THE WARP: The Bald Luthor Saga!

Από την αρχή της έκδοσης του Superman, ο σχεδιαστής του, Joe Shuster, αντιμετώπιζε πρόβλημα στο να παραδίδει εγκαίρως τις σελίδες του. Αιτία αυτού ήταν η μεγάλη επιτυχία του χαρακτήρα και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για περισσότερες περιπέτειες του. Έτσι, για πολλά χρόνια, αν και ως σχεδιαστής αναφερόταν πάντα ο Schuster, αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες αναλάμβαναν το σχεδιασμό των ιστοριών (οι λεγόμενοι ghost artists στην ορολογία των comics). Όπως ήταν βέβαια φυσικό, οι γρήγοροι για την εποχή ρυθμοί παραγωγής και η εναλλαγή των σχεδιαστών από περιπέτεια σε περιπέτεια δημιουργούσε και κάποιες  παρανοήσεις. Αυτό, βέβαια, δεν ήταν πάντα απαραίτητα κακό. Όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Lex Luthor! Ας δούμε, λοιπόν, πως ήταν ο Luthor στην πρώτη του εμφάνιση στο ACTION COMICS #23 (1940), σχεδιασμένος από τον Joe Shuster: SUPERMAN004_07_edited

Και εδώ στο SUPERMAN #4 (1940) σχεδιασμένος από τον Paul Cassidy:

casidy luthor

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Cassidy, αυτός ο εξαιρετικός καλλιτέχνης της Χρυσής Εποχής των comics, ήταν ο πρώτος ghost artist που χρησιμοποιήθηκε στο SUPERMAN. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Luthor ξανακάνει την εμφάνιση του, στις σελίδες του SUPERMAN #10, αυτή τη φορά με έναν άλλο σχεδιαστή (τον Leo Nowak), αλλά και χωρίς μαλλιά.

Superman010-11_edited

Το πιθανότερο είναι ο Nowak να μπέρδεψε τον Luthor με ένα από τα μέλη της συμμορίας του στο  SUPERMAN #4.

SUPERMAN004_05_edited

Ενα στοιχείο που προφανώς μπέρδεψε ακόμα περισότερο την κατάσταση, ήταν πως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας δέσποζε και sτο εξώφυλλο του τεύχους.

Superman_v.1_4

Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή η αλλαγή λειτούργησε καλύτερα και παγιώθηκε και από τους μετέπειτα σχεδιαστές. Έτσι, από μια παρανόηση δημιουργήθηκε ο πιο διάσημος φαλακρός κακός στην ιστορία των comics . O Nowak, εκτός από σπουδαίος καλλιτέχνης ήταν και καταπληκτικός άνθρωπος και σίγουρα θα ξαναασχοληθούμε μαζί του σε κάποιο μελλοντικό WARP. Ας κλείσουμε το σημερινό, όμως, με την άποψη του Leo Nowak, για το γεγονός ότι οι ghost artists δεν έπαιρναν ποτέ το credit για την δουλειά τους και ούτε αναφέρονταν πουθενά:

“O Joe Shuster και ο Jerry Siegel δημιούργησαν τον Superman και έχουν το όνομά τους στα βιβλία. Εμένα το όνομα μου υπήρχε μοναχά γραμμένο εκεί  που είχε σημασία – στην επιταγή που μου έδιναν”.

leo nowak