ELEKTRA ASSASSIN

elektraassassin1Writer: Frank Miller
Artist: Bill Sienkiewicz
Epic Comics

Μια ανάθεση από μεριάς Comicdom και ένα λάθος δικό μου, με οδήγησαν στο να σας παρουσιάσω ένα (θέλω να πιστεύω) κατατοπιστικό άρθρο για ένα πολύ αγαπημένο comic, το καταπληκτικό ELEKTRA ASSASSIN.

Πριν μπούμε στο ζουμί, να πω εν τάχει ότι το ELEKTRA ASSASSIN αποτελείται από οκτώ τεύχη, τα οποία κυκλοφόρησαν από τον Αύγουστο του 1986 μέχρι και τον Μάρτιο του 1987.

Στο comic μας, λοιπόν, η Elektra, μια νίντζα-δολοφόνος, ανακαλύπτει την ύπαρξη του Τέρατος, το οποίο καταφέρνει, παίρνοντας υπό την εξουσία του διαφόρους ανθρώπους, να πραγματοποιήσει σιγά-σιγά το σχέδιο του, το οποίο δεν είναι άλλο από το πυρηνικό ολοκαύτωμα και τον Αρμαγεδδώνα. Το Τέρας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον δημοφιλή υποψήφιο των αμερικανικών εκλογών, Ken Wind, και με την πολύ πιθανή εκλογή του, σκοπεύει να εξαφανίσει κάθε ζωή από τον πλανήτη Γη. Είναι δουλειά της Elektra να εξοντώσει τον Wind, πριν προλάβει να βάλει σε εφαρμογή το σατανικό του σχέδιο. Στο δρόμο της θα βρεθούν ο σκλάβος-πρώην πράκτορας της S.H.I.E.L.D., Garrett, η πράκτορας Chastity McBryde και ο φρενοβλαβής Perry.

EA3_Garrett2Η Elektra εξουσιάζει το μυαλό του Garett (μέσω παραφυσικών δυνάμεων) και τον υποχρεώνει να υπακούει στην θέλησή της. Πράγμα που δεν θα κρατήσει για πολύ, καθώς ο Garrett θα την υπηρετεί αυτοβούλως και έτσι θα αποκτήσουν μια εσωτερική επικοινωνία. Μεγάλο μέρος του comic, το βλέπουμε μέσα από τα μάτια του Garrett, ο οποίος πιστεύω μπορεί δίκαια να θεωρηθεί εξαιρετικός χαρακτήρας και είναι πραγματικά συγκινητική και άκρως ενδιαφέρουσα η αδυναμία που έχει στην Elektra. Και πιστέψτε με, συγκινούμαι δύσκολα από το ερωτικό στοιχείο. Επίσης, σε μεγάλο μέρος του comic, η ιστορία δεν ακολουθεί την κεντρική ηρωίδα, αλλά τους υπόλοιπους βασικούς χαρακτήρες, οι οποίοι είναι αυτοί που μας αφηγούνται τα κατορθώματα της Elektra. Η Chastity McBryde, για παράδειγμα, μας διαφωτίζει αρκετές φορές, μέσα από τις αναφορές που πρέπει να κάνει για το τι έχει συμβεί.

Η Chastity είναι μια ικανότατη πράκτορας της S.H.I.E.L.D. και πολύ τυπική όσον αφόρα στη δράση και τη μεθοδολογία της. Ο Perry, από την άλλη, είναι ένας ψυχοπαθής, ο οποίος, αποκτώντας καινούργιο σώμα, έγινε ανεξέλεγκτη μηχανή παραγωγής βίας. Το Τέρας, τέλος, διακατέχεται από την ιδέα ότι η σάρκα και το φως διατάραξαν την ησυχία του σκοταδιού και θέλει να επαναφέρει αυτή την ηρεμία. Το τέλος της ιστορίας είναι πραγματικά ανατρεπτικό και σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα, καθώς το στοιχείο της έκπληξης είναι πολύ έντονο, κάτι που θυμίζει τη δουλειά του Miller στο RONIN. Δεν ξέρω αν το στόρι (και στο ELEKTRA ASSASSIN και στο RONIN) μπορεί να θεωρηθεί πως σε προετοίμαζε, με κάποιον τρόπο, για την ανατροπή στο φινάλε, πάντως, και στις δυο περιπτώσεις, όταν την ανακάλυψα, βροντοφώναξα από ενθουσιασμό και χαρά.

agent-mcbryde-620Το γράψιμο του Miller είναι ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη σειρά. Στην αρχή της ιστορίας, δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται και διαβάζεις για καταστάσεις που θα διαλευκανθούν αργότερα. Στο ELEKTRA ASSASSIN γίνεται σάτιρα γύρω από την υπέρ-βία, την πολιτική, την εικόνα των γυναικών και τα comic book κλισέ, όπως τα cyborg και οι νίντζα. Ίσως υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, μέσα από τα οποία ο Miller σατιρίζει την πολιτική, πάντως εδώ αυτό γίνεται με τρόπο φανερά αντιληπτό. Ως comic είναι πολύ καλογραμμένο. Παρ’ όλο που δεν ανήκει στο είδος του νεό-νουάρ που συνηθίζει να υπηρετεί ο Miller στα comics του, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του δημιουργού, που χάραξαν εντόνως την τότε σκηνή των mainstream comics.

Την εικονογράφηση του comic έχει επιμεληθεί ο Bill Sienkiewicz, ο οποίος πραγματικά σου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Χρησιμοποιεί αντισυμβατικά υλικά για την περάτωση της εικονογράφησης ενός comic και δημιουργεί φανταστικές σελίδες – από καρτούν και σκίτσα, μέχρι “αληθινή” ζωγραφική και κολάζ, το comic αυτό τα έχει όλα. Το οπτικό θέαμα είναι μοναδικό. Η αφήγηση, η αλληλουχία και οι αντιπαράθεσεις των panels είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, και η οπτική αφήγηση δεν μειώνει καθόλου την συγγραφική δυναμική του κειμένου. Πραγματικά, δεν μπορώ να αναλύσω, έτσι απλά, το σχεδιαστικό και αφηγηματικό μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Bill Sienkiewicz!

Το comic ζέχνει γάλα και μαγιονέζα. Μην με ρωτήσετε γιατί. Είναι φανερό. Κάπου κρύβεται το Τέρας.

EA5_Beast