THE DOOFUS OMNIBUS

doofus1Writer/Artist: Rick Altergott
Fantagraphics

Παίρνοντας το THE DOOFUS OMNIBUS στα χέρια μου για πρώτη φορά, τίποτα δε με προετοίμασε για το τι επρόκειτο να βρω μέσα στις σελίδες του.

Είναι υπέροχος, και είναι αηδιαστικότατος. Ο λόγος για τον Doofus, fictional δημιουργία του Rick Altergott και πρωταγωνιστή των comics του. Πρόκειται για έναν creepy λέχρα μισο-άστεγο τύπο που ζει στη Flowertown των USA. Άνεργος και άπλυτος, δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να αλλάξει την κατάστασή του και απολαμβάνει τη ζωή με το δικό του μοναδικό τρόπο: μαζί με τον χαζούλη φίλο του Henry Hotchkiss, κλέβουν γυναικεία εσώρουχα από μπουγάδες, κάνουν φάρσες στους γείτονές τους, μυρίζουν τις σέλες από ποδήλατα όμορφων κοριτσιών. Μέσα από τις απλές περιπέτειες του, το δίδυμο αναλύει τη ζωή και, πίσω από τη βλακεία και την αμορφωσιά του, παράγει ένα εντελώς μοναδικό και τρελό ηθικό κώδικα, που βγάζει γέλιο στον αναγνώστη.

Αν και οι περιπέτειές τους είναι μάλλον απλοϊκές, το comic απαιτεί συγκέντρωση για να διαβαστεί. Οι διάλογοι είναι πολύ προσεκτικά γραμμένοι, με πλούσιο λεξιλόγιο και όταν δοκίμασα να διαβάσω στο μετρό, απέτυχα παταγωδώς. Υπάρχει ένα ευφυές χιούμορ που απαιτεί χρόνο για να αποκρυπτογραφηθεί και δεν ήταν λίγες οι φορές που κουράστηκα για να τελειώσω μια σελίδα.

Εκτός από τον Doofus, στο THE DOOFUS OMNIBUS συναντάμε και αυτοτελείς ιστορίες με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, συνήθως αμήχανους φοιτητές ή εφήβους που μπαίνουν στο manhood τους με αμήχανους (και αηδιαστικούς, βεβαίως, μη ξεχνιόμαστε) τρόπους. Αυτά τα story ήταν αρκετά πιο ευανάγνωστα και πιο συγκροτημένα και, όποτε με κούραζε πολύ ο Doofus, γύριζα τις σελίδες για να ξεκουραστώ με ένα από αυτά.

Το σχέδιo το λάτρεψα. Ασπρόμαυρο ή έγχρωμο, είναι ευανάγνωστο, με λεπτομέρεια. Ο Rick Altergott έχει σχεδιάσει τους ήρωες με ρεαλιστικά, disturbing χαρακτηριστικά, και αυτό συμβάλει στο πόσο πραγματικοί δείχνουν. Φροντίζει να σχεδιάζει προσεκτικά το δάσινο άπλυτο στήθος του πρωταγωνιστή και δε ξεχνάει να καταγράψει την αξυρισιά του. Πιστεύω ότι ο Doofus και η παρέα του θα μπορούσαν να είναι αληθινοί άνθρωποι – είμαι σίγουρη, μάλιστα, ότι κάπου σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν οι δίδυμοί τους.

Διαβάζοντας το THE DOOFUS OMNIBUS, ένιωσα ένα κάποιο δέος. Η προσεκτική δουλειά που έχει γίνει γύρω από ένα χαρακτήρα τόσο απαίσιο και το τόσο καλά γραμμένο σκατολογικό χιούμορ, δημιουργούν μια αντίθεση που ανεβάζει το αποτέλεσμα στα ύψη. Κι επειδή τόσο συχνά διαβάζω comics που στερούνται σοβαρού σχεδίου ή που οι διάλογοί τους είναι μινιμαλιστικά γραμμένοι, το έργο του Rick Altergott αν και με δυσκόλεψε, με ενθουσίασε επίσης.

D