ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ #39: Comics Εφημερίδες

Δεύτερο ποστ για το 2014, και αυτή τη φορά θα δούμε κάποιες εκδόσεις comics σε format εφημερίδας, που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας. Οι περισσότερες από αυτές (εντάξει, δεν είναι και πολλές), είναι λίγο δύσκολo να βρεθούν σήμερα, ακόμη περισσότερο, δε, σε άρτια κατάσταση, λόγω κυρίως της ποιότητας χαρτιού και του format τους, που δεν είναι και ό,τι πιο ανθεκτικό στο χρόνο.

Πριν αρχίσω όμως την παρουσίαση να δικαιολογηθώ και να γράψω πως αν παρατηρήσετε κάποιες ατέλειες στα scans, είναι διότι δεν έχω τόσο μεγάλο scanner ώστε να μπορέσουν να χωρέσουν ολόκληρες εφημερίδες μέσα, ούτε επίσης ξέρω να χειρίζομαι κάποιο πρόγραμμα ώστε να τις επεξεργαστώ κατάλληλα. Ένωσα, λοιπόν, τα scans με ένα online προγραμματάκι σε λίγα δεύτερα, και σε συνδυασμό με το τσάκισμα που υπάρχει σε όλες τις εφημερίδες από το δίπλωμα στη μέση,  βγήκαν όπως βγήκαν… 😛

Scan 8-001Ξεκινάμε, λοιπόν, και βλέπουμε πρώτη (βάσει ημερομηνίας έκδοσης) την ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΑΤΑ. Μία πολύ όμορφη και σπάνια να βρεθεί στις ημέρες μας έκδοση, που κυκλοφόρησε το πρώτο της τεύχος τον Σεπτέμβριο του 1981. Συνολικά, κυκλοφόρησαν 5 τεύχη, αλλά λόγω της διπλής αρίθμησης του 3ου τέυχους (Νο 3-4), η αρίθμηση της σειράς έφτασε στο νούμερο 6. Τα 5 αυτά τεύχη κυκλοφόρησαν σε διάστημα 1,5 χρόνου περίπου, με το τελευτείο να βγαίνει τον Απρίλιο του 1983. Υπεύθυνος έκδοσης ήταν ο Νίκος Πλατής και στις σελίδες της εφημερίδας, εκτός από τους πολλούς Έλληνες δημιουργούς που φιλοξένησε (Λάζαρος Ζήκος, Τάκης Λιαρμακόπουλος, ή αλλιώς Τακκι, Ηλίας Πολίτης, Βαγγέλης Σαϊτης, Α. Μπάκας, Νίκος Βλαχόπουλος κ.α.), υπήρχαν comics από μεγάλους ξένους, κυρίως underground, δημιουργούς (Robert Crumb, Gotlib, George Kuchar κ.α.).

Εκτός των comics, όμως, μέσα υπήρχαν και διάφορα άρθρα, κόμικ κολάζ, αφιερώματα, νέα από τη σκηνή των comics, καθώς και κάποιες διαφημίσεις. Το format της όλης έκδοσης είναι κάπως περίεργο. Eφημερίδα μεν, αλλά όταν το κρατάς στα χέρια σου είναι σαν ένα περιοδικό (ανοίγοντάς τη, ξεδιπλώνεται και καταλαβαίνει κάποιος πως είναι εφημερίδα – δύσκολο να το εξηγήσω σε κάποιον που δεν την έχει πιάσει στα χέρια του, άρα το αφήνω έτσι). Να αναφέρουμε, επίσης, κάποιες παράλληλες εκδόσεις του Νίκου Πλατή, που είχε ανακοινώσει στις σελίδες της η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΑΤΑ, οι οποίες ήταν τα δύο τεύχη FREAK BROTHERS του Gilbert Shelton, από τη Maria Pentagiotissa Press Co (σε αυτην την παρουσίαση είχαμε δει το πρώτο τεύχος). Για την ιστορία, να πούμε ότι ως “εκδοτική” ή “υπεύθυνος έκδοσης”, η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΑΤΑ αναφέρεται στο comic του Ηλία Πολίτη, ΦΡΙΞΑ Η ΝΗΠΕΝΘΗΣ (Η 7η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ). Πρόκειται για ένα εξαφανισμένο comic (όπως τα περισσότερα του δημιουργού), όπου στην τελευταία σελίδα διαβάζουμε πως είναι μία έκδοση από τη ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΑΤΑ.

Τέλος, να πούμε πως στο έκτο και τελευταίο τεύχος, διαβάζουμε για την αναστολή της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΑΤΑΣ και την επανακυκλοφορία της με καινούριο σχήμα, μορφή και τίτλο, από το Φθινώπορο της ίδιας χρονιάς (1983).

Fotor012012649Δεύτερη εφημερίδα που θα δούμε σήμερα, είναι ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ, του Θεοδόση (Θέο) Βρανά. Κυκλοφόρησαν 4 εφημερίδες, όλες μέσα στο 1986 ( Ιούλιο η πρώτη, Οκτώβριο η δεύτερη, Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι δύο επόμενες). Κι εδώ είχαμε ένα θέμα με την αρίθμηση, μιας και ενώ κυκλοφόρησαν, όπως είπαμε, 4 τεύχη, λόγω της αρίθμησης “0” στην πρώτη εφημερίδα, έχουμε τη συνολική αρίθμηση να φτάνει στο νούμερο 3. Μέσα στην ύλη, υπήρχαν μόνο Έλληνες δημιουργοί, οι οποίοι, όπως διαβάζουμε στο πρώτο δοκιμαστικό τεύχος, συναντήθηκαν μέσω μίας αγγελίας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Μερικά ονόματα που συμμετείχαν σε αυτήν την έκδοση είναι ο Θέο, ο Στάθης, ο Soloup, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης και άλλοι. Ο Soloup, μάλιστα, σε ένα αφιέρωμα που έχει κάνει στην στήλη του στο ΩΣ3 για ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ, μας  γνωρίζει πως η εφημερίδα αυτή, ήταν η αφορμή για να αρχίσει να σχεδιάζει και πως εκεί, πρώτη φορά, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Soloup, το οποίο χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα.

Η εφημερίδα αυτή δεν είναι τόσο κωμική, αλλά έχει κυρίως πολιτική χροιά, με αριστερό (και ανατρεπτικό συνάμα) προσανατολισμό. Μέσα στην ύλη, εκτός των comics, έχει και πολύ λίγα κείμενα σε διάφορα σημεία των σελίδων (πάντα μαζί με comics) που αφορούσαν πολιτικά, οικολογικά, εργατικά και άλλα τέτοια παρεμφερή ζητήματα. Εκτός του πρώτου τεύχους (#0), που ήταν όλο ασπρόμαυρο, τα υπόλοιπα τρία είχαν έγχρωμα εξώφυλλα. Επίσης, εκτός πάλι του πρώτου πιλοτικού τεύχους, στα υπόλοιπα τρία, τα εξώφυλλα με τα οπισθόφυλλα, όταν τα άνοιγες, σχημάτιζαν μία μεγάλη αφίσα! Να μην ξεχάσω να σημειώσω πως οι διαστάσεις της εφημερίδας είναι 29 x 42 εκατοστά.

Fotor01201437Περνάμε σε μία εντελώς διαφορετική από τις μέχρι τώρα εφημερίδες που παρουσιάσαμε. Μιλάμε για τη ΣΤΡΟΥΜΦΟΠΑΡΕΑ, που δεν έχει να κάνει με Έλληνες δημιουργούς και ενήλικα comics, αλλά με ξένα comics για μικρότερες ηλικίες. Εκ πρώτης όψεως, μας φαίνεται πολύ παιδική, γεγονός που οφείλεται περισσότερο στον τίτλο, καθώς και στα comics των “Στρουμφακίων”που βλέπουμε στα εξώφυλλα των τευχών. Όμως, καθώς προχωράει κάποιος στην εσωτερική ύλη της εφημερίδας, βλέπει πως δεν είναι τόσο παιδική (ενήλικη δεν τη λες με τίποτα, βέβαια) και πως φιλοξενεί μέσα διάφορους, κυρίως γαλλοβελγικούς, τίτλους, σε συνέχειες, οι οποίοι είναι καλοί και τους έχουμε δει σε διάφορα άλλα περιοδικά. Μερικοί από τους τίτλους αυτούς είναι οι: Μπιλ και Μπουλ, Πράκτορας 212, Μπουλουλούμ και Γκίλι Γκίλι, Ο Ρομπέν Των Τρελών, Μπόμπος Το Βλήμα, Γκαστόν ο Γκαφατζής. Εκτός των comics, μέσα υπάρχουν αφίσες και διάφορα παιχνίδια (κουίζ που γράφεις-λύνεις μέσα στην εφημερίδα, αλλά και παιχνίδια για να καταστρέψεις την εφημερίδα – παιχνίδια δηλαδή σαν τα υπερ-ατού με αυτοκίνητα και μηχανές). Κυκλοφόρησαν συνολικά 30 τεύχη της εφημερίδας, όλα μέσα στο 1985. Οι διαστάσεις της είναι 29 x 42 και η κάθε εφημερίδα αποτελείται από 8 σελίδες.

Αυτές ήταν οι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν, ας πούμε, πιο ευρέως. Θα δούμε, όμως, ακόμη δύο, bonus στο σημερινό μας θέμα, που κυκλοφόρησαν, η πρώτη ως “fanzine” και η δεύτερη ως συνοδευτική σε free press εφημερίδα.

Ξεκινάμε με τα δύο πρώτα τεύχη, του πρώτου κύκλου, του fanzine ΣΠΛΑΤΣ! Τα περισσότερα τα έχουμε γράψει στο link που μόλις έβαλα, άρα εδώ απλά να βάλω τα εξώφυλλα των τευχών/εφημερίδων αυτών, για να μπορέσετε να τα δείτε.

Fotor012015130 Fotor0120170130

Τέλος, έχουμε το ένθετο με comics, της free press εφημερίδας ΣΤΗΝ ΜΠΡΙΖΑ. Το ένθετο που θα δoύμε έχει τίτλο STIN TRIPA και έβγαλε 9 τεύχη (τόσα, τουλάχιστον, ξέρω εγώ). Η εφημερίδα, κατ’ αρχάς, να πούμε πως κυκλοφόρησε στην Καλαμάτα (πατρίδα) και το ένθετο που είχε μέσα ήταν 4σέλιδο, με comics κυρίως, αλλά και άρθρα και νέα από τον χώρο των comics.

Fotor01201342Υπεύθυνος του τετρασέλιδου ήταν ο Δημήτρης Γαλάνης. Όποιος θέλει να δει δουλειές του, αλλά και διάφορα άλλα στοιχεία, μπορεί να κοιτάξει το blog του (νεκρό από το 2011), ή στο facebook (επίσης νεκρό από το 2012). Μόνο στο 9ο και τελευταίο τεύχος του ένθετου STIN TRIPA, δεν είχε καθόλου comics και στη θέση των, είχε ένα πολύ ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι, σχεδιασμένο και αυτό από τον Γαλάνη. Για την εφημερίδα αυτή, να πούμε μόνο πως η αρίθμηση των σελίδων ήταν συνεχόμενη με αυτή της κανονικής εφημερίδας στην οποία φιλοξενείτο. Βάζω ένα scan της εφημερίδας για να δείτε πως είναι.

Αυτό ήταν και για σήμερα. Αν κάποιος έχει να συμπληρώσει κάτι, ή ξέρει κάποιον άλλον τίτλο που κυκλοφόρησε σε format εφημερίδας, ας γράψει στα comments από κάτω, για να μάθουμε κι εμείς (και να αρχίσουμε να ψαχνόμαστε 😛 ). Καλή βδομάδα!