SNAPSHOT REVIEWS 08-05-14

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Elektra 1ELEKTRA #1
Writer: W. Haden Blackman
Artist: Mike Del Mundo
Marvel Comics 

Η Marvel έχει βάλει στοίχημα, όπως φαίνεται, να γεμίσει τον μέχρι πρόσφατα σχετικά ελλιπή κατάλογό της με τίτλους στους οποίους πρωταγωνιστούν γυναίκες ηρωίδες. Μετά τα BLACK WIDOW, MS MARVEL, CAPTAIN MARVEL και το all female cast του X-MEN, φθάνει στα ράφια και το ELEKTRA #1 (θα ακολουθήσει το STORM σε δύο μήνες). Βέβαια, τα αποτελέσματα, όπως έχουμε ήδη δει στους προηγούμενος τίτλους, είναι παραπάνω απο ικανοποιητικά, οπότε ας βγάλει όσους θέλει.

Ο W. Haden Blackman μετά τη γνωστή πια ρήξη με την DC, λόγω της BATWOMAN, αναλαμβάνει να γράψει μία ακόμα ηρωίδα ενδεδυμένη στα κόκκινα. Με αυτό το τεύχος δείχνει ότι η επιτυχία του με το BATWOMAN δεν ήταν τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικό τεύχος, στο οποίο εισάγει και τρεις νέους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, για να πλαισιώσουν την ELEKTRA.

Όλα αυτά όμως ωχριούν μπροστά στο σχέδιο που αντικρύζει κανείς σε αυτό το τεύχος. Ο Mike Del Mundo ίσως μας δίνει ένα απο τα καλύτερα σχεδιασμένα τεύχη της χρονιάς και δεν υπερβάλλω καθόλου. Σας παραθέτω ένα preview του πρώτου τεύχους για να κρίνετεκαι μόνοι σας.

Original Sin 0ORIGINAL SIN #0
Writer: Mark Waid
Artist: Jim Cheung
Marvel Comics

Το ORIGINAL SIN #0 θα μπορούσε και να είναι το NOVA ANNUAL ή κάποιο one shot της τωρινής σειράς, όχι μόνο γιατί πρωταγωνιστεί μόνο ο μικρός ήρωας, αλλά γιατί είναι γραμμένο ακριβώς όπως το ύφος της τρέχουσας σειράς του και ακολουθεί το continuity αυτής. Βέβαια, περιέχει πολύ υλικό που θα φανεί χρήσιμο σε οποιονδήποτε θέλει να παρακολουθήσει το event και βάζει τα θεμέλια των επόμενων τευχών.

Όπως μας έχουν συνηθίσει και στο παρελθόν οι Mark Waid και Jim Cheung παραδίδουν μια δουλειά άρτια και ικανοποιητική, χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατική, βέβαια. Ο Waid στρώνει τον δρόμο στον Jason Aaron, ο οποίος θα είναι ο συγγραφέας του ORIGINAL SIN, ενός event που θα διαφέρει απο τα προηγούμενα στο ότι θα είναι μυστηρίου (και όχι καταστροφολογικό) και μάλλον προσωποκεντρικό.

Δε μπορώ να πω ότι μιλάμε για ένα εκπληκτικό comic, μα από την άλλη, εάν ο σκοπός ενός μηδενικού τεύχους είναι να προλογίσει και να σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις ένα event που μπορεί και να μην σε ενδιέφερε, τότε το συγκεκριμένο comic είναι επιτυχία. 

Inhuman 1INHUMAN #1
Writer: Charles Soule
Artist: Joe Madureira
Marvel Comics 

Και φθάνουμε στο πολύπαθο και ταλαίπωρο INHUMAN, το οποίο κατάφερε τελικά να κυκλοφορήσει. Προγραμματισμένος να βγει αμέσως μετά το τέλος του INFINITY, δηλαδή 4-5 μήνες πριν, η Marvel στήριζε πολλά σε αυτόν τον τίτλο. Φήμες λένε ότι για πρώτη φορά δεν έφταιγε ο Joe Madureira, γνωστός πια για τις καθυστερήσεις του, αλλά ο αρχικός συγγραφέας της σειράς, Matt Fraction, που αποχώρησε λόγω βεβαρημένου προγράμματος και “όλως τυχαίως” παρέσυρε σε καθυστερήσεις και αλλαγές τα FF, FANTASTIC FOUR και HAWKEYE. Κάτι συνέβη εδώ.

Το πρόβλημα με αυτή τη σειρά δεν είναι ότι το πρώτο τεύχος δεν είναι καλό. O Charles Soule δεν είναι Matt Fraction, αλλά γράφει ένα μετρημένο τεύχος και ο Joe Madureira δίνει αυτό που ξέρει καλύτερα και αυτό που περιμένει το κοινό του απ’ αυτόν. Το πρόβλημα είναι ότι η σειρά έχει χάσει όποια δυναμική θα μπορούσε να αποκτήσει, εάν έβγαινε όσο “έτρεχε” το INFINITY και το story με τα terrigen mists.

Τώρα πια, για να σωθεί η σειρά, πρέπει πρώτα να δείξει ότι είναι καταπληκτική – που δεν είναι – και μετά να τρέξει να προλάβει το υπόλοιπο Marvel Universe για να θεωρείται relevant. Χαμένη ευκαιρία.

NightcrawlerNIGHTCRAWLER #1
Writer: Chris Claremont
Artist: Todd Nauck
Marvel Comics

Θα πω κάτι που ίσως κάποιοι το πάρουν στραβά – αλλά δεν μπορώ, θα σκάσω. Ωραίος, χρυσός και άγιος ο Chris Claremont, ειδικά για τους X-Men fans, αλλά γίνεται να του δώσει κάποιος σύνταξη του ανθρώπου, να πάει σπίτι του να ησυχάσουμε; Ή αν γίνεται να μην γράφει X-Men πια, νισάφι δηλαδή. Δεν είναι μόνο αυτό, για το οποίο όλοι συμφωνούν, ότι το στιλ του είναι παρωχημένο, αλλά γιατί τον θεωρώ εξολοκλήρου υπεύθυνο για την καταστροφή μιας αγαπημένης μου ομάδας, τους Exiles, ένα franchise που ακόμα δεν έχει επανέλθει και έτσι πως τα έκανε, μπορεί και ποτέ. Αν προσθέσουμε και το αλαζονικό τερατούργημα που λεγόταν X-MEN FOREVER, νομίζω ότι έχω τα δίκια μου.

Τι φταίει λοιπόν ο κακόμοιρος Nightcrawler που ακόμα δεν επέστρεψε απο τους νεκρούς και απέκτησε δικιά του σειρά, να τον έχει αναλάβει ο Chris Claremont; Πάει, θα τον αποτελειώσει. Ίσως να μπορούσα να ξεπεράσω το παρωχημένο στιλ γραφής, έστω με μια νοσταλγική διάθεση, αλλά δε μπορω με τίποτα να δεχτώ το περιγραφικό ύφος “ο τάδε ανοίγει την πόρτα” και να μου το δείχνει και το σχέδιο. Proceed at your own risk!

All New Ghostrider 1ALL NEW GHOST RIDER #1
Writer: Felipe Smith
Artist: Tradd Moore
Marvel Comics

Παρατηρώ πως τελευταία πολλές από τις νέες κυκλοφορίες της Marvel είναι σε εξαιρετικά καλά επίπεδα και ομολογώ σε παραπάνω απ’ ότι περίμενα, καθώς τα χρόνια στον χώρο μας κάνουν αναγκαστικά πιο κυνικούς και δύσπιστους. Κοινό γνώρισμα στα πραγματικά πολύ καλά, είναι τα comics που ξεφεύγουν λίγο απο το καθιερωμένο house style της Marvel. Το ALL NEW GHOST RIDER #1 είναι ένα από αυτά. 

Αν και μινιμαλιστικό, το σενάριο του Felipe Smith καταφέρνει μέσα σε 2-3 σελίδες να σε “εκβιάσει” συναισθηματικά υπέρ του νεαρού Robbie Reyes, ο οποίος και θα είναι ο νέος Ghost Rider (ή Driver, όπως διάβασα κάπου).

Το σημείο αναφοράς, όπως και στην περίπτωση του ELEKTRA #1, είναι το σχέδιο. O Tradd Moore (THE STRANGE TALENT OF LUTHER STRODE) δεν έχει το καθιερωμένο Marvel art που λέγαμε και είναι επιλογή με ρίσκο, κάτι που φαίνεται ότι της “κάθεται” της Marvel τελευταία. Απίστευτη ενέργεια και μοναδικές γραμμές, σε ένα σχέδιο που σου εντυπώνεται ως σήμα κατατεθέν από το εξώφυλλο κιόλας. Breakout talent of the year βραβείο στον Tradd Moore, παρακαλώ!