GHOSTED

Writer: Joshua Williamsonghosted1
Artist: Goran Sudzuka
Image

Σχετικά πρόσφατη έκδοση της Image. Ως συνήθως. Ιστορία με mastermind εγκληματίες και υψηλού ρίσκου εγκλήματα. Θα έλεγα όχι, αλλά θα κορόιδευα τον εαυτό μου. Διαθέτει και φαντάσματα. Φαντάσματα ακούω; Κάπως έτσι, σε 30 δευτερόλεπτα, πείστηκα να διαβάσω το GHOSTED.

Ο πρωταγωνιστής του GHOSTED, o Jackson T. Winters θα μπορούσε να είναι ο Tim Robbins στο THE SHAWSHANK REDEMPTION. Στη φυλακή, υπό άθλιες συνθήκες βιασμών και φόνων στα ντουζ, αυτός διατηρεί κουλτούρα, ανωτερότητα και ίδιο κούρεμα με τον Robbins, αν και είναι εμφανώς πιο σκληροτράχηλος, και αντί για την αφίσα της Rita, έχει ένα ηλιοβασίλεμα, μέσα από το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα χώραγε κάνεις να περάσει. Μιας και για όλους, όμως, έχει ο θεός, τον σώζει από τη φυλακή μια σκληρή γκόμενα που, για να τα καταφέρει, ξεκληρίζει κόσμο και κοσμάκη σε μία σκηνοθετημένη εξέγερση. Η κυρία αυτή λοιπόν, τον πηγαίνει στο αφεντικό της, έναν τύπο αρκετά πλούσιο ώστε να θεωρείται εκκεντρικός, ο οποίος του ζητάει να κλέψει ένα φάντασμα. Τα γιατί, τα πώς και τα από πού κι ως πού, απαντώνται, αν και όχι εντελώς ικανοποιητικά, μέχρι το τέλος του πρώτου τόμου. Ο Winters μαζεύει μία ομάδα που αποτελείται από κάποιους άσχετους έως ελαφρώς σχετικούς με το θέμα τύπους και πάνε σε μια έπαυλη που είναι περιβόητη για το πόσο στοιχειωμένη είναι, για να βρούνε αυτό που ζητάνε.

Το σενάριο που μας δίνει ο Williamson είναι καλό, αν και κατά τόπους τετριμμένο, με προοπτικές να γίνει πραγματικά πολύ καλύτερο στο μέλλον. Είναι ενδιαφέρον, αν και αφήνει κενά. Aς πούμε καταλαβαίνω την εν τέλει σκοπιμότητα ενός “σκεπτικιστή” σε μια εκλεκτή ομάδα κλοπής (ή απαγωγής;) ενός φαντάσματος, αν τα φέρει έτσι το σενάριο και η ζωή, αλλά με τίποτα δεν καταλαβαίνω πώς περνάει σαν λογική επιλογή από την αρχή, ενώ ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος πρέπει να ασκήσει βέτο για να βάλει στην ομάδα ένα μέντιουμ. Η ιστορία προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αν και ως θαυμάστρια του είδους, θα προτιμούσα να έχει πάει λίγο πιο αργά και ατμοσφαιρικά η μετάβαση από την αμφιβολία του μυστηριακού στη βεβαιότητα του splatter. Μυστικά και ψέματα, κουστούμια δεκαετίας ’50 και ένας πρωταγωνιστής τύπου Danny Ocean, δένουν παραδόξως ωραία με τη μεταφυσική θεματολογία, αν και η σύνδεση των δύο κόσμων προκύπτει ίσως λίγο πρόχειρα.

Ghosted2Το σχέδιο του Sudzuka ποικίλλει από το ευχάριστα διεκπεραιωτικό μέχρι το όμορφα σκοτεινό χωρίς κακές στιγμές, χωρίς υπερβολές, ή φόρτωμα σε λεπτομέρειες. Το μόνο που του προσάπτω είναι μια όχι τόσο ευχάριστη ακαμψία στα γυναικεία χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα στο γυναικείο σώμα. Γενικά όμως είναι τρομαχτικό εκεί που πρέπει και επιβλητικό εκεί που πρέπει.

Γενικά, το GHOSTED, χωρίς να είναι αριστούργημα, είναι ένας αρκετά υποσχόμενος τίτλος. Θα ικανοποιήσει τον αναγνώστη του όσο θα τον ικανοποιούσε μια καλή ταινία με φαντάσματα, αν όχι και περισσότερο. Θα τον ιντριγκάρει όσο μια ταινία τύπου OCEANS ELEVEN και θα τον κάνει να αναρωτηθεί γιατί από όλες τις κινηματογραφικές αναφορές, από τις οποίες βρίθει, εγώ διάλεξα να εστιάσω στο THE SHAWSHANK REDEMPTION, καταστρέφοντας το για όποιον δεν το έχει δει. Πραγματικά χωρίς κανένα λόγο!