THUMBPRINT

thmb1Writer: Joe Hill & Jason Ciaramella
Artist: Vic Malhotra
IDW

Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύυυυυ καιρόοο, σας έχω ένα ΜΗ ΘΕΤΙΚΟ review. Απίθανο; Η αλήθεια είναι πως ούτε για αρνητικό review πρόκειται. Διάλεξα προσεκτικά τις λέξεις μου (“μη θετικό”) ,ώστε ΚΑΙ να σας τραβήξω την προσοχή, αλλά ΚΑΙ να μη χρειαστεί να μου πείτε μετά, “Έι, εμείς περιμέναμε ένα λίβελο, τί είναι αυτό; Περιμέναμε αρνητικό review, γεμάτο ειρωνεία και αστειάκια.” Είδατε; Και τώρα που έχετε φτάσει ήδη στην 9η σειρά του άρθρου και διαβάζετε όλο αυτό το παραλήρημα, σας έχω ήδη κατακτήσει, αγαπητοί αναγνώστες. Διαφημιστικό κόλπο.

Και κάπου εδώ τελειώνουν οι ασυναρτησίες (συγγνώμη, είναι πρωί ακόμη). Σήμερα κάνω το review ενός comic που, ενώ με γέμισε προσδοκίες όταν το αγόρασα, αποδείχτηκε μετριότατο όταν γύρισα την τελευταία σελίδα. Shame on you, THUMBPRINT.

Πρόκειται για ένα στρατιωτικό-κατασκοπικό comic 122 σελίδων, που διηγείται την ιστορία της Mallory Grennan, μιας νεαρής Αμερικανίδας, η οποία, έχοντας γυρίσει στην πατρίδα της μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, προσπαθεί να ξεχάσει τα φρικτά πράγματα που έχει κάνει. Κι ενώ εκείνη παλεύει με τις αναμνήσεις και την καθημερινή ζωή, κάποιος άγνωστος αρχίζει να αφήνει στο σπίτι της λευκά σημειώματα, πάνω στα οποία δεν υπάρχει παρά ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Όσο η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να καταλάβει εάν η όλη υπόθεση είναι φάρσα ή απειλή εναντίον της, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στις αναμνήσεις της από τον πόλεμο και θα γίνει μάρτυρας των βασανιστηρίων και των άλλων φρικαλεότητων που διαπράχτηκαν στο Abu Ghraib.

thumb2Περίπου αυτή είναι η ύποθεση, η οποία, ενώ πληρεί κάθε προϋπόθεση για να αναπτυχθεί σε ένα ωραίο comic, αποτυγχάνει. Κατ’ αρχάς, ο (μέσος) αναγνώστης δε βρίσκει κανέναν χαρακτήρα να ταυτιστεί. Οι ήρωες του comic είναι η άκρως αντιπαθητική και σαδίστρια Grennan, οι άξεστοι χωριάτες που την περιτριγυρίζουν, και οι τρομοκράτες που θυμάται από τον πόλεμο. Προσωπικά, δεν κατάφερα να “μπω” στην ιστορία, δεν ένιωσα ούτε συγκίνηση ούτε φόβο σε καμία από τις αρκετές δυνατές σκηνές, και δε νοιάστηκα ούτε στιγμή για τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Επιπλέον, η ιστορία αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, και ο μυστηριώδης αποστολέας των σημειωμάτων ξεσκεπάζεται σχεδόν αμέσως, πριν προλάβει ο αναγνώστης να αναρωτηθεί “ποιός να είναι άραγε…;”. Περίπου σαν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που τελειώνει μετά την πρώτη ανάκριση. Δύσκολα θα το διάβασεις και δεύτερη φορά.

Το σχέδιο ήταν fail. Ίσως όχι το μεγαλύτερο που έχω δει, αλλά fail πάντως. Έλλειψη γραμμών, άγαρμπες στάσεις και κινήσεις, με βαρετά χρώματα. Σε καμία περίπτωση δε με εμπόδισε να διαβάσω το comic, αλλά δε με ενθάρρυνε κι όλας. Απλά υπήρχε, φαντάζομαι για να μη στέκονται οι διάλογοι μόνοι τους σε άσπρο φόντο.

thumb3Το THUMBRINT, λοιπόν, έχει ό,τι χρειάζεται ένα μέτριο comic. Μουντό σχέδιο, σύντομα αναπτυγμένο story. Δεδομένου ότι η σειρά είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλλα του Joe Hill (την οποία δεν έχω διαβάσει), δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο έγινε κακή μεταφορά της ιστορίας, ή ο Joe Hill όντως έγραψε κάτι μέτριο. Σε κάθε περίπτωση,καλύτερα να επενδύσετε τα λεφτά σας σε κάποιo από τα διαμαντάκια που ανακαλύπτουν κάθε βδομάδα οι συντάκτες του Comicdom, κι ας μη φέρει το όνομα των Joe Hill και Jason Ciaramella.