ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #38: Top 5 Αυτοεκδόσεις/Fanzines Για Το 2013

Καλή δημιουργική χρονιά σε όλους! Ξεκινάω το σημερινό μας θέμα με ευχές, μιας και είναι το πρώτο θέμα της στήλης για το 2014. Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε τις πέντε καλύτερες αυτοεκδόσεις (κατ’εμέ) του χρόνου που μας πέρασε. Μιλάμε για έναν χρόνο υπερπαραγωγικό, από άποψης αυτοεκδόσεων/fanzines, μιας και κυκλοφόρησαν πάνω από 50 καινούργιοι τίτλοι στην κατηγορία αυτή.

Πριν ξεκινήσουμε, όμως, να δούμε τους πέντε τίτλους που ξεχώρισα το 2013, προτρέπω όποιον θέλει να ρίξει μία ματιά και στο θέμα που είχα κάνει για τον τρίτο όροφο στο Comicdom Con Athens 2013, στον όροφο δηλαδή που φιλοξενήθηκαν οι δημιουργοί των εκδόσεων αυτών, όπου φέτος είχαμε μία πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Εκτός όμως όλων αυτών των αυτοεκδόσεων/fanzines που παρουσιάστηκαν εκείνο το τριήμερο, κυκλοφόρησαν και άλλες σποραδικές εκδόσεις του είδους μέσα στη χρονιά. Αυτό απλά για να μην αφήσω την αίσθηση πως τέτοιες εκδόσεις κυκλοφορούν λόγω του festival και μόνο. 🙂

Scan 6Και αφού έκανα την κουραστική, αλλά και αναγκαία συνάμα εισαγωγή προχωράμε – με τυχαία σειρά φυσικά – να παρουσιάσουμε τις πέντε αυτές αυτοεκδόσεις. Ξεκινάμε με το ΚΟΥΠΕ των Δημήτρη Σαβαΐδη (σενάριο) και Orestix – Ορέστη Ερμείδη (σχέδιο). Μία αυτοέκδοση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μία νόμιμη έκδοση κάποιας εκδοτικής. Σκληρό εξώφυλλο, όμορφο καρτουνίστικο σχέδιο και έξυπνο χιούμορ. Όλη η έκδοση αποτελείται από strips με αναφορές σε διάσημα ιστορικά, αλλά κυρίως φανταστικά πρόσωπα, από cartoοns, ταινίες, βιβλία και άλλα. Η τιμή του είναι 4 ευρώ (πολύ τίμια για όλο αυτό που παίρνουμε), με 60 ασπρόμαυρες σελίδες (συν 4 σελίδες τα εξώφυλλα) και με διαστάσεις 21.0 x 14.0. Όπου το βρείτε, τσιμπήστε το! Σίγουρα κάποιο strip θα υπάρχει μέσα που θα κάνει και για εσάς. 😉

Scan 6-001Συνεχίζουμε με τη ΜΑΥΡΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ +Ο ΑΜΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ+, του Χρήστου Σταμπουλή. Είναι το δεύτερο τεύχος της ΜΑΥΡΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ – το πρώτο τεύχος έχει κυκλοφορήσει το 2012. Το τευχάκι κυκλοφόρησε δωρεάν μέσα στο 2013, αρχικά τον Ιανουάριο στο μαγαζί Μπορντ ντε λο στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στο Comicdom Con 2013. Όποιος ήθελε να στηρίξει την εν λόγω έκδοση, μπορούσε να αγοράσει ένα (“κάργα” σεξουαλικό θα έλεγα) μπλουζάκι που είχε βγει και υπήρχε στον πάγκο με την αυτοέκδοση. Για την ιστορία του δεν χρειάζεται να γράψω κάτι μιας και υπάρχει όλη free προς ανάγνωση εδώ (μαζί με trailer). Ας πούμε και μερικές πληροφορίες για την όλη έκδοση. Οι διαστάσεις του είναι 14.0 x 20.0 και αποτελείται από 56 σελίδες (συν 4 σελίδες τα εξώφυλλα). Ο κεντρικός ήρωας, η Μαύρη Φουστάνελα, είναι δημιουργία του Γιώργου Τσακιρέλη που τον “δανείστηκε” ο Χρήστος Σταμπουλής και τον έφτασε… στα άκρα 😛 (ακόμη ένας τίτλος που βασίστηκε στον Γιώργο Τσακιρέλη είναι και το ΜΠΑΤΜΑΝ ΑΥΤΗ Η ΑΔΕΡΦΗ 2. Ο Γιώργος είχε κάνει το ΜΠΑΤΜΑΝ ΑΥΤΗ Η ΑΔΕΡΦΗ). Τέλος, να αναφέρω το πολύ όμορφο/έξυπνο εξώφυλλο που, εκτός της σύνθεσης που βλέπουμε με μία πρώτη ματιά, απομακρύνοντάς το λίγο, βλέπουμε ότι η όλη σύνθεση δημιουργεί δύο Μαύρες Φουστανέλες (τον κεντρικό ήρωα καλέ) να κοιτιούνται αντικρυστά.

Scan 6-002Τρίτη και φαρμακερή (τρόπος του λέγειν) αυτοέκδοση είναι το ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ του Πέτρου Χριστούλια. Μία αυτοέκδοση με άρτιο σχέδιο και σενάριο, από το νικητή των Comicdom Awards 2013, στην κατηγορία Best Self Published Comic, με την αυτοέκδοση που είχε βγάλει το 2012, ΜΠΑΤΜΑΝ ΑΥΤΗ Η ΑΔΕΡΦΗ 2, το οποίο όπως είπαμε και πιο πάνω στηρίζεται σε μία ιδέα του Γιώργου Τσακιρέλη (για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο ο Πέτρος Χριστούλιας στα περσινά βραβεία κέρδισε και το βραβείο του Best Artist). Πολύ όμορφη αυτοέκδοση, με την ιστορία να στηρίζεται πάνω στη γνωστή Ελληνική παροιμία “παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είν’ και μπαλωμένο” και με όλους τους χαρακτήρες του comic στη θέση του κεφαλιού να έχουν… ένα παπούτσι (όπως μπορούμε να δούμε άλλωστε και στο εξώφυλλο). Η όλη έκδοση αποτελείται από 16 ασπρόμαυρες σελίδες (συν 4 τα εξώφυλλα), διαστάσεων 17.0 x 23.0, η τιμή του ανερχόταν στα 3 ευρώ και είχε την υποστήριξη της σοκοφρέτας ΙΟΝ και του SoComic.gr.

Scan 6-004Περνάμε στην πιο έξυπνη, πιστεύω, αυτοέκδοση της φετινής χρονιάς, η οποία δεν είναι άλλη από τις ΖΩΙΤΣΕΣ της Σοφίας Σπυρλιάδου, των Frogs & Dogs. Δεν θυμάμαι καν πως λέγεται το παιχνίδι αυτό που έκανε η Σοφία, αλλά είναι ένα παιχνίδι/χειροτεχνία που έκαναν τα κορίτσια στο δημοτικό (πολλές και στο γυμνάσιο :P), σε συνδυασμό με comics. Πάρα πολύ έξυπνο το όλο concept και είναι, όπως μας λέει και η ίδια στο blog των Frogs & Dogs, “ντούμπλεφας”. Δηλαδή, από τη μία, αφού το διπλώσει κάποιος παίζει το παιχνίδι και, αν το ξεδιπλώσει, από την άλλη μεριά είναι μία μονοσέλιδη χωρίς λόγια ιστορία comic. Για να μη πολυλογώ χωρίς λόγο, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω με δικά μου λόγια για τι πράγμα μιλάμε, βάζω ένα gif/manual για να πάρετε μία ιδέα.

Scan 7Τέλος, περνάμε σε έναν ακόμα δικό μου αγαπημένο δημιουργό και την αυτοέκδοση που παρουσίασε στο περσινό Comicdom Con. Ο δημιουργός είναι ο Παύλος Παυλίδης και η αυτοέκδοση του είναι το JUST ONE FRAGMENT (OR TWO). Στην αυτοέκδοση αυτή υπάρχουν δύο ιστορίες, η ομότιτλη 15σέλιδη και ακόμα μία δισέλιδη, με τίτλο MATERIAL ENDURANCE, την οποία είχαμε πρωτοδεί στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ comics της Αθήνας. Ο Παύλος έχει ένα ιδιαίτερο στιλ στον τρόπο που σκιτσάρει/ζωγραφίζει και είτε σου αρέσει πολύ είτε σε “ξενίζει”. Εγώ είμαι από αυτούς που το λατρεύουν και, μάλιστα, σε αυτό το τεύχος, είναι η πρώτη φορά που κάνει μία μεγάλη αλλαγή στο σχέδιο του και κάνει πιο καρτουνίστικα και στρογγυλεμένα τα χαρακτηριστικά των ηρώων του comic του. Φυσικά, πάνω στα ίδια γνωστά ασπρόμαυρα μονοπάτια που πάντα χρησιμοποιεί στις ιστορίες του, αλλά με την αλλαγή που προανέφερα, αλλάζει την όλη αισθητική του comic (σε σύγκριση με τα προηγούμενα comics του ιδίου)… φυσικά προς το καλύτερο! Περιμένω με αγωνία να δω την καινούρια του δουλειά, μιας και με αυτό το τεύχος με εξέπληξε ευχάριστα. Τιμή του τευχιδίου δεν θυμάμαι, αλλά οι διαστάσεις του είναι 20.0 x 27,8 και αποτελείται από 20 ασπρόμαυρες σελίδες (συν 4 τα εξώφυλλα).

Εκτός όμως των πέντε προαναφερθέντων, υπάρχουν και άλλες πολλές που σκέφτηκα να βάλω και, αν είχα χρόνο να γράψω για δέκα αντί για πέντε, σίγουρα μέσα θα ήταν και κάποια αυτοέκδοση της Βάλιας Καπάδαη, που είναι μία πάρα πολύ καλή και παραγωγική δημιουργός (και μάλλον λάθος μου που δεν έβαλα κάποιο δικό της στην πρώτη πεντάδα), το ΤΖΑΚ & ΤΖΟΣΟΥΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ του Σταύρου Κιουτσιούκη, που παρουσιάστηκε στην έκθεση ΤΑ ΠΑΙΞΑΜΕ,  που έγινε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, την ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ, που είναι ίσως το μοναδικό περιοδικό/fanzine που κυκλοφορεί με ύλη πάνω από 50% comics, και άλλα πολλά που σίγουρα δικαιούνται μία θέση στο σημερινό μας θέμα.

Αυτό ήταν και το πρώτο θέμα μας για το 2014 και θα κλείσω για σήμερα, όπως ξεκίνησα. Εύχομαι να έχετε έναν καλύτερο χρόνο από τον περσινό και όλοι μαζί να τον κάνουμε όσο γίνεται πιο δημιουργικό 🙂