BEST OF: Superhero Teams

Η ιδέα των ηρώων που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν έναν κοινό εχθρό είναι ένα από τα αρχαιότερα μυθολογικά αρχέτυπα. Οι μυθολογίες όλων των λαών βρίθουν από παραδόσεις που θέλουν δημοφιλείς ήρωες να ενώνουν τις δυνάμεις τους, με καλύτερο παράδειγμα την Αργοναυτική Εκστρατεία, ένα από τα πρώτα, θα μπορούσαμε να πούμε, superhero team-ups στην ιστορία. Η ιδέα της ηρωικής ομάδας δεν έσβησε με το χρόνο, αλλά προσαρμόστηκε στην εκάστοτε εποχή, οδηγώντας μας στις ιστορίες των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης και σε έργα της κλασικής λογοτεχνίας, όπως OI ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ.Όταν λοιπόν, τη δεκαετία του ’30, η έλευση του Υπερήρωα έδωσε νέα πνοή στα μυθολογικά αρχέτυπα και τα προσάρμοσε στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις φοβίες του 20ου αιώνα, η ιδέα της ομάδας θα ήταν αδύνατο να λείψει.

Disclaimer: Τα κριτήρια αυτού του top-10 ποικίλουν. Ορισμένες επιλογές έγιναν με βάση τη δημοτικότητα μιας ομάδας, ενώ η παρουσία ή απουσία κάποιων άλλων βασίστηκε σε καθαρά προσωπικά κριτήρια. Επίσης, προτίμησα να αποφύγω να βάλω στη λίστα variations όπως SECRET AVENGERS, JUSTICE LEAGUE EUROPE και λοιπά και επίσης παρέλειψα ομάδες από alternate universes, όπως π.χ. τους ULTIMATES.

New Gods 110. NEW GODS

Τα superhero comics περιλαμβάνουν από τη φύση τους μια γερή δόση μανιχαϊσμού, αλλά σπάνια βρίσκει κανείς πιο απόλυτο διαχωρισμό μεταξύ καλού και κακού από τους New Gods του Jack Kirby.

Οι καλοί θεοί της New Genesis και οι κακοί θεοί της Apocοlips, που βρίσκονται αντιμέτωποι σε έναν συνεχή πόλεμο, δημιουργούν μια εντυπωσιακή ιστορία κοσμικών διαστάσεων, εισάγοντας παράλληλα στο DC Universe μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες του, με πρώτο και καλύτερο τον άρχοντα της Apocοlips, Darkseid.

9. TEEN TITANSteenTitans

Η ιδέα είναι απλοϊκή, έως και γελοία. Μία ομάδα αποτελούμενη από τους έφηβους sidekicks των δημοφιλέστερων ηρώων της DC. Το όλο concept φαίνεται να φωνάζει μετριότητα από χιλιόμετρα, αλλά αξιόλογα runs όπως αυτό του Marv Wolfman, σε συνδυασμό με το theme “έφηβοι που εισάγονται στον κόσμο των ενηλίκων” συνθέτουν μια ομάδα με ιδιαίτερο ύφος και αρκετή απήχηση στο νεανικό κοινό, ώστε να αποκτήσει τη δική της animated σειρά.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι αρκετοί επιτυχημένοι χαρακτήρες του σύμπαντος της DC, όπως για παράδειγμα ο Deathstroke, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο TEEN TITANS.

theminutemen19858. MINUTEMEN

Παρά την όποια παρανόηση προκαλεί η ταινία, δεν υπήρξε ποτέ ομάδα με το όνομα Watchmen. Οι Minutemen, από την άλλη, υπήρξαν βασικό κομμάτι του κόσμου του comic των Moore και Gibbons. Το γεγονός ότι γνωρίζουμε τους Minutemen μόνο μέσα από flashbacks και αποσπάσματα άρθρων δεν αποτρέπει τον Moore από το να τους δώσει ένα πλούσιο background, γεμάτο με μυστήριο και ίντριγκα. Οι ιστορία της εξαφάνισης του Hooded Justice, που υπήρξε αφορμή για άπειρες φήμες και αναλύσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του σύμπαντος του comic, καθώς και οι ιστορίες γύρω από τους Comedian, Mothman, Silhouette και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας συχνά καταλήγουν μέχρι και να επισκιάσουν τους πρωταγωνιστές.

7. THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN250px-League

Και δεύτερος Alan Moore στη λίστα, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι αυτά. Στο THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN, ο μαλλιαρός μας συγγραφέας αποτίει φόρο τιμής σε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της κλασικής και pulp λογοτεχνίας, συγκεντρώνοντας δημοφιλείς χαρακτήρες σε μια “Βικτωριανή Justice League”. Η ομάδα αποτελείται από τον Allan Quatermain από το ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ, τον Captain Nemo από το 20.000 ΛΕΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, τον Doctor Jekyll και το alter ego του, Mister Hyde, την Mina Murrey από τον ΔΡΑΚΟΥΛΑ του Bram Stoker και τον Αόρατο Άνθρωπο, Hawley Griffin. Στο αρχικό cast προστίθεται μια πληθώρα γνωστών ηρώων, που συμμετέχουν ως villains και δευτερεύοντες χαρακτήρες, συνθέτοντας έναν τίτλο που ξεχειλίζει από  λογοτεχνικά references.

fantasticfour6. FANTASTIC FOUR

Οι Fantastic Four θα άξιζαν μια θέση στη λίστα, έστω και μόνο για ιστορικούς λόγους, εφόσον η πρώτη τους εμφάνιση, το 1961, ήταν αυτή που κράτησε ζωντανό το τότε παρακμάζον είδος του superhero comic. Πέρα από τη σημασία της για το είδος όμως, η ομάδα παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα δυναμική, που σπάνια βλέπουμε στα comics, καθώς οι Fantastic Four αποτελούν κατά κύριο λόγο μια οικογένεια.

Αρκεί να αναφέρω το πρόσφατο run του Matt Fraction, ως ένα απλό παράδειγμα του πώς αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες ιστορίες, με έμφαση στη σχέση μεταξύ των χαρακτήρων, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να στερούνται την απαραίτητη δράση και ένταση.

5. DOOM PATROLdoompatrol

Το 1963 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του DOOM PATROL, συνοδευμένο από την λεζάντα “A Legion of the World’s Strangest Superheroes”. Για αρκετά χρόνια, έμοιαζαν με φτωχά DC ξαδέρφια των X-Men, μέχρι που σειρά έφτασε στα χέρια του Grant Morrison και δικαιολόγησε τον χαρακτηρισμό της.

Αξιοποιώντας ό,τι πιο παράξενο έχουν να προσφέρουν οι χώροι της Φιλοσοφίας, της Τέχνης και των θετικών επιστημών, ο Morrison δημιούργησε μοναδικές στο είδος τους σουρεαλιστικές ιστορίες που, χωρίς να ξεφεύγουν από τις απαραίτητες κοινοτοπίες του είδους, οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα σχεδόν ψυχεδελικό.

4. X-MEN X-MEN

Αν στον πραγματικό κόσμο εμφανίζονταν πλάσματα με υπερφυσικές δυνάμεις, θα τους τιμούσαμε σαν ήρωες ή θα τους αντιμετωπίζαμε με δυσπιστία και φόβο; Πιθανόν το δεύτερο. Πόσο μάλλον, αν γνωρίζαμε ότι οι δυνάμεις τους δεν οφείλονται σε κάποιο παράξενο ατύχημα ή σε προηγμένη τεχνολογία, αλλά πως είναι το επόμενο είδος ανθρώπων που ήρθε για να μας αντικαταστήσει. Πέρα από τις ενδιαφέρουσες και έντονες ιστορίες που ενίοτε έχουν προσφέρει και από το feeling σαπουνόπερας (και το λέω 100% καλοπροαίρετα αυτό) που δημιουργούν οι σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, οι X-Men αποτέλεσαν εξαιρετική αφορμή για να θιχτούν ζητήματα όπως ο ρατσισμός, οι κοινωνικές διακρίσεις και ο φόβος προς το διαφορετικό.

3. THE AUTHORITY220px-Authority_Issue_29

Αν εξαιρέσουμε τις υπερδυνάμεις, τις εισβολές εξωγήινων και το γεγονός ότι οι στολές από spandex θα φαινόταν γελοίες στην πραγματικότητα, ο κόσμος των υπερηρώων δεν έχει τεράστιες διαφορές από τον δικό μας. Όταν και ο τελευταίος supervillain βρίσκεται στη φυλακή και αφού οι εξωγήινοι εισβολείς γυρίσουν στον πλανήτη τους, οι υπερήρωες δεν θα ένιωθαν την ευθύνη να ασχοληθούν και με ζητήματα όπως το διεφθαρμένο status-quo; Για την Authority, η απάντηση είναι ναι. Σε αυτόν τον τίτλο της Wildstorm/DC προταγωνιστεί μια ανορθόδοξη ομάδα, δημιουργημένη από τους Warren Ellis και Bryan Hitch. Η αίσθηση ευθύνης των πρωταγωνιστών απέναντι στον κόσμο που έχουν αναλάβει να προστατεύουν τους οδηγεί τελικά σε πραξικόπημα, όταν κατά τη διάρκεια του crossover “Coup d’Etat”, αναλαμβάνουν τον έλεγχο των ΗΠΑ.

avengers12. AVENGERS

“And there came a day, a day unlike any other, when Earth’s mightiest heroes and heroines found themselves united against a common threat. On that day, the Avengers were born—to fight the foes no single super hero could withstand!”. Κάπως έτσι προλογίζει ο Stan Lee το πρώτο τεύχος των Avengers, το 1970. Και μπορεί ο τίτλος των “Ισχυρότερων ηρώων της Γης” να είναι κομματάκι αμφισβητήσιμος, κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτή τη στιγμή οι Avengersέχουν αποδειχθεί ο πιο επιτυχημένος superhero τίτλος, αφού μετρούν στο ιστορικό τους την τρίτη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών. Με εξέχουσα θέση στο Marvel Universe, ένα τεράστιο cast χαρακτήρων και πιθανότατα το πιο αναγνωρίσιμο battle-cry που γράφτηκε ποτέ (Avengers Assemble! Χρειαζόταν να το αναφέρω;) η θέση των Avengers στις top θέσεις της λίστας είναι φαντάζομαι δεδομένη. Υπάρχει μόνο μία ομάδα ικανή να τους κοντράρει. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την…

1. JUSTICE LEAGUE OF AMERICAJLA

Αν υπάρχει μία ομάδα που στέκεται με διαφορά πάνω από όλες τις υπόλοιπες, αυτή είναι η JLA. Όσο μεγάλη κι αν είναι η εμπορική επιτυχία των Avengers, όσα μηνύματα κι αν περνούν οι X-Men, κανείς δεν μπορεί να συναγωνιστεί την αναγνωσιμότητα χαρακτήρων όπως ο Superman ή ο Batmanκαι το δέος που προκαλεί η εικόνα του Watchtower, απ’ όπου οι υπερήρωες κρατούν τη Γη ασφαλή. Εκεί όπου οι υπόλοιπες ομάδες μοιάζουν με ισχυρές συμμαχίες, η JLA μοιάζει περισσότερο με πάνθεον, γεγονός που της εξασφαλίζει την πρωτιά.