BEAUTIFUL DARKNESS

beautiful-darkness1Writer: Fabien Vehlmann
Artist: Kerascoet
Drawn & Quarterly

Εύκολα κανείς μπορεί να παρασυρθεί από το χαριτωμένο εξώφυλλο με τις πράσινες αποχρώσεις των φύλλων, την παραμυθένια γραμματοσειρά και το γλυκό ξανθό κοριτσάκι με το πόλκα φόρεμα. Θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς βιαστικά ότι πρόκειται για παιδικό παραμύθι με νεράιδες και πριγκίπισσες. Ίσως ναι, είναι παραμύθι, αλλά ευτυχώς αρκετά διεστραμμένο. Το BEAUTIFUL DARKNESS είναι η νέα δουλειά του Fabien Vehlmann (GREEN MANOR, 7 PSYCHOPATHS) και του ζεύγους Kerascoet (MISS DON’T TOUCH ME), καλλιτέχνες που ακολουθώ πιστά. Αρχικά, αναρωτήθηκα μήπως είναι καμία ξενέρωτη παιδική ιστορία, αλλά, βλέποντας κάποια previews, κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον comic. Έτσι, μετά από μήνες αναμονής και αρκετές αναβολές από τον εκδότη, έφτασε στα χέρια μου.

beautiful-darkness2
Η ιστορία ξεκινάει χαριτωμένα, αλλά μετά από λίγες σελίδες καταλήγει ωμή, κάπως μακάβρια και με μεγάλη δόση black humor. Όλα ξεκινούν με ένα πριγκηπικό ζευγάρι να απολαμβάνει το τσάι του και την άνετη ζωή του. Ξαφνικά, όμως, έρχεται η καταστροφή, κάτι σαν σεισμός που ρίχνει στα κεφάλια τους αίμα αντί για ντουβάρια. Aυτά τα μικρά πλάσματα δε ζουν σε κάποιο παλάτι, αλλά μέσα σε ένα μικρό κορίτσι που μόλις πέθανε (δεν αποκαλύπτεται ο λόγος) και κείτεται στο χώμα, στο κέντρο ενός πυκνού δάσους.
Ο όμορφος κόσμος που υπήρχε μέχρι τώρα εξαφανίζεται. Όλοι οι κάτοικοι αυτού του σώματος αναγκάζονται να βγουν έξω και να βρουν καταφύγιο μέσα στο δάσος. Αρχίζουν έναν αγώνα επιβίωσης, αλλά κυρίως μαλώνουν μεταξύ τους, όπως γίνεται συχνά σε κοινωνίες που πέφτουν σε κρίση. Η πείνα και το κρύο κυριαρχούν και αλλοτριώνουν αυτά τα πλάσματα. Προσπαθούν να αποκτήσουν εξουσία και το πάνω χέρι ξεχνώντας τους κίνδυνους και τα άγρια ζώα του δάσους. Η πρώην πριγκίπισσα Aurora προσπαθεί να βοηθήσει, φτιάχνοντας ένα καταφύγιο. beautiful-darkness3Συγκεντρώνει τροφή και οργανώνει ακόμα και πάρτι για πάρτη τους. Όμως οι “φίλες” της ,τυφλωμένες από ναρκισσισμό και φθόνο, το σαμποτάρουν. Η Aurora μένει μόνη της, κοιτάζοντας τα ζώα του δάσους να αρπάζουν τα φαγητά που είχε ετοιμάσει. Αποκαρδιωμένη και απομονωμένη, η Aurora αφήνει την μικρή της κοινωνία και ξεκινάει μια νέα μοναχική ζωή, κρυμμένη στο σπίτι ενός ανθρώπου, όπως η Arrietty στο THE BORROWERS.

Η ιστορία είναι παράξενα δομημένη. Δεν έχει πραγματική αρχή και τέλος. Πολλά πράγματα μένουν αναπάντητα και υπάρχουν λεπτομέρειες που κρύβονται καλά. Αν και πρωτότυπη, μοιάζει με μια πιο εγκόσμια, ελαφρώς μακάβρια και ψυχρή εκδοχή του THE BORROWERS. Ευτυχώς, η Aurora δεν είναι η κλασική πριγκίπισσα που ασχολείται με τον αγαπημένο της πρίγκηπα. Έχει πιο σημαντικά προβλήματα, όπως την επιβίωση και την αλληλεγγύη που χρειάζονται οι φίλοι της. Προσπαθεί να φέρει την ειρήνη στους συνανθρώπους της και να τους κάνει να συνεργαστούν για να επιβιώσουν. Όμως, πρέπει να τα βάλει με προδοσίες, φόνους, τυραννικές συμπεριφορές και κυρίως με τον φθόνο. Ο Fabien Vehlmann καταφέρνει να θίξει ένα πολύ ωραίο ερώτημα: διαφέρουμε από αυτά τα μικρά πλάσματα; Όλοι είμαστε καλοί σε όμορφες και ωραίες καταστάσεις. Πόσο σκοτάδι, όμως, κρύβουμε και τελικά βγάζουμε στους γύρω μας όταν η ζωή αρχίζει να μαυρίζει;

Το BEAUTIFUL DARKNESS έχει κάνει ήδη μεγάλη εμπορική επιτυχία και σίγουρα για αυτό ευθύνεται το πολύ όμορφο σχέδιο των Kerascoet. Όσοι έχουν διαβάσει το MISS DON’T TOUCH ME θα ξέρουν τι να περιμένουν. Οι νερομπογιές δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα, όπως θα ταίριαζε σε ένα όμορφο παραμύθι, με μια ωραία ισορροπία στους χαρακτήρες ανάμεσα στο παιχνιδιάρικο, επιφανειακά χαρούμενο πρόσωπό τους και την σκοτεινή, σοβαρή τους πλευρά. Γενικά, το BEAUTIFUL DARKNESS είναι ένα έργο που γοητεύει με την αλληγορία του, την απλότητα και την καταπληκτική εικονογράφησή του.