ONLINE COMICS: SUPER EFFECTIVE

SPWriter/Artist: Scott Ramsoomair
http://www.vgcats.com/super/

Αρχίζοντας, θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι το SUPER EFFECTIVE μάλλον δε θα πολυενδιαφέρει όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με Pokemon. Βέβαια, κάθε άρθρο μου αποτελεί παράδειγμα ενός έξοχου και μοναδικού τρόπου γραφής, οπότε συνεχίστε, μη σας αποτρέπω.

Οι τελευταίες βδομάδες πέρασαν μελαγχολικά: όλη η ομάδα του Comicdom δούλευε πυρετωδώς για το Con, κι εγώ, μόνο παιδί σε ξένη χώρα (κλαψ, λυγμ, σνιφ), παρακολουθούσα από μακριά τις προετοιμασίες, χωρίς να μπορώ να συμμετέχω. Μοναξιά τύλιξε τη ζωή μου και οι μέρες έγιναν πιο σκοτεινές. Ώσπου μια μέρα, αποφάσισα να αλλάξω την κατάσταση: αγόρασα ένα λούτρινο Pikachu για παρέα.

Περνάμε ωραία μαζί και, μάλιστα, μου θύμισε να ψάξω ένα Pokemon webcomic που πετυχαίνω καμιά φορά στο internet, αλλά όλο ξεχνάω να το αναζητήσω. Έκανα, λοιπόν, τη σχετική αναζήτηση στο Google και success! Πρώτο αποτέλεσμα: SUPER EFFECTIVE.

SP3Πρόκειται για ένα webcomic που ξεκίνησε το 2008, δεν ανανεώνεται με σταθερό ρυθμό και έχει φτάσει έως στιγμής σε ένα archive 72 μονοσέλιδων. Αφηγείται τις περιπέτειες του Red στην πόλη του Kanto και ουσιαστικά ακολουθεί βήμα-βήμα το παιχνίδι της κασέτας RED και BLUE. Ξεκινώντας από τη στιγμή που ο Professor Oak  ρωτάει “are you a boy or a girl?”, φτάνει μέχρι το Mt Moon, όπου συναντάμε την Team Rocket με το τρομακτικό Zubat 11lvl. Η ιστορία είναι συνεχής, αλλά μπορεί εύκολα να διαβαστεί και ως ξεχωριστά μονοσέλιδα.

Το χιούμορ του Scott Ramsoomair είναι απίθανο. Όχι μόνο εντοπίζει και γελοιοποιεί όλα τα παράλογα στοιχεία που υπάρχουν στο σενάριο του POKEMON, αλλά ακόμα ξεφεύγει σε mindblowing σεξουαλικά και gore αστεία. Από τα φρικτά Zubat που πέφτουν δέκα-δέκα πάνω σου μέχρι τα tentacles του Bulbasaur που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι “αλλιώς” (if you know what I mean), o Ramsoomair με έκανε να γελάσω με κάθε πάτημα του “next comic”. Το χιούμορ του είναι τόσο εξαιρετικό και διαφορετικό κάθε φορά, που μου φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσω τρία stripάκια για να βάλω στο άρθρο (να ‘ναι καλά το “του κίθε μπλομ”).

Το σχέδιο είναι εκπληκτικά δεμένο με το story. Οι εκφράσεις των χαρακτήρων, ο δραματικός φωτισμός, η απλή αλλά πετυχημένη σκηνοθεσία, όλα προμοτάρουν επιτυχημένα το gag. Και η γραμμή, καθαρή και δυναμική, κάνει το σύνολο εύκολο στην ανάγνωση.

SP2Πραγματικά, το μόνο ψεγάδι που μπορώ να βρω, είναι ότι το archive είναι απαράδεκτα μικρό. Όταν έφτασα στο τέλος, αρνήθηκα να το πιστέψω, πατούσα το “next comic” με την ελπίδα ότι δεν είχα σημαδέψει καλά με το mouse, ή κάτι τέτοιο. Μάταια, όμως. Ευτυχώς που υπάρχουν κι άλλα καλά webcomics εκεί έξω, να μας παρηγορούν τις κρύες νύχτες μακριά από το Comicdom.

Ελπίζω, όσοι έχετε παίξει έστω και λίγο POKEMON, να έχετε ήδη ξεκινήσει να διαβάζετε το SUPER EFFECTIVE. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι θα λυθείτε στα γέλια και ίσως, αν μαζευτούμε πολλοί, να ξεκινήσουμε κι ένα petition για να πείσουμε τον Scott Ramsoomair να γράφει πιο συχνά.