ONLINE COMICS: THE LONG JOURNEY

long_journeyWriter/Artist: Boulet
http://english.bouletcorp.com/2013/08/02/the-long-journey/

Το internet είναι ένα Μέσο με απεριόριστες δυνατότητες και ατέλειωτα όρια. Μέσα σε αυτό, χανόμαστε και περνάμε αμέτρητες ώρες. Εκεί υπάρχουν πράγματα που σε κάνουν να σπαταλάς το χρόνο σου και άλλα που σε ελκύουν και προσκολλάσαι πάνω τους με μανία. Το blog του Bοulet ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Ο Γάλλος σκιτσογράφος είναι γνωστός στο χώρο των comics με περισσότερους από είκοσι τυπωμένους τόμους με τη δουλειά του, ενώ διατηρεί παράλληλα και το www.bouletcorp.com, στο οποίο ανεβάζει μικρά comics, τα οποία δεν ξεπερνούν, κατά μέσο όρο, τις πέντε σελίδες. Το περιεχόμενο του blog έχει μεταφραστεί από τα Γαλλικά στα Αγγλικά και τα Κορεάτικα, από αναγνώστες. Το αρχείο του είναι αρκετά μεγάλο, οπότε το εγχείρημα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μιας και για να ξαναπεράσει ο Boulet τα κείμενα στις άλλες δύο γλώσσες, χρειάζεται χρόνος.

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με ένα από τα άπειρα comics που έχει σχεδιάσει, το THE LONG JOURNEY, το οποίο διαφοροποιείται σχεδιαστικά από τα υπόλοιπα και δεν φέρει τη χαρακτηριστική και γνώριμη τεχνοτροπία του δημιουργού, με τον έντονο ρυθμό σε ασπρόμαυρο μοτίβο. Αντιθέτως, είναι γεμάτο χρώμα και παθητική δράση.

Σε όλα τα comics του, πρωταγωνιστής είναι ο γκρινιάρης και άτυχος  εαυτός του, όμως στο συγκεκριμένο υπάρχει μια διαφορετική προοπτική. Το πρώτο αναγνωρίσιμο στοιχείο είναι το χρώμα, το οποίο προέρχεται από μια μεγάλη χρωματική παλέτα, προσδίδοντας ένταση με έναν εύθυμο τρόπο. Το δεύτερο είναι το σχεδιαστικό του ύφος, το οποίο έχει έναν καθαρό ρυθμό, με λιτές γραμμές, που θυμίζει παλιό video game. Τέλος, το τρίτο είναι το format. Όλη η ιστορία εκτυλίσσεται στην ίδια σελίδα, η οποία μοιάζει με μακρύ πάπυρο και διαβάζεται κατακόρυφα.

Αρχικά, βλέπουμε τον ήρωα της ιστορίας να ξεκινάει ένα σουρεαλιστικό ταξίδι, συναντώντας έναν κόσμο εκεί που τελειώνουν οι σωλήνες του μπάνιου του. Διασχίζει ένα πλήθος σκοτεινών τοποθεσιών και συναντάει τρομακτικά, απόκοσμα πλάσματα, συνεχίζοντας πάντα να αιωρείται κατακόρυφα σε ένα απύθμενο πηγάδι.

Επικοινωνεί με τον αναγνώστη, μιλώντας πάντα στον εαυτό του, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε ποιό θα είναι το επόμενο σκηνικό που θα αγκαλιάσει το παροδικό του πέρασμα. Γιγαντιαία φυτά, σαδιστές της κολάσεως, τερατόμορφα ψάρια, και ξεχασμένα μηχανήματα, είναι μερικά μόνο από τα πλάσματα που συναντάει.

Το μυαλό του αναδεικνύει τη φαντασία ενός παιδιού, που δημιουργεί έναν παιγνιώδη κόσμο, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, προκειμένου να ξεφύγει από τη βαρετή καθημερινότητα. Όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο story είναι το προσωπικό του διάλειμμα από το συνηθισμένο του στιλ. Σύντομο, αλλά περιεκτικό, σε κάνει να το διαβάζεις περισσότερες από μια φορές, για να ξαναζήσεις το υπέροχο αυτό ταξίδι.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Ορίστε η αρχή του, για να πάρετε μια γεύση.

Scroll9-003