THE WARP: Big Bang Theory – A Marvel Tale!

Στις μέρες μας, σίγουρα δε θα προκαλούσε μεγάλη εντύπωση. Μη ξεχνάμε, όμως, πως στο μακρινό 1983, πριν τον Superior Spider-Man, το New 52, το SECRET INVASION, το BRAND NEW DAY κ.λπ., το να ξεκάνεις ένα ολόκληρο superhero universe (και δη, το Marvel Universe) φάνταζε απίστευτο και παρανοϊκό. Ίσως γιατί ήταν. Ο έχων το γενικό πρόσταγμα στη Marvel εκείνη την εποχή, Jim Shooter, το προσπάθησε, αλλά φαίνεται πως είχε ξεχάσει τον άγραφο κανόνα των comics: Στο τέλος, οι καλοί νικάνε!

Jim-Shooter

Στα γεγονότα εκείνων των ημερών, αναφέρεται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του χώρου, ο  Doug Moench (BATMAN, MOON KNIGHT, MASTER OF KUNG FU κ.α.), σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Charlie Huston, όπου θυμάται τη σθεναρή αντίσταση που πρόβαλε στα σχέδια του Shooter και την τροπή που πήρε η καριέρα του εξαιτίας των γεγονότων. Enjoy!

Doug_Moench

Έκανε τη ζωή δύσκολη σε όλους μας στη Marvel, συμπεριλαμβανομένου και του Chris Claremont, που δάγκωνε τη γλώσσα του και διατηρούσε την ψυχραιμία του, για χάρη των πολυαγαπημένων του X-Men. Σκέψου: Ο Roy Thomas ήδη είχε παραιτηθεί, ο Marv Wolfman είχε παραιτηθεί, ο Len Wein είχε παραιτηθεί, ο Gerry Conway είχε παραιτηθεί και η λίστα ολοένα και μεγάλωνε και ακόμη δεν έχουμε πιάσει τους σχεδιαστές .

Σε εκείνο το σημείο, από τους συγγραφείς εκείνης της περιόδου είχαμε μείνει μόνο εγώ και ο Chris Claremont. Αυτός ο τύπος (ο Shooter) ήταν τόσο διαβολικός, που είχε καταφέρει να τρομοκρατήσει όλους τους assistant editors. Μου τηλεφωνούσαν και μου έλεγαν “Doug, πρέπει κάτι να κάνεις για να σταματήσεις αυτόν τον τύπο”, κι εγώ τους απαντούσα “Τι να κάνω; Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Εσείς είσαστε οι editors. Μαζευτείτε και πηγαίνετε στον Stan (Lee) και πείτε του: ‘Stan, δε θα πιστέψεις τι έχει σκοπό να κάνει αυτός ο άνθρωπος.'” Και βέβαια αυτό που προσπαθούσε να κάνει ήταν αυτό που ο ίδιος ονόμαζε “Η Θεωρία του Big Bang του Marvel Universe κατά Jim Shooter”. Στην ουσία, θα σκότωνε όλους τους βασικούς χαρακτήρες της Marvel – ορκίζομαι πως είναι αλήθεια – χωρίς όμως να παύει και τους αντίστοιχους ήρωες.

tumblr_mttj0nzDJi1qzoglfo1_1280

Με άλλα λόγια, θα σκότωνε τον Steve Rogers, αλλά όχι τον Captain America. Και τότε, κάποιος καινούργιος τύπος, παρένθεση, όπως ας πούμε κάποιος χρηματιστής, κλείνει η  παρένθεση, θα γινόταν ο νέος Captain America. Θα σκότωνε τον Peter Parker και κάποιος άλλος θα ήταν ο Spider-Man. Του είπα “Αυτό είναι τρέλα. Ο Stan Lee αποκλείεται να το επιτρέψει. Είναι παρανοϊκό.” Αλλά το προχωρούσε! Μου τηλεφώνησε και μου είπε “Κοίταξε, θα γίνει και θα ξεκινήσει από εσένα…”

Τον ρώτησα, “Τι εννοείς;” και μου απάντησε, “Στο επόμενο τεύχος MASTER OF KUNG FU, θέλω τον Shang-Chi νεκρό, και με το ‘νεκρός’, εννοώ πως θέλω να δω το αίμα του. Θέλω να μην είναι δυνατόν με κανέναν τρόπο να επιστρέψει ο  Shang-Chi.” Του είπα “Μα γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο; Αν δεν σου αρέσει το MASTER OF KUNG FU κλείσε τον τίτλο, μη σκοτώνεις τον χαρακτήρα, γιατί αυτές οι καταστάσεις αλλάζουν με το χρόνο και ίσως μετά από πέντε χρόνια να θέλεις να αναβιώσεις το χαρακτήρα της σειράς, κ.λπ.” “Όχι, δε θέλω να σταματήσω τον τίτλο, θέλω να σκοτώσω τον χαρακτήρα. Σκότωσε τον  Shang-Chi και δημιούργησε έναν νέο Master of Kung-Fu, που θα είναι σαν Νίντζα.” Του είπα, “Mr. Shooter, ίσως δεν το γνωρίζετε. Οι Νίντζα  είναι Ιάπωνες, το Kung-Fu είναι Κινέζικο.”

Master_of_Kung_Fu_Vol_1_117

“Όπως και να΄χει”, μου είπε, “εάν δεν το κάνεις εσύ, θα βάλω κάποιον άλλο να το κάνει. Και ο επόμενος είναι ο Moon Knight.” Έγραφα το THOR εκείνο τον καιρό. Και ύστερα ο Don Blake φεύγει και κάποιος άλλος βρίσκει το σφυρί. Δεν ήθελα να αφήσω τα μωρά μου – MOON KNIGHT, WEIRD WORLD και MASTER OF KUNG FU – ξέρεις, ακόμη και το KING CONA το ευχαριστιόμουν. Αλλά αυτός ο τύπος ήταν τρελός και δεν μπορούσα να τον σταματήσω. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να του αρνηθώ.

Υστερα από αυτό το τηλεφώνημα, σκέφτηκα πως ήταν ώρα να μιλήσω με τον Dick Giordano της DC και να πάω στο γεύμα για το οποίο με πίεζε. “Ας φάμε ένα burger παρέα”, μου έλεγε. Και αυτό έκανα. Τηλεφώνησα στον Dick Giordano. “Έλα, θα σε βγάλω για φαγητό.” Συναντηθήκαμε και μου είπε “Τί θέλεις; Ποιός είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας;” Ο Batman. “Δικός σου! Θέλεις κάτι άλλο;” Και όσο και αν δεν ήθελα να αφήσω την Marvel, μετά από δέκα χρόνια, δεν είχα άλλη επιλογή. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το έκανα.

doug-moench-and-don-newton-batman-363

Βέβαια, ο Shooter εφήρμοσε τελικά τη θεωρία του στη Marvel, αλλά χωρίς να καταφέρει να σκοτώσει κάποιον από τους χαρακτήρες κλειδιά. Ο Eric Masterson έγινε ο νέος  Thor και αργότερα Thunderstrike, ο James Rhodes γίνεται Iron Man και αργότερα War Machine και ο John Walker, Captain America, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.Ήταν αναμενόμενο, βέβαια, πως με τέτοιες συμπεριφορές στο προσωπικό της Marvel, στα εννέα χρόνια της θητείας του, ο Shooter να γίνεται στόχος από πρώην συνεργάτες του. Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό panel από το LEGENDS #5 (1987) των Len Wein, John Ostrander και John Byrne.

sunspotdisplay