BEST OF: Mutant Powers

X_Men_200Νομίζω ότι δυσκολεύτηκα αρκετά, μέχρι να καταλήξω σε κάποιο θέμα για το BEST OF αυτού του μήνα. Ξεκίνησα με την προοπτική του να γράψω κάτι εύκολο, όπως τα καλύτερα εξώφυλλα μιας σειράς, αλλά δε με ενέπνευσε κάτι. Μέχρι που, κάπως, κατέληξα στο θέμα που βλέπετε στον τίτλο: τους μεταλλαγμένους με τις καλύτερες δυνάμεις.

Κάπου εδώ, σε κάθε BEST OF, γράφουμε πως τα παρακάτω επιλέχθηκαν εντελώς υποκειμενικά και αποτελούν την προσωπική άποψη του γράφοντα. Σε αυτό, θα πάω ένα βήμα παραπέρα και θα σας δηλώσω ότι οι μεταλλαγμένοι που βρίσκονται παρακάτω επιλέχθηκαν με κριτήριο τις δυνάμεις που θα ήθελα εγώ να έχω. Και, δεδομένου αυτού, απέρριψα όλες τις δυνάμεις που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμες σε μάχες και άλλου είδους αντιπαραθέσεις. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι, στο X-Men Universe, η δύναμη του Magneto, του άρχοντα του μαγνητισμού, είναι μια από τις πιο χρήσιμες και επικίνδυνες. Αλλά, στο δικό μου κόσμο, αμφιβάλλω στο αν θα μου χρησίμευε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να επισκευάζω ρολόγια!

Επιπλέον, απέρριψα δυνάμεις που δε θα μπορούσαν να καλύψουν τις δικές μου εγωιστικές ανάγκες. Με λίγα λόγια, παρακάτω θα δείτε μεταλλαγμένους με δυνάμεις που θα ήθελα, όχι για να αλλάξω απαραίτητα τον κόσμο, αλλά για να βελτιώσω τη δική μου ζωή. Ορίστε! Το είπα και δεν ντρέπομαι! Να δούμε τώρα τις επιλογές μου;

iceman10. Kryokinesis: Iceman (Bobby Drake)

Δε θα σταθώ καν στο αυτονόητο πλεονέκτημα της παγωμένης μπύρας μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, ούτε καν στο γεγονός ότι ο Bobby Drake δεν έχει πιάσει ποτέ στη ζωή του τηλεκοντρόλ από air-condition. Ο βασικότερος λόγος που συμπεριέλαβα τη δική του δύναμη σε αυτό εδώ το Top 10, αφορά στον τρόπο μετακίνησής του. Ο Iceman γλιστρά πάνω σε έναν διάδρομο από πάγο, που δημιουργεί ο ίδιος, και η συγκεκριμένη δύναμη έχει στοιχειώσει τα όνειρά μου, από την ημέρα που είδα για πρώτη φορά επεισόδιο του SPIDER-MAN AND HIS AMAZING FRIENDS στην τηλεόραση.

Longshot9. Probability manipulation: Longshot 

Μπορεί να μη γεννήθηκε μεταλλαγμένος, αλλά ο Longshot αξίζει σίγουρα μια θέση σε αυτή τη λίστα. Άλλωστε, έχει μια εκπληκτική δύναμη: αυτή της καλής τύχης! Ποιός δε θα ήθελε να έχει την ικανότητα να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του, σε οτιδήποτε παράτολμο κάνει; Ακούγεται εκπληκτικό, αλλά κατάφερε οριακά να μπει στις προτιμήσεις μου. Και αυτό γιατί, όταν ο Longshot επιχειρεί κάτι εγωιστικό, ή δε διαθέτει τα απαιτούμενα επίπεδα ελπίδας, η τύχη του γυρνά την πλάτη. Σοβαρά τώρα, ποιός θέλει ανεξάντλητη τύχη κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις;

x-men_angel8. Flight/Healing: Angel (Warren Worthington III)

Ακόμη κι αν αυτό το top 10 γραφόταν πριν από αρκετά χρόνια, πριν ο Angel αποκτήσει και τη δύναμη της ίασης, το φτερωτό μέλος των X-Men θα βρισκόταν σε περίοπτη θέση. Γιατί τα φτερά είναι φτερά. Μπορείς να πετάς – τι άλλο να ζητήσεις; Ίσως φτερά που θα σε κάνουν να μοιάζεις με άγγελο; Σίγουρα, οι γυναίκες ψοφάνε με τέτοιες ιδιαιτερότητες. Προσθέστε, λοιπόν, και τη σχετικά πρόσφατη αναβάθμιση του ήρωα με τη δύναμη της ίασης, η οποία του επιτρέπει να γιατρεύει τις ασθένειες των άλλων (και η οποία είναι η πιο αλτρουιστική δύναμη που θα βρείτε σε αυτό το ιδιότυπο wishlist μου) και μιλάμε για ένα εξαιρετικό πακέτο.

gateway7. Time Travel: Gateway

Time Travel. Χρειάζεται να πω κάτι άλλο; Ο Gateway μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο, το χώρο και τις διαστάσεις – αλλά χωρίς όλους τους κινδύνους που κρύβουν παραδοσιακά ταξίδια τέτοιου τύπου. Ας υποθέσουμε ότι θέλω να ταξιδέψω χίλια χρόνια στο μέλλον, το καταφέρνω και καταλήγω σε έναν πλανήτη που έχει σκλαβωθεί από γιγαντιαίες κατσαρίδες, όρθιους πιθήκους και άκαρδα ρομπότ. Οι ελπίδες επιβίωσής μου είναι μάλλον μηδενικές (εδώ είναι ελάχιστες κάθε φορά που επιχειρώ να περάσω κάθετα στο δρόμο). Με τη δύναμη του Gateway, όμως, μπορώ να ανοίξω τη σκουληκότρυπά μου, να δω τι παίζει από την απέναντι πλευρά και μετά να περάσω. Ιδιοφυές; Ευχαριστώ.

forge6. Superhuman inventing: Forge

Δε θα έλεγα ότι τα χέρια μου δεν πιάνουν καθόλου. Μπορώ να κάνω κάποια βασικά μαστορέματα, αλλά μέχρι εκεί. Και πάντα ζήλευα αυτούς που λύνουν και δένουν μηχανήματα σε μερικά λεπτά. Πόσο μάλλον τον Forge, ο οποίος μπορεί να κατασκευάσει οτιδήποτε σκεφτεί. Φανταστείτε την αλλαγή στο βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα! Λεφτά. Ανέσεις. Ταξίδια στο διάστημα. Και εκείνο το μαραφέτι που σου κάνει εμβόλια χωρίς βελόνα και πάντοτε ονειρευόμουν.

Mystique4425. Shape-shifting: Mystique (Raven Darkholme)

Μια ακόμη δύναμη που πιστεύω ότι δε χρειάζεται επεξηγήσεις. Φυσικά, είναι μάλλον απίθανο να έχεις τη δύναμη να πάρεις όποια μορφή επιθυμείς και να τη χρησιμοποιήσεις μόνο για το κοινό καλό (μεταξύ μας, αμφιβάλλω έστω για το αν μια τέτοια δύναμη θα μπορούσε να έχει τη παραμικρή χρησιμότητα στο κοινό καλό), αλλά, όπως ξεκαθάρισα και παραπάνω, οι επιλογές μου είναι κυρίως εγωιστικές και – κάποιες φορές – κακοπροαίρετες.

Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Wolverine4. Regenerative healing factor: Wolverine (Logan)

Όταν είσαι μικρός, εντυπωσιάζεσαι από τον Wolverine, χάρη στην άγρια φύση του και τις αντοχές του απέναντι σε οτιδήποτε του πετάξουν οι αντίπαλοί του. Όταν μεγαλώνεις λίγο περισσότερο, αυτό που ζηλεύεις από τον κοντοστούπη Καναδό είναι η ικανότητα της αυτό-ίασης.

Σκεφτείτε το. Μπορείς να καπνίζεις και να πίνεις όσο θέλεις, να κάνεις όλα τα ναρκωτικά του κόσμου, ακόμη και να αποφασίσεις να ξεκινήσεις skateboard, snowboard, parkour ή cliff diving (χωρίς καν αλεξίπτωτο), στα 50 σου. Καθόλου, μα καθόλου, άσχημο.

marvel girl3. Telepathy/Telekinesis: Marvel Girl (Jean Grey)

Η τηλεπάθεια αποτελεί μια ακόμη από τις δυνάμεις που, στον αληθινό κόσμο, είσαι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσεις για εγωιστικούς λόγους. Εκτός κι αν τύχει να διασταυρωθείς με κάποιον serial killer και συνειδητοποιήσεις ότι κατευθύνεται προς το επόμενο θύμα του. Ή βρεθείς στο αρχηγείο του ΟΗΕ και αναγκάσεις όλους του ηγέτες να λύσουν το πρόβλημα της πείνας. Αλλά, πιστέψτε με, αν ήθελα ευθύνες, θα επέλεγα τον Professor X και όχι τη Jean Grey. Με λίγα λόγια, το μόνο που θα έκανα θα ήταν να μαθαίνω τι σκέφτονται οι άλλοι για εμένα.

nightcrawler12. Teleportation: Nightcrawler (Kurt Wagner)

Βαριέμαι τις μετακινήσεις. Όχι το να πηγαίνω σε νέα μέρη, ή να φεύγω από την καθημερινότητά μου. Τη διαδικασία. Την οδήγηση. Ή την αναμονή μέχρι να φτάσει αυτός που οδηγά. Για αυτό το λόγο, η τηλεμεταφορά του Nightcrawler βρίσκεται τόσο ψηλά στη λίστα, παρά τις όποιες ατέλειές της. Από την άλλη, βέβαια, θα με ρωτήσετε “αφού έχεις ήδη επιλέξει τον Gateway, που τηλεμεταφέρεται και σε μεγαλύτερες αποστάσεις και χωρίς να βρωμάει θειάφι, γιατί χαράμισες μια ακόμη θέση στη λίστα;”. Η απάντηση είναι μάλλον απλοϊκή: ο Nightcrawler το κάνει με πολύ πιο cool τρόπο!

multiple_man1. Self-duplication: Multiple Man (Jamie Madrox)

Για να γράψω αυτό το κείμενο, ξόδεψα αμέτρητα πεντάλεπτα και δεκάλεπτα μέσα στην εβδομάδα, για να επιλέξω τις αγαπημένες μου δυνάμεις, να κόψω αυτές που περίσσευαν και να βάλω τις υπόλοιπες σε σειρά. Επίσης, φρόντισα ώστε να έχω τελειώσει όλες τις δουλειές μου έως το απόγευμα της Παρασκευής, για να επικεντρωθώ στο γράψιμό του. Παράλληλα, είχα να αντιμετωπίσω πρωινά ξυπνήματα μετά από ξενύχτια, την αβάσταχτη διαδικασία της καθημερινής παρουσίας στο γραφείο μου και το τεράστιο δίλημμα του να παρακολουθήσω είτε το THE WOLF OF WALL STREET είτε το AMERICAN HUSTLE, αλλά και την απογοήτευση που προέκυψε από το ότι δεν πρόλαβα να κάνω όλα όσα ήθελα. Μεταξύ μας, πώς να τα προλάβαινα; Χίλια κομμάτια να γινόμουν;

Και εδώ έρχεται ο Multiple Man, ο Jamie Madrox. Ρέπλικες του εαυτού μου που μπορώ να στείλω στη δουλειά, στο σούπερ μάρκετ, στην κουζίνα για μαγείρεμα, στην εφορία και στην τράπεζα; Πραγματικά, αν πιστεύετε ότι υπάρχει καλύτερη δύναμη από αυτή, θέλω να την ακούσω!