SUPERMAN: THE HIGH-FLYING HISTORY OF AMERICA’S MOST ENDURING HERO

supermanhistoryWriter: Larry Tye
Random House

Ο Larry Tye έχασε την επαφή του με τα comics μεγαλώνοντας, μας λέει. Όταν λοιπόν συνειδητοποίησε πως ο Superman συνεχίζει να μεσουρανεί, αποφάσισε να ανακαλύψει τι είναι αυτό που κάνει τον Άνθρωπο από Ατσάλι έναν τόσο αγαπητό ήρωα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων και το πώς κατάφερε να επιβιώσει στο χρόνο, κατακτώντας στην πορεία τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και κάθε άλλο μέσο της pop κουλτούρας. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

Το SUPERMAN (στο οποίο θα αναφερόμαστε μονολεκτικά, για ευκολία) είναι στην ουσία ένα χρονικό της ζωής του “Man Of Tommorow”, τόσο εντός όσο και εκτός του χαρτιού. Ξεκινά από την ιστορία των δημιουργών του, Jerry Siegel και Joe Shuster, των οποίων οι ζωές θυμίζουν οι ίδιες υπερηρωικό origin story, και συνεχίζει με την απρόσμενη εμπορική επιτυχία τους, το πέρασμα του Superman σε άλλα μέσα ψυχαγωγίας και τη μεταμόρφωσή του σε αμερικανικό σύμβολο. Ο Tye ακολουθεί βήμα-βήμα την ανάπτυξη του χαρακτήρα, τις προσθήκες και βελτιώσεις που του έδωσαν σταδιακά, μια πλήρη μυθολογία, αλλά και τις αλλαγές στο ύφος που τον μεταμόρφωναν, ανάλογα με την εποχή, στον ήρωα που “μιλούσε” με μεγαλύτερη επιτυχία στο αμερικανικό κοινό.

Η έρευνα που έχει γίνει για τις ανάγκες συγκεκριμένου βιβλίου είναι εκτενής, γεγονός που φαίνεται από τις πρώτες σελίδες. Σε αρκετά σημεία, μάλιστα, καταλήγει να παραθέτει τόσο πολλές λεπτομέρειες που σε προκαλεί να προσπεράσεις σελίδες.

Παρά τα όποια προβλήματα του βιβλίου, όμως, ο Larry Tye πετυχαίνει το στόχο του. Να παρουσιάσει, δηλαδή, μια ολοκληρωμένη ιστορία ενός από τους σημαντικότερους ήρωες των comics ενώ, όντας εξωτερικός παρατηρητής της comic κουλτούρας, αποδεικνύεται απόλυτα αντικειμενικός κριτής της και οποσδήποτε αντάξιος του έργου που ανέλαβε.

Γενικά, το SUPERMAN είναι βαρύ βιβλίο. Είναι υπερβολικά φουσκωμένο από πληροφορίες για να διαβαστεί άνετα και είναι πολύ πιθανό να μπείτε στον πειρασμό να το αφήσετε στη μέση. Αν, από την άλλη, θέλετε να έχετε μια πλήρη εικόνα της ιστορίας του Superman, κρατώντας τον εαυτό σας μακριά από τους κινδύνους στους οποίους θα σας εξέθετε μία προσωπική έρευνα, τότε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια πολύ καλή επιλογή.