THE NEW 52: FUTURES END #1-7

The New 52 - Futures EndWriters: Brian Azzarello, Jeff Lemire, Dan Jurgens, Keith Giffen
Artists: Aaron Lorpesti, Jesus Merino, Dan Green, Patrick Zircher
DC Comics

Η αλήθεια είναι ότι δε με ενθουσίαζε η ιδέα του FUTURES END. Τόσο οι τέσσερις διαφορετικοί συγγραφείς της σειράς όσο και η γενικότερη μετριότητα των πιο πρόσφατων μεγάλων events της DC, με προετοίμαζαν για κάτι κακό. Τελικά έπεσα έξω. Περίπου. Μπορεί τελικά να διαβάζεται ευχάριστα, ο συγκεκριμένος τίτλος, όμως, έχει αρκετά ψεγάδια που δεν γίνεται να αφήσουμε ασχολίαστα.

Ξεκινώντας από την πλοκή, το πρόβλημα είναι απλό: ενώ δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά κακό, το FUTURES END δεν έχει να δείξει κάτι που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Ένας γνωστός χαρακτήρας πεθαίνει, ο Terry McGinnis (BATMAN BEYOND) έρχεται από το μέλλον για να αποτρέψει ένα καταστροφικό γεγονός και διάφοροι δημοφιλείς και μη χαρακτήρες μπλέκονται σε μια σειρά γεγονότων, που όλα δείχνουν ότι πρόκειται με κάποιο τρόπο να συνδεθούν. Το γεγονός ότι η ιστορία διαδραματίζεται πέντε χρόνια στο μέλλον δίνει αρκετή ελευθερία στο πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες και το σενάριο είναι ικανοποιητικά περίπλοκο και πρέπει να παραδεχτώ ότι μου κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα φαίνεται απλά OK.

Η μεγαλύτερη αδυναμία του FUTURES END είναι στους διαλόγους. Υπάρχουν σημεία, όπου η γραφή φαίνεται πραγματικά πρόχειρη και αντιμετωπίζεται απλά ως ένα μέσο για να προχωρήσει η πλοκή. Υποθέτω ότι η ύπαρξη τεσσάρων συγγραφέων έπαιξε κάποιο ρόλο σ’ αυτό (ή μπορεί γι’ αυτό το λόγο να ψάχνω να βρω ψεγάδια με το ζόρι).

futuresend3p4Η εικονογράφηση (σοβαρά τώρα, χρειάζεται να αναφερθώ στην εικονογράφηση σε comic της DC;) είναι το συνηθισμένο πλέον ενιαίο στιλ της εταιρίας, αρκετά ικανοποιητικό αλλά καθόλου ιδιαίτερο. Σε πολλές περιπτώσεις, δε θα παρατηρήσετε καν την αλλαγή artist από τεύχος σε τεύχος.

Αυτό που εν τέλει με κέρδισε είναι το format. Το FUTURES END κρατά όλα τα θετικά της δομής ενός event (περίπλοκη ιστορία που επηρεάζει όλους τους χαρακτήρες ενός τεράστιου cast), χωρίς όμως να καταφεύγει σε εκνευριστικές τακτικές, όπως το να εξαπλώνεται σε μισό εκατομμύριο διαφορετικούς τίτλους. Το γεγονός ότι είναι εβδομαδιαία σειρά μπορεί να δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες, όσον αφορά στην ποιότητα, αλλά πείτε μου ότι ο καταναλωτής μέσα σας δεν ενθουσιάζεται λίγο στην ιδέα.

Με λίγα λόγια το FUTURES END δεν είναι το καλύτερο comic που θα διαβάσετε στη ζωή σας. Δεν είναι καν μέσα στα καλύτερα που θα διαβάσετε φέτος. Αλλά, προσωπικά, θέλω να μάθω τι γίνεται στη συνέχεια.