SNAPSHOT REVIEWS 28-11-13

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

fablesFABLES #135
Writer: Bill Willingham
Artist: Mark Buckingham
DC Comics (Vertigo)

Ορισμένοι κακοπροαίρετοι υποστηρίζουν ότι το FABLES έχει φάει τα ψωμιά του και έχει πλέον χάσει το ενδιαφέρον του, αλλά για τις ανάγκες αυτού του review, θα τους αγνοήσουμε. Με τη σειρά να τελειώνει στο τεύχος #150, υποθέτω ότι το “Camelot” story arc θα είναι ένα από τα τελευταία και ενώ δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το πού το πάει, έχω το προαίσθημα ότι ο Willingham έχει αρχίσει να προετοιμάζει το επικό φινάλε που αξίζει ο τίτλος.

Καθώς η Fabletown αναρρώνει από την πρόσφατη μάχη με τον Mister Dark, η Rose έχει αποφασίσει να αναβιώσει την Στρογγυλή Τράπεζα και επίδοξοι ιππότες εμφανίζονται, τόσο από την Fabletown και τη Φάρμα, όσο και από τα Homelands, για να διεκδικήσουν μια θέση. Με εκνεύρισε λίγο η αργή εξέλιξη της ιστορίας (τέσσερα τεύχη κι ακόμη να καταλάβουμε πού θέλει να καταλήξει), αλλά πέρα από αυτό δεν έχω κάποιο ουσιαστικό παράπονο. Το σκίτσο, στο γνωστό πλέον στιλ του Mark Buckingham, κινείται στα συνηθισμένα καλά επίπεδα.

Δεν θα έλεγα ότι το “Camelot” συγκαταλέγεται στις καλύτερες στιγμές του FABLES, αλλά ο πήχης βρίσκεται ακόμη αρκετά ψηλά και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό.

three02_coverTHREE #2
Writer: Kieron Gillen
Artist: Jordie Bellaire
Image Comics

Αν η ιδέα ενός comic τοποθετημένου στην αρχαία Σπάρτη, σας φέρνει στο μυαλό τους macho Σπαρτιάτες του Frank Miller, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε. Γιατί, πολύ απλά, ο Kieron Gillen έκανε με μεγάλη επιτυχία αυτό που πολλοί άλλοι απαξιούν: έρευνα. Κοινώς, καλός ο Λεωνίδας και τα παλικάρια του, αλλά η Σπάρτη δεν παύει να είναι μια σκληρή, μιλιταριστική κοινωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται, θετικό ή αρνητικό.

Το THREE αφηγείται την ιστορία τριών ειλώτων που, μετά την δολοφονία ενός εφόρου της Σπάρτης, το σκάνε, με έναν ολόκληρο στρατό να τους κυνηγά. Η εικονογράφηση είναι προσγειωμένη, χωρίς να αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό και αρκετή για να μεταφέρει τη σοβαρότητα της ιστορίας, πράγμα που ισχύει και για τη γραφή του Gillen.

Για να μην πολυλογώ, αν σας αρέσουν τα comics βασισμένα στην Ιστορία, το THREE είναι must.

Infinity-5-coverINFINITY #5
Writer: Jonathan Hickman
Artists: Jerome Opena, Dustin Weaver
Marvel Comics

Είχα κλείσει το review των πρώτων τριών τευχών του INFINITY, λέγοντας πως πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα. Λοιπόν, τελικά κατέληξα. Είναι κακό. Και μάλιστα είναι ένα κακό comic που αξιοποιεί πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, πράγμα που το κάνει διπλά κακό. Κατ’ αρχάς, συνεχίζει να κουβαλάει όλα τα προβλήματα που παρατηρεί κανείς από το πρώτο τεύχος: αποστασιοποιημένο, πάρα πολλοί χαρακτήρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι εμφανίζονται πρώτη φορά, απαράδεκτη τακτική των crossover events που σε αναγκάζει να αγοράζεις εκατό διαφορετικούς τίτλους για να καταλάβεις τι γίνεται.

Τι έλειπε, λοιπόν, από το INFINITY; Μα, φυσικά, ακόμη περισσότεροι νέοι χαρακτήρες! Μπορεί ο Hickman να είναι γνωστός για την τάση του προς τα περίεργα και δυσνόητα comics, αλλά, δυστυχώς, το INFINITY είναι απλά κακογραμμένο.

AbeSapien7coverABE SAPIEN #6
Writers: Mike Mignola, Scott Allie
Artists: Sebastian Fiumara, Max Fiumara
Dark Horse

Μπορεί σε προηγούμενο SNAPSHOT να κράζω τον John Arcudi και το BPRD: HELL ON EARTH, πρέπει ωστόσο να παραδεχτώ ότι ο τίτλος του Abe με εξέπληξε. Ο Scott Allie έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, στο σενάριο, καταφέρνοντας να παρουσιάσει μια ιστορία που να είναι ταυτόχρονα πρωτότυπη, ενώ παραμένει πιστή στο στιλ του σύμπαντος του HELLBOY/BPRD, και η επιλογή της μυθολογίας των Μάγιας, που παραδόξως ο Mignola είχε αφήσει, μέχρι στιγμής, ανέγγιχτη, ταιριάζει απόλυτα στο επιθυμητό ύφος.

Η εικονογράφηση των Sebastian και Max Fiumara είναι μία από τις καλύτερες που έχω δει σε τίτλο της σειράς, με εξαίρεση ίσως τους Mignola και Fegredo.

Αν ανήκετε στους αναγνώστες που παρακολουθούσαν τα HELLBOY/BPRD, αλλά στην πορεία απογοητεύτηκαν, ο ABE SAPIEN ίσως είναι μια πολύ καλή αφορμή για να επιστρέψετε.

trillium-4TRILLIUM #4
Writer/Artist: Jeff Lemire
Image Comics

Στο τέταρτο τεύχος του TRILLIUM, το παράξενο love story που μας αφηγείται ο Lemire γίνεται όλο και πιο παράξενο. Πολύ περιληπτικά, το TRILLIUM είναι η ιστορία του βετεράνου William Pike από το 1921 και της βοτανολόγου Nika Temsmith από το έτος 3797, καθώς και των, όπως μαντεύετε, ενδιαφέροντων συνθηκών της γνωριμίας τους. (Review του πρώτου τεύχους μπορείτε να βρείτε εδώ.)

Δεν θα σχολιάσω την πλοκή, προς αποφυγήν spoilers, θα πω απλά πως τέσσερα τεύχη μετά, διατηρεί το ενδιαφέρον της. Η εικονογράφηση είναι στο σύνηθες ύφος του Lemire, το οποίο είναι, ως γνωστόν, ιδιαίτερο (και για μένα, προσωπικά, υπήρξε ο βασικός λόγος που δίσταζα να το ξεκινήσω).

Γενικά, το TRILLIUM είναι ένα ιδιαίτερο comic, που πιθανόν να μην αρέσει σε όλους, αλλά παρ’ όλα αυτά, αξίζει μια ματιά.