FIRST TIME EVER: Tony Millionaire

hazelnuts11BILLY HAZELNUTS
Writer/Artist: Tony Millionaire
Fantagraphics Books

Από πού να το πιάσω τώρα αυτό; Ουφ! Ζορίζομαι! Ο Tony Millionaire… Όχι, όχι! Το BILLY HAZELNUTS είναι το πρώτο graphic novel του γνωστού δημιουργού του comic strip MAAKIES, Tony Millionaire. Για όποιον έχει τη δική μου μηδενική αντοχή σε αυτόν τον συνδυασμό creepy και θλιβερού, οι δημιουργίες του Tony Millionaire είναι ανάμεσα σε αυτά τα πράγματα που φροντίζει να αποφεύγει με κάθε κόστος, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία, όχι απλά να διαβάσω το BILLY HAZELNUTS, αλλά και να γράψω FIRST TIME EVER για αυτό, είπα να ζήσω λίγο επικίνδυνα!

Η ιστορία πάει περίπου ως εξής: Τα ποντίκια κάποιου αγροτόσπιτου δημιουργούν με αποφάγια και μύγες τον Billy Houseflies, για να τα βοηθήσει να ξεφορτωθούν την σπιτονοικοκυρά που δεν τα αφήνει να φάνε το τυράκι τους. Η κόρη της σπιτονοικοκυράς, η Becky, μια σωστή επιστήμονας, βρίσκει κάποια στιγμή τον Billy στον αχυρώνα, κυνηγημένο από τη γάτα του σπιτιού, και του πιάνει ψιλοκουβέντα. Γρήγορα διαπιστώνει ότι οι μύγες, που λειτουργούν ως μάτια του, τον φαγουρίζουν και τις βγάζει, αντικαθιστώντας τις με φουντούκια. Και εγένετο Billy Hazelnuts! Οι δυο τους, φίλοι πλέον, κυνηγάνε το φεγγάρι, που χάθηκε σε ένα νεκροταφείο πλανητών. Κάπου εκεί έρχονται αντιμέτωποι με τον, προσωρινά παράφρονα, επίδοξο μνηστήρα της Becky που παράτησε την ποίηση για την επιστήμη και δημιούργησε έναν τυφλό, μηχανικό κροκόδειλο για να την εκδικηθεί για την απόρριψή και την περιφρόνηση της! Ο κροκόδειλος, ο πραγματικός villain της ιστορίας, εξοργισμένος με την αδυναμία του να δει και με την καθοδήγηση του “seeing eye” ασβού του, κυνηγάει τον Billy, την Becky και τον μνηστήρα της. Και άλλα τέτοια.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια σελίδα σε ολόκληρο το graphic novel που να μην περιείχε κάτι που να μου προκαλέσει ανατριχίλα. Με την καλή ή την κακή έννοια. Κάθε σκηνικό είναι σα κλεμμένο από παιδικό παραμύθι, αλλά διαστρεβλωμένο σε – σχεδόν – άρρωστο βαθμό. Οι χαρακτήρες είναι σκληροί και βίαιοι, με τον τρόπο που είναι συνήθως τα παιδιά στα παραμύθια, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες και το ίδιο παρανοϊκοί. Οι επινοήσεις τους, οι εφευρέσεις και τα πράγματα που θεωρούν αυτονόητα οι πρωταγωνιστές έχουν εξίσου έντονο το στοιχείο του παιδικού τρόπου σκέψης (ή αυτού που φαντάζομαι εγώ ως παιδικό τρόπο σκέψης).

hazelnuts2Το σχέδιο είναι λεπτομερές και καθαρό, παιχνιδιάρικο και grotesque. Έχει επιρροές από comic strip artists και, όπως λέει ο ίδιος ο Millionaire, από την τέχνη με την οποία μεγάλωσε, αυτή των παππούδων του. Θυμίζει έντονα (μέχρι αυτό το σημείο δεν αποτελεί έκπληξη) εικονογράφηση παιδικού βιβλίου, but with a twist.

Στο όνομα της επιστήμης: Αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να τραυματίσω ένα παιδάκι for life θα του έδινα το BILLY HAZELNUTS, για να μου πει πόσο λογικό, τρομαχτικό ή αστείο του φαίνεται.
Για εμας τους ενήλικους: Το γκόλεμ με τα μάτια από μύγες νομίζω είναι (κάτι παραπάνω από) επαρκές για να πείσει τους λιπόψυχους να απομακρυνθούν με ελαφρά πηδηματάκια και jazz hands. Για τους πιο γενναίους, ή για αυτούς που ακόμη αναρωτιούνται με τι ακριβώς έχω φρικάρει τέλος πάντων, o Tony Millionaire μπορεί και να είναι η αποκάλυψη που περίμεναν σε όλη τους τη ζωή.