SNAPSHOT REVIEWS 06-02-2014

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Unwritten Apo 1THE UNWRITTEN: APOCALYPSE #1
Writer: Mike Carey
Artist: Peter Gross
Vertigo

Όσοι λιποψύχησαν με το, ομολογουμένως, μέτριο crossover του UNWRITTEN με το FABLES και σκέφτηκαν να παρατήσουν την σειρά, σας προτρέπω να το ξανασκεφτείτε.

Το relaunch του UNWRITTEN, ή μάλλον το πρώτο απο τα 12 τελευταία τεύχη της πανέμορφης αυτής σειράς, είναι ότι περίμενε ο λάτρης των “καλών ημερών” του UNWRITTEN και ακόμη παραπάνω. Ο Mike Carey είναι σε εξαιρετική φόρμα και διαγράφεται από εδώ ότι πρόκειται να τα δώσει όλα για το φινάλε της επικής του ιστορίας.

Σε φόρμα βρίσκεται και το έτερον ήμισυ της επιτυχίας αυτού του τεύχους, ο Peter Gross. Με μεγάλη ευκολία, αλλά και μαεστρία, δείχνει το πολύπλευρο ταλέντο του, υιοθετώντας διάφορα tribute στιλ, ανάλογα με την ιστορία στην οποία βρίσκεται ο Tommy Taylor. Ένα εξαιρετικό οπτικό αποτέλεσμα που υπηρετεί την ιστορία στην εντέλεια.

Το μόνο αρνητικό το ρίχνω στη Vertigo, που έχει φαγωθεί να διαφημίζει αυτό το τεύχος ως “great jumping-on point” α-λά Marvel. Είναι δυνατόν να πιστέυει κανείς ότι 59 τεύχη που προηγήθηκαν και 11 πριν το τέλος μιας ιστορίας, σηματοδοτούν καλό σημείο εκκίνησης για έναν αναγνώστη; 

Deadly Class 1DEADLY CLASS #1
Writer: Rick Remender
Artist: Wes Craig
Image Comics

Άλλο ένα θετικό review για comic της Image, άλλο ένα για comic του Rick Remender. Μα, καμία πρωτοτυπία πια;

Εκ πρώτης όψεως, ούτε τo solicitation της σειράς μου έμοιαζε με κάτι πρωτότυπο, τελικά όμως με κέρδισε, γιατί πολύ απλά, ακόμη και εάν πρόκειται για χιλιοειπωμένη ιστορία, ο Rick Remender ξέρει πως θα πει την ιστορία. Σίγουρα έπαιξε ρόλο, ότι άντλησε από προσωπικές εμπειρίες, όπως λέει στον επίλογο του τεύχους, κάτι που φαίνεται και στην αυθεντικότητα μικρών λεπτομερειών της ιστορίας.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να πλέκω το εγκώμιο του Rick Remender, αλλά αυτό που απρόσμενα με κέρδισε ήταν το σχέδιο του Wes Craig. Με μια ακριβή αναπαράσταση του τέλους της δεκαετίας του ’80, επιβλητικά αρρωστημένη ατμόσφαιρα, φανταστικά action sequences, πανέμορφα flashbacks και μια χαμαιλεοντική ικανότητα στο στιλ, ο Wes Craig είναι η αφορμή για να βάλω άλλη μια σειρά της Image στη λίστα μου. 

Inhumanity 2INHUMANITY #2
Writer: Matt Fraction
Artists: Nick Bradshaw, Todd Nauck
Marvel Comics 

Το πρώην INHUMANITY: MEDUSA one-shot μετονομάστηκε, κακώς, σε INHUMANITY #2 και αποτελεί τη συνέχεια του INHUMANITY #1 (duh). Παρ’ όλο που είναι γραμμένο από τον ίδιο συγγραφέα και συνεχίζει την ιστορία του πρώτου τεύχους, η διαφορά στην ποιότητα των δύο είναι αχανής και εδώ επεισέρχεται το “κακώς”.

Σίγουρα, η αποχώρηση του Matt Fraction από το INHUMAN project, είναι ένας παράγοντας του πόσο πολύ φαίνεται ότι ξεπέταξε αυτό το τεύχος, ειδικά συγκρινόμενο με το εξαιρετικό πρώτο κεφάλαιο. Άστοχο και άσκοπο, είναι απλά ένας περιφερόμενος θίασος ηρώων της Marvel, που ο Fraction τους βάζει να μιλάνε, έτσι για γεμίσουν οι σελίδες.

Η απογοήτευση γίνεται ολοκληρωτική, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο υπέροχος Nick Bradshaw, κάνει λίγες σελίδες στη αρχή και λίγες στο τέλος. Εξαιρετικές, μεν, σελίδες, με την υπερ-λεπτομερή δουλειά του να δεσπόζει, μεγαλώνοντας όμως το χάσμα που τον χωρίζει με τον Todd Nauck, που κάνει τις μεσαίες σελίδες.

EGOs 1EGOs #1
Writer: Stuart Moore
Artist: Gus Storms
Image Comics

Όταν ανοίγεις το τεύχος και γράφει στην αρχή αρχή “Επίλογος”, αναρωτιέσαι μήπως σου έτυχε misprint. Μετά σου έρχεται στο μυαλό, πόσες φορές έχει χρησιμοποήσει αυτό το μοτίβο το BREAKING BAD και προχωράς.

Βέβαια, το EGOs ουδεμία σχέση έχει με την προαναφερθείσα αριστουργηματική σειρά. Πρόκειται για ένα sci-fi superhero comic, με πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική προσέγγιση στο storytelling. Ο Stuart Moore παίζει με μία μη γραμμική εξιστόρηση, με έναν narrator φαινομενικά έξω απο την ιστορία, με ανατροπές και πολλές – μα πάρα πολλές – πληροφορίες για πρώτο τεύχος.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Gus Storms θυμίζει λίγο από Nick Pittara (MANHATTAN PROJECTS) και λίγο από Cory Walker (INVINCIBLE). Έχει συνέπεια στις φιγούρες του και όμορφη ροή στις κινήσεις, αλλά δεν έιναι όλα τα panels του εξίσου καλά. Έχει πολλές προοπτικές και ίσως να τον ακούσουμε αρκετά στο μέλλον.

Ένα ενδιαφέρον και διαφορετικό comic και… another point for Image.

Black Widow 1BLACK WIDOW #1
Writer: Nathan Edmondson
Artist: Phil Noto
Marvel Comics

Η επιτυχία της ταινίας THE AVENGERS, που ανέβασε τη δημοτικότητα της Ρωσίδας κατασκόπου, μαζί με εκείνη του HAWKEYE των Fraction και Aja, είναι οι βασικές αιτίες που η BLACK WIDOW απέκτησε δικιά της μηνιαία σειρά.

Ο Nathan Edmonson (WHO IS JAKE ELLIS?) γράφει ένα κλασικό κατασκοπευτικό πρώτο τεύχος, στο ύφος James Bond/Jason Bourne, που ενώ δεν προσφέρει τίποτα καινούριο στο είδος, θα ικανοποιήσει τους fans της Natasha και με το παραπάνω. Ο μοχλός της ιστορίας είναι η εξιλέωση της ηρωίδας, αλλά ελπίζω να μην τον χρησιμοποιεί σε κάθε τεύχος, για το καλό της σειράς.

Η πλήρης απομάκρυνση του comic από τα κλισέ του είδους, πραγματοποιείται στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Η απόλυτη απουσία του μαύρου, ακόμη και στις γραμμές του σχεδίου, έρχεται να σε εκπλήξει, προσωπικά ευχάριστα, διαφοροποιόντας το comic με αυτό που συνήθως βλεπουμε σε spy thrillers. Ο Phil Noto βάζει πολύ λευκό, κόκκινο και πορτοκαλί και σχεδιάζει έναν εύθραυστο και παράλληλα όμορφο κόσμο, και ενώ, λογικά, δεν θα έπρεπε, το αποτέλεσμα “δουλεύει” υπέρ του genre.