ALONE FOREVER: THE SINGLES COLLECTION

alone_forever_cover_sm_lgWriter/Artist: Liz Prince
Top Shelf

Όλοι μας έχουμε περάσει μια φάση που είμαστε single στη ζωή μας. Οι περισσότεροι από μας, μάλιστα, έχουμε περάσει μια φάση που είμαστε single και το σιχαινόμαστε. Περιμένουμε τον έρωτα να μας χτυπήσει την πόρτα, ενώ εκείνος φαίνεται να επισκέπτεται όλο το τετράγωνο, εκτός από το διαμέρισμά μας. Για όλους εμάς, λοιπόν, που έχουμε ακούσει τη φράση “θα σου έρθει όταν δε θα το περιμένεις”, κυκλοφόρησε το ALONE FOREVER.

Πρόκειται για ένα graphic novel 104 σελίδων από την Top Shelf, στο οποίο η συγγραφέας, Liz Prince, διηγείται τη δική της single περίοδο. Μοιράζεται τις τραγικές της εμπειρίες από το OkCupid (site γνωριμιών), τα τραγελαφικά της ραντεβού, τα αποτυχημένα pick up lines που έχει δώσει και πάρει. Μιλάει για τη σχέση με τις γάτες της, την αγάπη της για τους μουσάτους (να την καλέσουμε να ‘ρθει Αθήνα, καλέ), τους ανθρώπους γύρω της που φαίνεται να έχουν όλοι βρει το άλλο τους μισό. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τις δικές της γκάφες και, αντί να κυλάει στην αυτολύπηση, αντιμετωπίζει την κατάστασή της με χιούμορ και αυτοσαρκασμό.

tumblr_m1jxrtCDSu1qzo4v6o1_500Το comic δεν είναι χτισμένο πάνω σε μια ιστορία, αλλά αποτελεί συλλογή μικρών γεγονότων που σχηματίζουν την καθημερινότητα της συγγραφέως. Γενικότερα, διακατέχεται από χιουμοριστικές καταστάσεις, αλλά υπάρχει και μια νότα θλίψης στο σύνολο. Αν και πέρασα καλά διαβάζοντάς το, το ALONE FOREVER μου φάνηκε πως έμενε σε ρεαλιστικό επίπεδο παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Το διάβασμα του μοιάζει με τη συζήτηση που θα κάνω με μια φίλη μου, πάνω σε κάτι αστείο που της έτυχε σε ένα ραντεβού. Δε ξεφεύγει σε κάτι πιο ποιητικό, κάτι πιο αστείο, πιο σουρεάλ, πιο τραβηγμένο. Φυσικά, δεν το καταδικάζω για αυτό το λόγο, απλά δε γέλασα πολύ. Παρέμεινα σε στραβά χαμόγελα και καμία από τις εμπειρίες της Prince δε θα μου μείνει στο μυαλό, ενώ δεν υπάρχει κάποιο από τα αστεία της το οποίο θα διηγηθώ σε κάποιο φίλο αργότερα. Πέρασα καλά διαβάζοντάς το, και εκεί τελειώνει η υπόθεση.

Όσον αφορά το σχέδιο, το βρίσκω πολύ παραμελημένο. Εννοείται πως δέχομαι ότι αυτό είναι το προσωπικό στιλ της Prince, απλά πιστεύω ότι του λείπει κάτι που, μέσα στην απλότητά του, θα το κάνει ενδιαφέρον. Ασπρόμαυρο, ευανάγνωστο, δεν εμποδίζει το διάβασμα, αλλά δεν προσθέτει στο σύνολο.

alone-forever-3Κλείνοντας, το ALONE FOREVER ήταν μια ευχάριστη συντροφιά για τις 1-2 ώρες που μου πήρε για να φτάσω στην τελευταία σελίδα. Όπως λέει και το description του, είναι καλή περίπτωση για δωράκι σε κάποιον single φίλο, ακόμα κι αν δε διαβάζει comics. Η Liz Prince περιγράφει μια κατάσταση που όλοι μας, αρσενικά ή θηλυκά, μπορούμε να εκτιμήσουμε και να γελάσουμε μαζί της και το αποτέλεσμα είναι αρκετά εύκολο στην πέψη του. Όμως, όσοι από εσάς ψάχνετε κάτι πραγματικά αστείο, spicy, περιπετειώδες ή δυνατό, συνεχίστε καλύτερα την αναζήτηση.