BEST OF: Comics & Animation Christmas Stories

superman-wonder-woman-batman-christmasΧριστούγεννα! Εποχή για γιορτινή ατμόσφαιρα, ανταλλαγή δώρων, θαλπωρή, ατέλειωτο καταναλωτισμό, όμορφες στιγμές με φίλους και αγαπημένους, και επικά λουκούλλεια γεύματα (ή έστω, έτσι ήταν, προτού η κρίση αποφασίσει να μας βάλει σε αναγκαστική δίαιτα).

Σε μία τέτοια ξεχωριστή περίοδο του χρόνου, λοιπόν, είναι λογικό να έχουμε και εξίσου ξεχωριστά comics και ταινίες/επεισόδια από σειρές.

Ευκαιρία, λοιπόν, να ανακαλύψουμε μερικές από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες από αυτές τις γιορτινές ιστορίες, από το χώρο της Ένατης Τέχνης και του animation. Ετοιμαστείτε για ένα special, γιορτινό BEST OF και εύχομαι σε όλους σας, Χρόνια Πολλά!

 

5. I’LL BE DOOM FOR CHRISTMASwhatthe10-illbedoomforchristmas001
(WHAT THE–?! #10, Ιανουάριος 1991)
Writer: Scott Lobdell
Artist: John Byrne
Marvel Comics

Το comic WHAT THE–?! ήταν μία σειρά που κυκλοφόρησε από την Marvel (26 τεύχη, 1988-1993) και κάθε τεύχος της αποτελείτο από μικρές ιστορίες που παρωδούσαν το Marvel Universe. Στο τεύχος #10, λοιπόν, έχουμε την εξής γιορτινή ιστορία: Όταν ο Άγιος Βασίλης πέφτει θύμα μίας παγίδας στο κάστρο του Dr.Doom, καταλήγει να μείνει “εκτός μάχης”.

Φυσικά, αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα δώρα. Μην φοβάστε, όμως, αφού ο αγαπημένος μας Λατβεριανός μονάρχης δεν θα αφήσει κάτι τέτοιο να περάσει έτσι! Ο Doom, λοιπόν, αναλαμβάνει να μοιράσει τα δώρα ως… Santa Doom, κομπλέ με γενειάδα, σκούφο, στολή, ταράνδους και – πυραυλοκίνητο – έλκηθρο!

Όπως καταλαβαίνετε, η συνέχεια είναι τραγελαφική, καθώς εκτός από τα παιδιά, πρέπει να παραδώσει τα δώρα και στους διάφορους υπερήρωες, που, όπως είναι αναμενόμενο, δεν χαίρονται ιδιαίτερα που τον βλέπουν. Όλη η ιστορία είναι γραμμένη σε ρίμα κι έχει αρκετό γέλιο, καθώς μερικά panels είναι επικά αστεία. Αλλά μην βασιστείτε στα λεγόμενα μου μόνο. Διαβάστε την online, εδώ!

jl4. COMFORT AND JOY
(JUSTICE LEAGUE Επεισόδιο 49, Δεκέμβριος 2003)
Writer: Paul Dini
Warner Bros. Animation

Πώς περνάνε τα μέλη της Justice League τα Χριστούγεννά τους, όταν δεν πλακώνονται με τους διάφορους κακούς; Την απάντηση μας τη δίνει ο Paul Dini στο επεισόδιο “Comfort And Joy” της animated σειράς JUSTICE LEAGUE.

Αφού το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας (Superman, Martian Manhunter, Flash, Green Lantern, Hawkgirl) καταφέρνει να διορθώσει την τροχιά ενός πλανήτη, αποφασίζουν να πάρουν ρεπό και να απολαύσουν τα Χριστούγεννα (εκτός από τον Batman, ο οποίος απουσιάζει από το επεισόδιο).

Η Hawkgirl και ο Green Lantern, αρχικά, ξεκινάνε να παίζουν χιονοπόλεμο, ο οποίος καταλήγει επικός, μιας και χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους. Όμως, όταν η Hawkgirl βαριέται, προτείνει να γιορτάσουν με κάτι που ταιριάζει πιο πολύ στο στιλ της: ενα ταξίδι σε ένα διαγαλαξιακό μπαρ και, φυσικά, έναν καυγά (τον οποίο τον ξεκινάει επίτηδες η ίδια), που έχει ως επακόλουθο όλο το μαγαζί να παίζει το ξύλο της αρκούδας.

Ο Flash προσπαθεί να βρει μία κούκλα-παιχνίδι που μιλάει και τραγουδάει, μιας και τη θέλουν τα παιδιά ενός ορφανοτροφείου, που επισκέπτεται κάθε χρόνο στις γιορτές. Το πρόβλημα είναι πως η κούκλα έχει εξαντληθεί παντού. Τελικά, καταφέρνει να βρει την τελευταία, απευθείας από το εργοστάσιο παραγωγής. Καθώς γυρίζει στο ορφανοτροφείο, όμως, πέφτει τυχαία επάνω στον Ultra-Humanite, την ώρα που καταστρέφει ένα μουσείο, ο οποίος σπάει το παιχνίδι κατά λάθος, κατά τη διάρκεια της μάχης μεταξύ τους.

Μιας και είναι γιορτινές μέρες, όμως, ο Flash καταφέρνει να τον πείσει να κάνουν ανακωχή. Ο Ultra-Humanite διορθώνει το παιχνίδι και μάλιστα το κάνει να μπορεί να αφηγείται ιστορίες κλασσικής χριστουγεννιάτικης λογοτεχνίας, και το δίνει στα παιδιά, μαζί με τον Flash. Κατόπιν, επιστρέφει ήσυχα στο κελί του, όπου και ο Flash του κάνει δώρο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ο Superman παίρνει μαζί του τον Martian Manhunter (μιας και είναι ο τελευταίος του είδους του και είναι μόνος), για να περάσουν τις γιορτές μαζί με τους γονείς του, στο Smallville. Ο Manhunter προσπαθεί να καταλάβει το νόημα των Χριστουγέννων, μιας και, όντας εξωγήινος, δεν τα έχει γιορτάσει ποτέ του. Το βράδυ της παραμονής, λοιπόν, μεταμορφώνεται σε άνθρωπο και βγαίνει έξω, ζώντας έτσι την γιορτινή ατμόσφαιρα, βλέποντας τον κόσμο να γιορτάζει, βοηθώντας ένα κοριτσάκι να συνεχίσει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη και πηγαίνοντας στην εκκλησία, όπου ακούει τα κάλαντα. Το επόμενο πρωί, ο Clark και οι γονείς του ξυπνούν, ακούγοντας τον Manhunter, που κατανόησε το πνεύμα των γιορτών, να τραγουδά ένα όμορφο τραγούδι από την πατρίδα του, τον πλανήτη Άρη.

Το “Comfort And Joy” καταφέρνει να συνδυάσει τα Χριστούγεννα, με δράση, κωμωδία και ζεστασιά, με τον καλύτερο τρόπο. Γιορτάστε μαζί με την Justice League, βλέποντας το εδώ.

battle pope-christmas3. BATTLE POPE CHRISTMAS POPE-TACULAR
(Δεκέμβριος 2001)
Writer: Robert Kirkman
Artist: Tony Moore
Funk-O-Tron

Τί και πώς να πρώτο-πω για το BATTLE POPE; Θα αρχίσω προειδοποιώντας σας πως αυτό το comic (από τους Robert Kirkman και Tony Moore, δημιουργούς του WALKING DEAD) σίγουρα δεν είναι για κάποιον που μπορεί να προσβληθεί από κάτι βλάσφημο (έστω και με χιουμοριστική διάθεση). Οπότε, αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ατόμων, θα σας συμβούλευα να περάσετε στη θέση νούμερο 2.

Η ιστορία του Battle Pope, έχει ως εξής: Αφού έχει συμβεί η Αποκάλυψη και η Μέρα της Κρίσης, ο Θεός ανοίγει τις πύλες της κόλασης και εξαπολύει τους δαίμονες στη Γη. Ακολουθεί πόλεμος μεταξύ των ανθρώπων και των δαιμόνων, που τελικά καταλήγει σε ανακωχή και συνύπαρξη. Ο Πάπας Oswald Leopold II (μέθυσος, γυναικάς, badass και γενικά καθόλου όσιος), σώζει μια μέρα μία κοπέλα από έναν δαίμονα, ο οποίος αργότερα τον σκοτώνει. Ξυπνάει στον Παράδεισο, όπου ο Θεός και ο Ιησούς (που είναι ένας καλόβολος, αγαθός χίπης) του εξηγούν πως είχαν στείλει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (που εδώ τον παρουσιάζουν ως υπέρ-μιλιταριστή) στη Γη, για να προσέχει τους καλούς θνητούς, αλλά έχει αιχμαλωτιστεί από τον Εωσφόρο.

Έτσι, λοιπόν, ο Θεός δίνει υπερδυνάμεις στον Πάπα και τον επιστρέφει στη ζωή, μαζί με τον Ιησού ως sidekick, και του υπόσχεται πως αν βρει και επιστρέψει τον Μιχαήλ, θα του επιτρέψει την είσοδο στον Παράδεισο, παρά τον έκλυτο βίο του. Για να μην σας τα πολυλογώ, ο Πάπας και ο Ιησούς τα καταφέρνουν και καταλήγουν συγκάτοικοι. Το comic έχει μεταφερθεί και σε animated web-series, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Στο Χριστουγεννιάτικο special, μεταξύ άλλων, βλέπουμε τη Μαρία (την μαμά του Jesus) να επισκέπτεται τον γιο της για τα γενέθλια του, τον Πάπα να του τρέχουν τα σάλια μόλις τη βλέπει μιας και είναι θεογκόμενα (κυριολεκτικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση) και τον Ιησού να παίζει ξύλο με τον Άγιο Βασίλη, για να αποφασιστεί μία και καλή σε ποιον πραγματικά ανήκει η γιορτή των Χριστουγέννων. Κοινώς, υπέροχα βλάσφημη, αιρετικά κωμική, ιδιοφυής παράνοια. Όπως και όλο το comic, άλλωστε. Όσοι δε φύγατε μετά την προειδοποιήση νωρίτερα… διαβάστε το άμεσα!

lobo2. THE LOBO PARAMILITARY CHRISTMAS SPECIAL
(1991)
Writers: Keith Giffen, Alan Grant
Artist: Simon Bisley
DC Comics

Ya’d better watch out — ya’d better not cry! Ya’d better not pout, I’m tellin’ ya why — Santa ‘Bo is comin’ to town!“. Τάδε έφη Lobo.

Θα μπορούσα απλά να σταματήσω εδώ, μιας και μιλάμε για τον Lobo, σχεδιασμένο από τον Bisley (γνωστός, μεταξύ άλλων, και από τη δουλειά του στο SLAINE), αλλά ακούστε και την υπόθεση: O Easter Bunny προσλαμβάνει τον Lobo για να “τακτοποιήσει” τον Άγιο Βασίλη! Ο Lobo δέχεται τη δουλειά και ξεκινάει για τον Βόρειο Πόλο. Ακολουθεί αυτό που θα περιμένατε από τον “Fraggin'” Lobo: Χαμός, βία, χάος και… ξύλο.

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για το comic, στο BEST OF: Lobo Stories του Θωμά Παπαδημητρόπουλου.

Υπάρχει και η σχετική fan-made μικρού μήκους ταινία, βασισμένη στο comic, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ!

Batman Noel cover1. BATMAN: NOEL
(2011)
Writer/Artist: Lee Bermejo
DC Comics

Μπορεί ο Batman να παραλληλιστεί με τον Scrooge και τα τρία φαντάσματα και τους υπόλοιπους χαρακτήρες από το κλασσικό βιβλίο A CHRISTMAS CAROL; Ω, ναι!

Στο BATMAN: NOEL, η ιστορία ξεκινάει με τον αφηγητή (του οποίου την ταυτότητα τη μαθαίνουμε στο τέλος της ιστορίας), να λέει τη γνωστή ιστορία του Charles Dickens, η οποία εδώ λειτουργεί ως βάση για το comic. Ο Batman παρακολουθεί ένα τσιράκι του Joker, τον Bob, που εκτελεί χρέη μεταφορέα για τον Joker. Ο Bob, όπως ανακαλύπτουμε στη συνέχεια, δεν είναι κακός άνθρωπος, απλά προσπαθεί να βγάλει κάποια εξτρά χρήματα, μιας και έχει να φροντίσει τον μικρό γιο του, τον Tim. Όμως, ο σκληροπυρηνικός Bats δεν καταλαβαίνει από τέτοια και έχει σκοπό να στείλει τον Bob στην φυλακή, ώστε ο Tim να μην ακολουθήσει στα βήματα του πατέρα του.

Ταυτόχρονα, ο Batman έχει κρυολογήσει άσχημα, αλλά φυσικά, δεν τον σταματάει κάτι τέτοιο. Όμως, λίγο αργότερα, βλέπει στο όνειρο του το πρώτο “φάντασμα”, αυτό του παρελθόντος: τον πρώην Robin, Jason Todd. Αργότερα, βρίσκεται στα χνάρια της Catwoman, καθώς έχει πληροφορίες που τον κάνουν να πιστέψει πως η Selina ξέρει που βρίσκεται ο Joker. Τελικά, η Catwoman δεν ξέρει κάτι σχετικό και διέδωσε η ίδια τις φήμες αυτές, έτσι ώστε να την κυνηγήσει ο Batman (μιας και η ίδια το βλέπει σαν παιχνίδι μεταξύ τους), καθώς πιστεύει πως έχει παραγίνει σοβαρός και “κατσούφης”.

Όμως, κατά την διάρκεια της καταδίωξης, αποδυναμωμένος από το κρύωμα, ο Bats πέφτει από ένα κτίριο και χτυπάει άσχημα. Εκεί, λοιπόν, τον βρίσκει το “φάντασμα” του παρόντος, ο Superman, που με την x-ray όρασή του, ανακαλύπτει πως το κρύωμα του Batman έχει γίνει πνευμονία. Προσφέρεται να γυρίσει τον Bruce πίσω στη σπηλιά του, όχι όμως προτού τον πάει να παρακολουθήσει τον Bob και τον Tim, και έπειτα τον Gordon και έναν άλλον αστυνομικό, να ανταλλάζουν τις απόψεις τους για τον Batman.

Κάπου εδώ θα σταματήσω, καθώς δεν θέλω να σας κάνω περισσότερα spoilers. Το BATMAN: NOEL είναι σίγουρα ένα από τα πολύ καλά Batman graphic novels, με εξαιρετικό σχέδιο και πολύ έξυπνο σενάριο από τον Bermejo. Εκτός από το ότι βασίζεται στο κλασικό αριστούργημα του Dickens, είναι και μία πολύ όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία Batman.

 

Έχετε να προσθέσετε ή να προτείνετε περισσότερες χριστουγεννιάτικες comic ιστορίες; Θέλετε να διαφωνήσετε; Θέλετε απλά να ευχηθείτε “Χρόνια Πολλά”; Χρησιμοποιείστε τα σχόλια από κάτω. Θα χαρώ να σας ακούσω! Για άλλη μία φορά, από εμένα, Χρόνια Πολλά και καλές γιορτές!