AMAZING FACTS AND BEYOND!

amazing-facts-400pxWriter/Artists: Dan Zettwoch & Kevin Huizenga
Uncivilized Books

Κάνω μία μικρή διακοπή από τα απανωτά reviews μου για νέα comics της Image, ώστε να ασχοληθώ λίγο με αυτό το διαμαντάκι, που έπεσε στα χέρια μου μετά από προτροπή του τρισμέγιστου Σακαρίδη. (“Sucking up” mode on.)

Τον Kevin Huizenga τον ήξερα, καθώς ακολουθώ τη δουλειά του εδώ και χρόνια. Μας έχει δώσει εξαιρετικά comics στο παρελθόν, όπως το GANGES και το CURSES. Θα μπορούσα να θεωρηθώ “οπαδός” του και είναι από τους δημιουργός που θα ήθελα να δω κάποια στιγμή στο Comicdom Con. Εγώ και οι άλλοι 15 που τον διαβάζουν στην Ελλάδα… Τον Dan Zettwoch, δεν τον ήξερα. Μετά από ένα σύντομο search στα ιντερνετς, έμαθα ότι είναι ένας αρκετά δραστήριος illustrator και comics creator. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόν θα βρείτε στο site του.

Στο θέμα μας, όμως. Πείτε μου την αλήθεια. Ποιός δεν θέλει να μάθει τον εφευρέτη του ημερολόγιου με γάτες και τα παρασκήνια που κρύβει αυτή η δημιουργία; Ή τη σύνδεση της κατάστασης της οικονομίας με το πόσο ίσιο είναι το γείσο ενός καπέλου jockey; Ή ακόμη και το κοινωνικό status που υποδήλωνε το pattern στα μούσια των Βαβυλωνίων ανδρών και γυναικών (ναι, και των γυναικών); Για εμάς τους μεταλλάδες, πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και το origin των περιέργων γραμματοσειρών που χρησιμοποιούν συνήθως τα black metal συγκροτήματα.

HistoryoftheHeavyMetalLogo

Το AMAZING FACTS AND BEYOND (WITH LEON BEYOND), όπως είναι ο πλήρης τίτλος, είναι συλλογή από τα strips που έχουν δημιουργήσει οι Huizenga και Zettwoch  (με τη συνεισφορά και των Ted May και Ron Weaver). Μάλιστα, οι Zettwoch και Huizenga εξακολουθούν να εμφανίζουν strips με πρωταγωνιστή τον Leon Beyond στα sites τους.

Ποιός είναι ο Leon Beyond; Χαίρομαι που ρωτήσατε! O Leon Beyond είναι ο know-it-all, trivia aficionado, παρουσιαστής των strips που περιέχονται στο AMAZING FACTS, με τίτλο “DID YOU KNOW?”.  Τί θέμα έχουν αυτά τα strips; Όπως ίσως έχετε καταλάβει, μέχρι στιγμής, πρόκειται για trivia-related comics. Απίστευτα non-facts, factoids και ασήμαντες πληροφορίες. Η θεματολογία, απεριόριστη: πολιτική, ιστορία, κοινωνικά, αθλητικά, τίποτα δεν ξεφεύγει από τον Leon Beyond. “Είναι αληθινά γεγονότα;”, θα αναρωτηθείτε. Και ναι και όχι. Και εκεί αρχίζει η παράνοια. Βασιζόμενοι σε πραγματικά, ή παραποιημένα, γεγονότα, έχουν δημιουργήσει μια σειρά από εξωφρενικά strips, ξεχειλώνοντας τη γραμμή μεταξύ πραγματικού-φανταστικού, σοβαρού-αστείου.

leon_zettwoch_ArchLogos

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αστείο. Είναι laugh-out-loud, what-were-they-thinking αστείο. Έχω καιρό να διασκεδάσω τόσο με κάποιο comic. Το διαβάζω αργά, επίτηδες, ώστε να μην μου τελειώσει και δεν έχω άλλο. Προσοχή, όμως. Μιλάμε για περίεργο χιούμορ. Τόσο περίεργο, που δε θα αρέσει σε πολλούς εκέι έξω. Το σχέδιο είναι εξαίσιο, πολλές φορές over-the top, πλημμυρισμένο με πληροφορίες, θα κουράσει στο μάτι, αλλά θα χαρίσει και στιγμές χαράς στον ανυποψίαστο και παρατηρητικό αναγνώστη.

Για την Ιστορία, λοιπόν, έχουμε μια πολύ καλή και ποιοτική έκδοση, από την Uncivilized Books, με σαφώς αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Είτε θα το λατρέψετε, όπως εγώ, ή θα σας φανεί αδιάφορο και κουραστικό. Μια δοκιμή στα sites των δημιουργών, θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Και αφού δοκιμάσετε αυτη τη συλλογή, διαβάστε μετά και τα υπόλοιπα comics τους. Αξίζει!

leon_zettwoch_SmokingBan