ONLINE COMICS: MOI EN MIEUX

mem3Writer: Antoine Ozanam
Artist: Kyung-Eun Park
http://www.delitoon.com/serie-webtoon/serie-moi-en-mieux.html

Σήμερα το κατάστημα σερβίρει γαλλικό μενού! Πιο συγκεκριμένα, το MOI EN MIEUX εκτυλίσσεται σε μία γαλλική Chocolaterie, οπότε πάρτε λεξικό, κρουασάν (για τις λιγούρες που έπονται) και μπερέ (για το κλισέ, ρε γαμώτο) και πάμε!

Ο Valentine είναι γλύπτης γλυκών, παθιασμένος με την Τέχνη του και απορροφημένος από τη δουλειά του στην πιο διάσημη Chocolaterie της πόλης. Αν και επιτυχημένος, δε βρίσκει χρόνο για την οικογένειά του και νιώθει εγκλωβισμένος στους απίστευτους ρυθμούς του επαγγέλματός του. Η παραίτηση του συνεργάτη του, μια πρόσκληση για εργασία στην Αμερική και ένας μεγάλος καυγάς με τη γυναίκα του, θα ζορίσουν τον Valentine, ο οποίος δε βλέπει λύση για να ισορροπήσει τα πράγματα. Η απάντηση στα προβλήματά του θα έρθει με τη μορφή μιας αναπάντεχης κληρονομιάς από το μάγο θείο του. Ανάμεσα στα βιβλία μαγείας που κληρονομεί, ο Valentine βρίσκει τρόπο να δημιουργήσει έναν κλώνο του, με τον οποίο μοιράζεται τις υποχρεώσεις τις καθημερινότητας. Τί θα γίνει, όμως, όταν ο κλώνος του αποδεικνύεται βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού του, και αρχίζει να του κλέβει τη ζωή; Η συνέχεια στις οθόνες σας, αγαπητοί αναγνώστες.

mem2Ξεκινάω από το τι δε μου άρεσε: Η ιστορία έιναι ένας μεγάλος αχταρμάς. Τα μισά από τα πρόσωπα που παρουσιάζονται θα μπορούσαν άνετα να μην εμφανίζονται καθόλου, και το τέλος θα πάρεμενε ίδιο. Είμαι της άποψης ότι κάθε στοιχείο σε ένα comic, βιβλίο, έργο, πρέπει να εξυπηρετεί ένα σκοπό, έστω και μικρό. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στο MOI EN MIEUX, όπου σε ορισμένα σημεία, ο Antoine Ozanam φαίνεται να γράφει απλά και μόνο για να γεμίσει σελίδες.

Και γιατί, λοιπόν, αποφάσισα να γράψω άρθρο για ένα comic που δεν είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο; Γιατί πέρασα καλά διαβάζοντάς το. Αν και οι μισοί χαρακτήρες δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερα την ιστορία, είναι ενδιαφέροντες, ωραία σχεδιασμένοι, και δεν κουράζουν τον αναγνώστη. Οι διάλογοι είναι όμορφα γραμμένοι, ενώ το εξαιρετικό narration μου θύμισε λίγο την αφήγηση στο PUSHING DAISIES και έδωσε έναν ευχάριστο κινηματογραφικό χαρακτήρα στο comic.

Το σχέδιο είναι ένας ακόμη λόγος που το MOI EN MIEUX εμφανίζεται στη στήλη. Είναι προσεγμένο, ευκολο στην ανάγνωσή του, με χαρακτήρα και ποικιλία. Ο Kyung-Eun Park δε ξεχνάει τις μικρές λεπτομέρειες που δημιουργούν ατμόσφαιρα και χρησιμοποιεί όμορφη παλέτα χρωμάτων.

memΥπάρχουν comics στα οποία η ιστορία είναι τόσο καλογραμμένη, που το σχέδιο απλά συμπληρώνει. Υπάρχουν και κάποιες μέτριες ιστορίες, όπου είναι το σχέδιο αυτό που σπρώχνει τον αναγνώστη στο επόμενο panel, και ύστερα στο επόμενο, και κάπως έτσι φτάνει κανείς στο τέλος. Το MOI EN MIEUX ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. (Υπάρχει και μια τρίτη, αυτή των κακών ιστοριών που δεν τις σώζει τίποτα, αλλά στο COMICS ONLINE δεν ασχολούμαστε με αυτά.)

Κάπως έτσι κλείνει η στήλη για αυτή τη βδομάδα. Κόψτε μπαγκέτα και καλή ανάγνωση! Au revoir!