RANDOM THOUGHTS 05-01-14

cotillard_11

Είτε με μικρά είτε με μεγάλα κείμενα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η στήλη θα ξεκινάει πάντα με μια φωτογραφία της ωραιότερης γυναίκας στον πλανήτη!

Καλώς ήρθατε, για ακόμη μια φορά (και πρώτη για το 2014 – καλή χρονιά σε όλους!), στη στήλη την οποία οι υπόλοιπες στήλες του Comicdom.gr δεν την παίζουν (είτε επειδή τη ζηλεύουν είτε επειδή τη λυπούνται τόσο, ώστε η κάθε συναναστροφή μαζί της να τους προκαλεί κατάθλιψη – οι απόψεις διίστανται επ’ αυτού), αλλά αυτή δεν ταράζεται, γιατί περνάει καλά ακόμη και όταν είναι μόνη της.

Η εισαγωγή αυτή τη φορά είναι μικρή, γιατί προέκυψαν ξαφνικές δουλειές στον συντάκτη της στήλης (moi), ο οποίος, για να είναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, πρέπει να ομολογήσει πως του έχει μείνει και μια μικρή “σπαρίλα” από τα φαγοπότια και τα χαρτοπαίγνια της εορταστικής περιόδου…

Αντίστοιχα μικρό θα είναι και ολόκληρο το post που θα ακολουθήσει. (Έτσι λέω τουλάχιστον. Πολλές φορές ξεκινάω με αυτή την πρόθεση και τελικά μου βγαίνει “σεντονάκι”. Είναι προφανές ότι αυτή η στήλη είναι λίγο make it up as we go along.)

john_byrne

Ο John Byrne είναι φανατικός υποστηρικτής της συγκεκριμένης ιδέας. Συμφωνώ μαζί του σε πολλά πράγματα, αλλά εδώ μάλλον έχουμε απόσταση…

Ας ξεκινήσουμε με μια είδηση που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντική και για το χώρο των comics. Το Copyright Office στις ΗΠΑ πρότεινε να καθιερωθούν royalties μεταπώλησης για το original art των πάσης φύσεως visual artists (μεταξύ των οποίων και οι cartoonists). Κοινώς, αγοράζεις μία σελίδα από έναν καλλιτέχνη και, αν κάποια στιγμή τη μεταπωλήσεις, ένα ποσοστό των χρημάτων θα πηγαίνει στον προαναφερθέντα καλλιτέχνη. Από τη μία, ο φιλότεχνος που υπάρχει μέσα μου θέλει οι καλλιτέχνες να βγάζουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τη δουλειά τους. Από την άλλη, ο libertarian που υπάρχει μέσα μου έχει ένα θεματάκι με το ζήτημα που ονομάζεται “private property”…

Στη πραγματικά σημαντικότερη είδηση των τελευταίων εβδομάδων, φαίνεται πως τελικά ο πολιτισμός και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα έφτασε ακόμη και στη Utah, καθώς το τοπικό ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε πως η απαγόρευση του γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων από τη συγκεκριμένη πολιτεία είναι αντισυνταγματική. Φυσικά, η απόφαση μπορεί να καταρριφθεί κατόπιν έφεσης, αλλά για την ώρα, score one for progress!

Στην επιφοίτηση της εβδομάδας, συνειδητοποίησα πως το χειρότερο πλήγμα που έχει προκαλέσει η τεράστια εμπορική επιτυχία των υπερηρωικών κινηματογραφικών μεταφορών είναι πως έχει ουσιαστικά ακυρώσει το ενδεχόμενο να δημιουργήθει οποιοσδήποτε πραγματικά ενδιαφέρον νέος χαρακτήρας. Προφανές, θα μου πείτε, αλλά εγώ τώρα το κατάλαβα (ουσιαστικά).

james_avery

So long, uncle Phil…

Στη δυσάρεστη είδηση της εβδομάδας, πέθανε ο “θείος Φιλ” του Fresh Prince, James Avery (πιθανότατα σε ηλικία 65 ετών, όπως λέει το IMDb, και όχι 68, όπως ισχυρίζονται τα περισσότερα ειδησεογραφικά sites που αναμετάδοσαν την είδηση). Η σειρά FRESH PRINCE OF BEL-AIR αποτελεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη ανάμνηση των εφηβικών/νεανικών μου χρόνων, και εξακολουθώ να τη βλέπω κάθε φορά που την πετυχαίνω στην τηλεόραση (thank you, Star Channel). Ο Philip Banks ήταν πιθανώς ο δεύτερος σημαντικότερος χαρακτήρας της σειράς και η είδηση του θανάτου του ηθοποιού που τον ενσάρκωσε με στενοχώρησε ιδιαίτερα, παρ’ όλο που δεν είχα ιδιαίτερη επαφή με την υπόλοιπη καριέρα του Avery. Πέραν αυτού, τα 65 είναι μια πολύ μικρή ηλικία για να πεθαίνει κάποιος στην εποχή μας!

Random Misandry Alert! Μια νέα σειρά comic strips, με τίτλο “Don’t Be A Dick”, θα αναλάβει να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα της comic βιομηχανίας, για τα οποία, φυσικά, φταίνε μόνο οι άντρες. Προσωπικά, η χρήση της λέξης “dick” για να χαρακτηρίσει κάποιον ως μαλάκα/γελοίο/απαράδεκτο, με προσβάλλει. Τι, εγώ δεν έχω, ως άντρας, δικαίωμα να αισθάνομαι offended και να απαιτώ να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται κάποιες λέξεις; Αν είναι έτσι, να απελευθερώσουμε επιτέλους και τη λέξη “cunt”. (Joking… But not much!)

ariana_grande

She’s not just a pretty face!

Τώρα που τα μιούζικαλ είναι πολύ στα πάνω τους, θα βρεθεί άραγε κάποιος να δώσει έναν ρόλο στην Ariana Grande, ο οποίος να αξιοποιεί όλες τις ικανότητες και δυνατότητές της; Θα απογοητευθώ τρομερά, αν αυτό το υπερ-ταλαντούχο πλάσμα αναλωθεί μόνο σε bubblegum pop τραγούδια και παιδικές σειρές στο Nickelodeon (όσο καλές και αν είναι οι τελευταίες!).

Το βραβείο του γκαντέμη της εβδομάδας πάει δικαιωματικά στον υπερ-ταλαντούχο νεαρό Αμερικανό μπασκετμπολίστα του Louisville, Kevin Ware, ο οποίος, δυστυχώς, θα χάσει και ολόκληρη τη φετινή σεζόν, καθώς δεν έχει συνέλθει πλήρως από τον τρομακτικό τραυματισμό του στα περσινά playoffs του NCAA (αν δεν σας σοκάρουν οι φρίχτοι αθλητικοί τραυματισμοί, γκουγκλάρετε “kevin ware injury video” και θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται). Κουράγιο Kevin.

Απίστευτα αστείο βίντεο, με πρωταγωνίστρια μια αξιολάτρευτη πιτσιρίκα (και όχι, δεν είναι αξιολάτρευτο μόνο επειδή είναι οπαδός της Μπενφίκα και μισεί την Πόρτο).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b3JE0d3ybsw[/youtube]

Η φράση “first world problems” με ενοχλεί, γιατί τη βρίσκω τρομερά εξυπνακίστικη. Η φράση white whine (που σημαίνει, ουσιαστικά, το ίδιο πράγμα) με ενοχλεί ακόμη περισσότερο, γιατί εκτός από εξυπνακίστικη είναι και άκρως ρατσιστική!

wesley_morris

Έχει ένα θέμα με τους douchebag-style γιακάδες, βέβαια, αλλά κατά τα άλλα είναι εξαιρετικός κριτικός…

Ο καλύτερος (ή έστω ο προσωπικά αγαπημένος μου) κριτικός κινηματογράφου, από τότε που μας άφησε χρόνους ο Roger Ebert, είναι αναμφισβήτητα ο Wesley Morris, ο οποίος, στα 38 του, έχει ήδη κερδίσει ένα Βραβείο Pulitzer Κριτικής (το 2011) για τα άρθρα του στη BOSTON GLOBE. Μπορεί να μη συμφωνώ πάντα με αυτά που γράφει (περιττή φράση – δε νομίζω πως υπάρχει ποτέ περίπτωση να βρει κάποιος έναν άλλο άνθρωπο, με τον οποίο να συμφωνεί σε όλα!), αλλά το γράψιμό του είναι απλά εξαιρετικό και οι κριτικές του είναι άριστα δομημένες, εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες. Τσεκάρετέ τον, αν σας ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος τομέας.

Ένα πολύ σύντομο και όχι ιδιαίτερα επιστημονικό γκάλοπ που έκανα μεταξύ συγγενών και φίλων, μου έδειξε πως μάλλον είμαι ο μόνος άνθρωπος στον ευρύτερο κύκλο γνωριμιών μου που του αρέσει τόσο πολύ το NINE του Rob Marshall. Το οποίο, μάλιστα, μου φαίνεται καλύτερο κάθε φορά που το βλέπω (και όχι μόνο εξαιτίας της Cotillard! Αλλά μια και το έφερε η κουβέντα, πάρτε και ένα βιντεάκι της θεάς να τραγουδάει το “My Husband Makes Movies”)!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uYNJwfpRGlk[/youtube]

Αν υπήρχαν περισσότεροι παραγωγοί στο Χόλιγουντ σαν την Megan Ellison της Annapurna Pictures, είναι βέβαιο πως η βιομηχανία του κινηματογράφου θα ήταν πολύ καλύτερη απ’ ότι είναι τώρα. Ναι, ο πατέρας της είναι δισεκατομμυριούχος (CEO της Oracle Corporation) και προφανώς η Megan είχε περισσότερες ευκαιρίες (και διευκολύνσεις) στο ξεκίνημα της καριέρας της, αλλά το ζήτημα δεν είναι αν χρειάστηκε να “κουραστεί” κανείς για να βρει τα αρχικά κεφάλαια, αλλά τι έκανε στη συνέχεια με αυτά.

emilia_clarke

Η προσωπική μου άποψη είναι πως αυτοί που βρίσκουν πανέμορφη την Emilia Clarke δεν θα την πρόσεχαν καν, αν αντί για πρωταγωνίστρια στο GAME OF THRONES, ήταν γκαρσόνα στο καφέ της γειτονιάς τους…

Στην WTF? είδηση της εβδομάδας (πιθανώς εσείς να το ξέρατε εδώ και περίπου ένα μήνα, αλλά εγώ τώρα το έμαθα), η Emilia Clarke θα παίξει τη Sarah Connor στο TERMINATOR: GENESIS. Seriously; Αυτό το κοντοπούτανο θα παίξει τη μητέρα του John Connor; Ποιός τα αποφασίζει αυτά τα πράγματα;;; (Ναι, ξέρω, το TERMINATOR: GENESIS είναι παραγωγή της Annapurna Pictures της Megan Ellison. Κανείς δεν είναι τέλειος…)

Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα σωστοί, η πραγματικά WTF? είδηση της εβδομάδας, είναι μάλλον αυτή!

Props στην εξαιρετική κωμικό Natasha Leggero, γιατί έκανε το αυτονόητο (που όμως δεν κάνουν οι περισσότεροι) και αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη για ένα “προσβλητικό” αστείο που έκανε για τους βετεράνους του Pearl Harbor. Χωρίς πλάκα, το όλο ζήτημα του political correctness έχει ξεφύγει από κάθε όριο και όταν η υπερβολική ευαισθησία ορισμένων γίνεται εμπόδιο στην κωμωδία ή/και στη σάτιρα, έχουμε μεγάλο πρόβλημα!

Ελαφρώς απλοϊκό (και μάλλον πολύ “in your face” για τα γούστα μου) το παρακάτω video, αλλά ο σκοπός είναι καλός και το μήνυμα είναι 100% σωστό, οπότε respect.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dfccrwUlROU[/youtube]

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν (και δυστυχώς πείθουν και άλλους) ότι έχουν δυνάμεις που τους επιτρέπουν να προβλέψουν τα μελλούμενα. Ευτυχώς, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που κρατάνε σκορ και τους ξεμπροστιάζουν!

alison_brie

Τα ταλέντα της Alison είναι πολύ περισσότερα από τα προφανή αυτής της φωτογραφίας.

Κατά την ταπεινή μου άποψη (αν και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που το πιστεύει), η Alison Brie είναι εξαιρετική κωμικός και πάρα πολύ ωραία γυναίκα. Γιατί, όμως, πρέπει να παίζει σε δύο σειρές (COMMUNITY και MAD MEN) που δεν τις υποφέρω καθόλου;

Φαντάζομαι πως έχετε ακούσει για το σοβαρό ατύχημα του Michael Schumacher. Ίσως, όμως, να μην έχετε ακούσει αυτό, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που είναι πιο βρωμεροί και από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να βρει κανείς σε έναν υπόνομο!

Αν ήμουν αυτές τις μέρες στο Las Vegas, είναι απολύτως βέβαιο πως θα πήγαινα να δω την Britney (με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα μου έμεναν λεφτά από τα τραπέζια blackjack που θα επισκεπτόμουν πρώτα)!

Daniel_Auteuil

Ακόμη και αν είχε παίξει μόνο στο CACHE και στο LA FILLE SUR LE PONT, θα έφτανε για να χαρακτηριστεί κορυφαίος!

Πράγματα που κάνουν τον κόσμο καλύτερο (εκτός της Marion Cotillard, φυσικα), in random order: Η εκπληκτική Ayako Fujitani στο TOKYO, οι τηλεοπτικές σειρές της ιδιοφυίας που ονομάζεται Bryan Fuller, το ξεκαρδιστικό site Atheist Meme Base (αν είστε γενικά “της θρησκείας”, καλύτερα να μην κλικάρετε το link), οι ταινίες της Deanna Durbin, ο κολοσσός της υποκριτικής που ονομάζεται Daniel Auteuil, οι απίστευτες συμπτώσεις, όπως το ότι οι δύο κορυφαίες μεταφορές comics στον κινηματογράφο την τρέχουσα δεκαετία (να η μία, να και η άλλη) έχουν το όνομα “Adèle” στον τίτλο. (To be continued…)

— Αυτά για σήμερα. Άντε, μπήκε με το καλό και το 2014. Δεν υπόσχομαι ότι θα είμαι εδώ τέτοια εποχή του χρόνου, αλλά εδώ που τα λέμε ούτε και εσείς, οπότε είμαστε πάτσι!

Καλημέρες…