THE AMATEURS

amateurs_cvrWriter/Artist: Conor Stechschulte
Fantagraphics Books

Δυο συνεργάτες ανοίγουν ένα πρωί το χασάπικο τους και βλέπουν ότι δεν έχουν καθόλου κρέας. Ακόμα χειρότερα, μόλις εμφανιστούν δυο πελάτισσες, αντιλαμβάνονται πως έχουν ξεχάσει εντελώς τη δουλειά τους, οπότε και οποιαδήποτε δουλειά – από το να σφάξουν ένα γουρούνι μέχρι να κάνουν το κρέας κιμά γίνεται ένα εγχείρημα που ξεπερνά τις δυνατότητες τους. Παράλληλα, διαβάζουμε και το ημερολόγιο μιας κοπέλας και μια ιστορία που έχει να κάνει με την ανεύρεση ενός πτώματος.

Το THE AMATEURS έχει μια υφή εφιάλτη. Η βασική ιστορία μοιάζει με μια γκροτέσκα διεστραμένη κωμωδία του βωβού κινηματογράφου (και εδώ έρχεται κουτί ο παραλληλισμός με τον Al Columbia). Η ιστορία της κοπέλας δείχνει να μην “κουμπώνει” καλά, αφήνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα μέχρι την τελευταία στιγμή να κάνει τους δικούς του παραλληλισμούς και να δώσει τις δικές του ερμηνείες.

Το ασπρόμαυρο artwork λειτουργεί υπέροχα, ισορροπώντας ανάμεσα στο καρτουνίστικο και το γκροτέσκο με ένα ιδιαίτερα δυναμικό στιλ. Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη διάκενων ανάμεσα στα panels Στην αρχή μπορεί να φανεί λίγο παράξενη, αλλά στην ανάγνωση του comic προκαλεί μια αίσθηση πίεσης και συνεισφέρει και αυτή, τόσο στην γενικότερη ατμόσφαιρα πανικού που εμφανίζεται στο comic όσο και στην αίσθηση του αναπόφευκτου που νιώθει ο αναγνώστης, διαβάζοντάς το.

To ντεμπούτο του Conor Stechschulte έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χωρίς να δίνει ευκολίες στον αναγνώστη, του προσφέρει μια ιστορία και τον αφήνει να συμπληρώσει τα κενά. Προσωπική μου άποψη είναι πως, χωρίς καν να το αναφέρει, φτιάχνει μια “coming-οf-age” ιστορία με μια έντονα σαρκική αποτύπωση της σεξουαλικής αφύπνισης (αυτή πρέπει να είναι και η πιο αθέλητα πομπώδης έκφραση που έχω γράψει ποτέ…), αλλά αυτή είναι καθαρά δική μου ανάγνωση. Σας προτρέπω να το διαβάσετε για να κάνετε τη δική σας προσέγγιση. Για τις επιρροές του δημιουργού μπορείτε να διαβάσετε όσα είπε στο The New York Comics & Picture-Story Symposium.