοιμος (57 σελίδες) και Ο  ΑΓΓΕΛΟΣ #2 είναι στα μισά! Και για να κλείσει ο κύκλος, θα  γράψω-εικονογραφήσω και ένα τελευταίο, που θα συναντηθεί με το πρώτο (τον ΒΑΡΚΑΡΗ)!

Θα κυκλοφορήσουν και τα επόμενα albums σε έντυπη μορφή;

Ναι! Αλλά σκοπεύω να τα προωθήσω και μέσω Amazon, σε e-books.

102-page-001O ΒΑΡΚΑΡΗΣ κυκλοφόρησε σε 100 μόλις αντίτυπα. Γιατί τόσα λίγα; 

Δε βρίσκω κανένα λόγο να εκδώσω τέσσερις τίτλους σε παραπάνω αντίτυπα! Οικονομικά μου είναι δύσκολο! Τα εκατό κομμάτια είναι αρκετά να σου δείξουν αν θα προχωρήσει το έργο ή όχι! Εγώ απλώς δίνω το παρόν, εδώ στο σπίτι μου, την Ελλάδα!

Υπάρχει λόγος που η ιστορία είναι ασπρόμαυρη; Όσο για τα επόμενα, θα είναι και αυτά ασπρόμαυρα;

Μου αρέσει το ασπρόμαυρο! Έχει την ψεύτικη υπόσχεση του απόλυτου! Αλλά, βέβαια, και οικονομικά, δε συμφέρει το έγχρωμο! Όλα ασπρόμαυρα, λοιπόν! Σαν την εποχή μας!!!

Με την CaptainBook.gr, πώς προέκυψε η συνεργασία;

H αρνητική εμπειρία που είχα στην επαφή μου με εκδοτικούς οίκους, με έκανε να ψαχτώ! Ευτυχώς! Έτσι γνωρίστηκα με τον Πλάτωνα Μαλλιάγκα, εκδότη της CaptainBook.gr

Θα ήθελες να μας πεις και τι σημαίνει το ψευδώνυμό σου, “farmas&33”; 

Το παρατσούκλι μου στον Πειραιά, για δέκα χρόνια, ήταν Γιάννης και 33! Στα Γιάννενα, για άλλα δέκα χρόνια, με φώναζαν φάρμα! (Δε σας λέω γιατί, να σκάσετε!) Και επειδή αυτά τα είκοσι χρόνια ήταν (ίσως) τα καλύτερα, τα κράτησα και τα δυο!

 103-page-001Είσαι ενήμερος για το χώρο των comics στην Ελλάδα? Πιστεύεις πως υπάρχει μέλλον?

Ήμουν απών για να έχω ολοκληρωμένη άποψη! Νιώθω ευτυχισμένος, όμως, που η τεχνολογία σήμερα (Internet) με κάνει να κοιτώ το μέλλον μου, όχι σαν Έλληνας, αλλά σαν ύπαρξη αυτού του πλανήτη!

Όπως μου είπες παραπάνω, έχεις να κάνεις πολλά χρόνια comics. Αυτά τα χρόνια, που καταπιάστηκες με διάφορα πράγματα, ήταν τα comics στο μυαλό σου; Ασχολήθηκες με αυτά, έστω στον ελεύθερο χρόνο σου;

Δεκαπέντε χρόνια περίπου, δεν ακούμπησα μολύβι! Έλεγα στον εαυτό μου ότι κάποια στιγμή πρέπει να καθίσω να εικονογραφήσω τα σενάρια που είχα ήδη έτοιμα! Τελικά, χρειαζόταν αυτή η κρίση στη χώρα μας, που μας άφησε άνεργους, για να ξεκινήσω να σκιτσάρω πάλι! (Nα ‘ναι καλά ο Παπανδρέου, που επίσης μας ρίχνει καθημερινά τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο!!!)

Πώς είναι, άραγε, να κάνεις μία καινούρια αρχή στο χώρο μόνος, χωρίς, ουσιαστικά, να ξέρεις τίποτα και κανέναν;

Τα καινούργια ξεκινήματα είναι πάντα αναζωογονητικά! Δεν νιώθω καθόλου μόνος. Όλα θα’ρθουν σιγά-σιγά! Εξάλλου, νιώθω ευτυχισμένος, γιατί όταν έφυγα από την Αθήνα, πριν δεκατρία χρόνια (και πήρα τα βουνά, στην κυριολεξία!) ήμουν ένας άνθρωπος σε κρίση (προ κρίσης!). Τώρα συνειδητοποιώ τι καταπίεζα τόσα χρόνια! Το ταλέντο στον άνθρωπο είναι θεριό! Αν δε το ταΐσεις, θα σε φάει! Και πιστεύω ακόμα, πως το ταλέντο, είναι αθλητικά παπούτσια! Εσύ, όμως, πρέπει να τρέξεις!

105-page-001Ποιά είναι τα όνειρά σου με αυτό το νέο σου εγχείρημα;

Να βγάλω πολλά λεφτά! Ο ΑΓΓΕΛΟΣ να γίνει ταινία στο Hollywood!!! (χι χι χι…) Ποιος γέλασε; Σοβαρά τώρα, δεν έχω ιδέα τι μπορεί να πετύχω. Αλλά ονειρεύομαι να πετύχω!!!….;

Εκτός από τη σειρά, έχεις κάποια σχέδια για το μέλλον;

Περιμένω ένα σενάριο μιας συγγραφέως για εικονογράφηση. Πρόκειται για προώθηση της δουλειάς μου στο εξωτερικό! Και έχω και κάποιες ιστοριούλες στο μυαλό μου, που περιμένουν τη σειρά τους για την πένα μου.

Κλείνοντας το σημερινό μας θέμα και αφού ευχαριστήσω τον Ιωάννη Τασούλα για τη συνέντευξη που μου έδωσε, είπα να “κοτσάρω” εδώ και έναν διαγωνισμό, που γίνεται στη σελίδα της CaptainBook.gr, στον οποίο κληρώνονται τρία τεύχη του ΒΑΡΚΑΡΗ. Προσοχή! Ο διαγωνισμός τελειώνει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 16:00. Στο ίδιο site, επίσης, μπορείτε να πάρετε και μία μικρή γεύση από τις πρώτες σελίδες του comic. Αυτά και για σήμερα, καλή εβδομάδα σε όλους 🙂