SUPERGODS: OUR WORLD IN THE AGE OF THE SUPERHERO

SupergodsWriter: Grant Morrison
Publisher: Jonathan Cape

Ο ρόλος του Grant Morrison στην Ιστορία και την εξέλιξη της Ένατης Τέχνης, δεν χωρά αμφισβήτηση. Αναπόσπαστο κομμάτι της British Invasion, ο Morrison και οι σύγχρονοί του (Alan Moore, Neil Gaiman κ.α.) ήταν αυτοί που έδωσαν νέο αέρα στα comics της DC, συνετέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία της Vertigo και υπήρξαν βασικοί παράγοντες στην αναγνώριση των comics ως mainstream Μέσο ψυχαγωγίας.

Στη συνεισφορά του ίδιου του Morrison συμπεριλαμβάνονται ιστορικοί τίτλοι, όπως οι ANIMAL MAN, DOOM PATROL και οι “δικοί του” INVISIBLES, αλλά και πολύ αξιόλογα runs σε δημοφιλείς σειρές όπως BATMAN, JLA και NEW X-MEN. Με λίγα λόγια, όταν το θέμα συζήτησης είναι η ιστορία των υπερηρωικών comics, ο Morrison είναι ένας άνθρωπος που, οπωσδήποτε, έχει πράγματα να πει.

Το SUPERGODS είναι μια αφήγηση τόσο της ιστορίας των superhero comics, από τη γέννηση του Superman μέχρι σήμερα, όσο και μια αυτοβιογραφία του ίδιου του Morrison, ο οποίος, με κάθε ευκαιρία, μοιράζεται ανέκδοτες ιστορίες από την παιδική του ηλικία και την ενασχόληση του με τα comics, τις απόπειρές του ως μουσικός, την καριέρα του ως συγγραφέας, ακόμη και κάποιες από τις πιο εκκεντρικές ιστορίες του, σχετικά με την ενασχόλησή του με τη μαγεία και την υποτιθεμένη απαγωγή του από εξωγήινους. Άσχετα από την άποψη του καθενός ως προς τα παραπάνω, το SUPERGODS είναι μια πολύ προσωπική δουλειά κι αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας σελίδα.

Ο Morrison αποδεικνύεται ένας πολύ οξυδερκής αναλυτής και άριστος γνώστης της pop culture, αναλύοντας τα ρεύματα που προέκυψαν κατά τις τέσσερις περιόδους της ιστορίας των comics (Golden Age, Silver Age, Dark Age και Renaissance) και τις επιρροές που οδήγησαν στη δημιουργία μερικών από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες του χώρου. Προσωπικά, βρήκα ιδιοφυή τον παραλληλισμό των υπερηρώων με μυθολογικά αρχέτυπα, ενώ οι παρατηρήσεις του Morrison σχετικά με την εικονογράφηση και τις τεχνικές συγγραφής, πραγματικά άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζω τα comics.

Η γραφή του Morrison είναι όσο ευφυής χρειάζεται για να κάνει το SUPERGODS απολαυστικό και όσο απλή χρειάζεται ώστε να μην κουράζει, με αποτέλεσμα να σε προκαλεί να το τελειώσεις όσο γρηγορότερα γίνεται.

Επαναλαμβάνω πως το SUPERGODS είναι μια καθαρά προσωπική δουλειά. Δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αντικειμενικό, και σε ορισμένες περιπτώσεις ο συγγραφέας φαίνεται να αδικεί συναδέλφους του και να μειώνει τη σημασία της συνεισφοράς τους στο χώρο. Από την άλλη, όμως, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα, από έναν συγγραφέα που αναμφίβολα άφησε το στίγμα του στο χώρο και του οποίου το ταλέντο, η εμπειρία, αλλά και η εκκεντρικότητα, δίνουν άφθονη τροφή για σκέψη.