PREVIEWS PICKS (JULY 2014)

previews-jul14Οι περισσότερες εκδοτικές του εξωτερικού ετοιμάζουν αρκετά κι ενδιαφέροντα για το ερχόμενο φθινόπωρο, αρχής γενόμενης του Σεπτεμβρίου, τα comics του οποίου βρίσκονται στο τεύχος του PREVIEWS αυτού του μήνα. Ο Γιώργος Χατζηκωστής και ο Δημήτρης Σακαρίδης σας παρουσιάζουν σύντομα και περιεκτικά τις δικές τους προτάσεις.

Ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, λοιπόν, το νου μας επικεντρώνεται σε μια μόνο ερώτηση: “Αρκούν οι ημέρες των διακοπών, για να διαβάσουμε όλα τα comics που έχουμε συγκεντρώσει σε στοίβες, πριν έρθουν αυτά του Σεπτεμβρίου;”. Αρκούν δεν αρκούν, καλά θα κάνουμε να ελευθερώσουμε χώρο σε αυτές τις στοίβες, γιατί, όπως θα δείτε και παρακάτω, ο Σεπτέμβριος φέρνει πολλά νέα κι ενδιαφέροντα.

BLUE PAGES (Γιώργος Χατζηκωστής)

Καλοκαιρινό, λιτό και περιεκτικό PREVIEWS PICKS, για να μην σας πάρει και πολύ χρόνο να το διαβάσετε. Κυριακή είναι, όλο και κάποιο μπάνιο στη θάλασσα θα έχετε οργανώσει.

death_of_wolverine_1_mcguinnessDEATH OF WOLVERINE #1-4 (Marvel, pgM5, $4.99)
Πανάθεμα με, αυτό θέλω να το διαβάσω και δεν πρέπει (και το γεγονός ότι είναι re-solicited, μου επιτρέπει να σας πω τον πόνο μου). Έχω την περιέργεια να δω πώς θα τον ξεκάνουν, ψοφάω για το όλο μελόδραμα που σίγουρα θα ακολουθήσει. Κλάμα, συγκίνηση, αναμνήσεις και αλκοόλ. Και, φυσικά, το πώς θα τον φέρουν πίσω. Αλλά δεν πρέπει, είπα! Ξέρω καλύτερα, υποτίθεται.

Επίσης, το πρώτο τεύχος θα έχει καμιά δεκαπενταριά variants, κλασική κίνηση εκμετάλλευσης όσων φέρουν συμπτώματα OCD, που, ως γνωστόν, στηρίζουν εδώ και πολύ καιρό την βιομηχανία αυτή.

EDGE OF SPIDER-VERSE #1-5 (Marvel, pgM10 , 3.99)
Παράλληλες πραγματικότητες, πολλοί Spider-People, πολλά creative teams και άλλα τέτοια ωραία σε αυτό το αραχνο-event-άκι. Στηρίζω alternative realities.

DEATHLOK THE DEMOLISHER: THE COMPLETE COLLECTION TPB (Marvel, pgM103, $39.99)
Παραδοσιακά, βάζω πάντα κάτι από collected editions της Marvel και για αυτό τον μήνα σας έχω τίμια 70s! Οι Doug Moench και Rich Buckler δημιούργησαν ένα κακάσχημο cyborg και το δυστοπικό μέλλον μέσα στο οποίο κινείται και, με μια χούφτα τεύχη, άφησαν το σημάδι τους. Εδώ θα βρείτε όχι μόνο τα υπέροχα ASTONISHING TALES που πρωτοεμφανίστηκε ο Deathlok, αλλά και reprints λοιπών μεμονωμένων εμφανίσεων του, παντού και ολούθε τα χρόνια εκείνα, αλλά κυρίως, ΚΥΡΙΩΣ ΛΕΓΩ, τα CAPTAIN AMERICA #286-288, από το υπέροχο run των J.M. DeMatteis και Mike Zeck. Όμορφα πράγματα, κόσμημα στα ράφια σας.

GrendelShadowGRENDEL VS. THE SΗADOW #1 (of 3) (Dark Horse, pg. 61, $5.99)
Σε Prestige format παρακαλώ, Hunter Rose εναντίων The Shadow και το θέμα είναι πόσο pulp μπορείτε να αντέξετε. Από τον Matt Wagner, φυσικά.

GRANDVILLE NOEL HC (Dark Horse, pg. 65, $19.99)
Ο αγαπητός Bryan Talbot επιστρέφει στο steampunk κόσμο που δημιούργησε με αυτό το τέταρτο volume και ακόμα περισσότερο μυστήριο και ανθρωπόμορφα ζώα. Ή αυτό πάει ¨ζωόμορφους ανθρώπους¨; Δεν ξέρω, ό,τι σας κάνει. Δεν θα σας κρίνω.

THE MULTIVERSITY: THE SOCIETY OF SUPER-HEROES: CONQUERORS OF THE COUNTER-WORLD #1 (DC, pg. 85, $4.99)
Δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου, ο Grant Morrison το γράφει αυτό, οπότε μπορεί να είναι από υπέροχο μέχρι αυτάρεσκα εκνευριστικό. Πάντως, ο Chris Sprouse σχεδιάζει και δεν νομίζω να έχει χαλάσει στο ελάχιστο τα τελευταία χρόνια. Δεύτερο κεφάλαιο σε αυτό το Multiversity Saga, και συνεχίζουμε με post-modern pulp superhero action. Γιατί όχι;

THE NAMES #1 (of 8) (DC/Vertigo , pg. 112, $2.99)
Τρελό χρήμα, καπιταλισμός, φόνοι, μυστήριο και μια sexy χήρα που ζητά εκδίκηση! Δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε η χήρα να είναι sexy, εκτός και Batmanαν ήταν trophy wife, πρακτική που είναι σταθερή αξία στον κόσμο του πολύ χρήματος. Τέλος πάντων, φαίνεται να έχει ένα ενδιαφέρον το νέο πόνημα του Peter Milligan, αλλά αυτό το “THE WOLF OF WALL STREET meets KILL BILL” στο τέλος του solicitation κάπου με έχασε.

BATMAN: KELLEY JONES GALLERY EDITION HC (DC, pg. 134, $125)
Παρά την τσουχτερή τιμή του, δε μπορώ να μην προτείνω αυτό το hardcover, αφιερωμένο σε έναν από τους αγαπημένους μου bat-artists, τον Kelley Jones. Scans του original artwork, σε υψηλή ανάλυση, ώστε να τρέχουν τα σάλια, με υλικό από τα BATMAN #515-525, από το run που είχε κάνει με τον Doug Moench. Μοιάζει υπέροχο, μέσα στην ασπρόμαυρη δόξα του.

GREEN PAGES (Δημήτρης Σακαρίδης)

Αντιλαμβάνομαι πως τέτοια εποχή, με το καλοκαίρι να είναι σε full bloom και τον περισσότερο κόσμο να βρίσκεται είτε σε vacation mode είτε σε World Cup Mode είτε σε Summertime Sadness mode, το τελευταίο (ή ένα από τα τελευταία, τέλος πάντων) πράγμα με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε είναι το PREVIEWS της Diamond και τα comics που θα κυκλοφορήσουν στα κομιξάδικα σε δύο μήνες. Σας καταλαβαίνω και, μεταξύ μας, ούτε εγώ είμαι πολύ μακριά από όλα αυτά (ανάγκη για διακοπές, δίψα για Μουντιάλ, Summertime Sadness εν γένει – αυτό το κείμενο γράφεται ανάμεσα σε δύο προημιτελικούς, με μια μαργαρίτα στο χέρι!), οπότε τι λέτε να υποσχεθώ πως θα είμαι σχετικά σύντομος και να ξεκινήσουμε;

mutts_diariesTHE MUTTS DIARIES (AMP! Comics For Kids, pg. 236, $9.99)
Το MUTTS του Patrick McDonnell είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα all-ages comic που υπάρχει αυτή τη στιγμή εκεί έξω. Μπορούν άνετα να το διαβάσουν μικρά παιδιά, έφηβοι, αλλά και ενήλικες, απολαμβάνοντάς το εξίσου, καθώς το κάθε ηλικιακό γκρουπ εισπράττει διαφορετικά πράγματα από αυτό. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελείται από 224 σελίδες και κοστίζει μόνο 10 δολάρια, οπότε προφανώς “ναι”.

GEORGE PEREZ’S SIRENS #1 (Boom! Studios, pg. 271, $3.99)
Ναι, μπορεί τελικά να είναι απλά μια ακόμη “υπερηρωική μαλακία από τις πράσινες σελίδες” που προσποιείται πως είναι κάτι διαφορετικό από το μέσο comic της Marvel ή της DC, αλλά το σχεδιάζει ο George Perez και για αρκετούς ανθρώπους εκεί έξω αυτό σημαίνει πολλά. Μεταξύ μας, πάντως, το εξώφυλλο του Cameron Stewart μου φαίνεται πιο καλοσχεδιασμένο από αυτά του George…

Dawn_Vampirella_1DAWN/VAMPIRELLA #1 (Dynamite Entertainment, pg. 297, $3.99)
Crossover μεταξύ Dawn και Vampirella, σε σενάριο-σχέδιο του Joseph Michael Linsner και προφανώς θα είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε. Εγώ θα το πάρω γιατί α) λατρεύω τη Vampirella, β) μου αρέσει ο Linsner (τουλάχιστον ως σχεδιαστής) και γ) πιστεύω πως όλοι πρέπει να έχουμε guilty pleasures και τελευταία αισθάνομαι πως δεν έχω αρκετά. OK, το τελευταίο είναι ψέμα, αλλά μου έβγαινε καλύτερα η ροή του κειμένου έτσι…

BUMPERHEAD (Drawn & Quarterly, pg. 323, $21.95)
Ένα ακόμη original graphic novel από τον Gilbert Hernandez. Ναι, και μένα μου φαίνεται πως βγάζει καμιά δεκαριά τέτοια το χρόνο. Οι πιθανότητες να είναι αριστούργημα ή εντελώς για τρελούς (όχι πως το ένα αποκλείει απαραίτητα το άλλο) είναι ως συνήθως μοιρασμένες.

GHOST OF THE GROTTO STARRING WALT DISNEY’S DONALD DUCK (Fantagraphics Books, pg. 326, $12.99)
WALT DISNEY’S UNCLE SCROOGE: THE SEVEN CITIES OF GOLD (Fantagraphics Books, pg. 327, $29.99)
Barks. Πάπιες. Γαμάτες εκδόσεις από την Fantagraphics. Αγοράστε. Διαβάστε.

mickey_mouse_lost_in_landsMICKEY MOUSE VOL. 6: LOST IN LANDS OF LONG AGO (Fantagraphics Books, pg. 326, $35.00)
Πάνω-κάτω τα ίδια που γράφω παραπάνω για τις πάπιες του Barks ισχύουν και εδώ. Εντάξει, αν το magnum opus του Barks είναι μέσα στα 10-15 καλύτερα comics όλων των εποχών, ο Mickey του Gottfredson είναι στα 40-50. Σιγά τη διαφορά.

BATTLING BOY: THE RISE OF AURORA WEST (First Second, pg. 329, $9.99)
Ο Paul Pope γαμεί. Αυτό ακριβώς. Τίποτε άλλο.

annihilator_1ANNIHILATOR #1 (Legendary Comics, pg. 341, $3.99)
Αν υπάρχει ένας εν ζωή συγγραφέας mainstream comics που αξίζει να χαρακτηρίζεται ιδιοφυία, αυτός είναι αναμφισβήτητα (ναι ρε, αναμφισβήτητα, επειδή το λέω εγώ!) ο Grant Morrison. Ακόμη και στα μέτρια ή κακά comics που έχει γράψει, υπάρχει πάντα κάποιο στοιχείο που τα ανεβάζει ένα κλικ πάνω από αυτά που γράφουν οι άλλοι περισσότεροι (όλοι;). Οι δουλειές του δεν είναι ποτέ αδιάφορες, έχει πάντα κάτι να πει, και σχεδόν πάντα βρίσκει έναν έξυπνο, πρωτότυπο και εν πολλοίς ξεχωριστό ή και μοναδικό τρόπο για να το μεταδώσει στους αναγνώστες. Όταν το masterpiece potential είναι τόσο υψηλό, εγώ είμαι αποφασισμένος να είμαι πάντα εκεί και να μην πτοηθώ ποτέ, όσες “απογοητεύσεις” και αν προκύψουν στην πορεία! Ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για εσάς (α, ναι, σχεδιάζει ο Frazer Irving, which is also a good thing).

death_defying_dr_mirage_1THE DEATH DEFYING DR. MIRAGE #1 (Valiant Entertainment, pg. 384, $3.99)
Με τους καλούς τίτλους της Valiant να είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους κακούς ή μέτριους, η λογική λέει πως η δοκιμή κάθε νέου #1 είναι ένα αρκετά ασφαλές bet, ακόμη και αν είμαι σχετικά βέβαιος πως δεν έχω διαβάσει κανένα comic της Jan Van Meter.

Βέβαια, θα αισθανόμουν πολύ πιο άνετα με την προηγούμενη βαρύγδουπη δήλωση, αν είχα βρει λίγο χρόνο για να κάνω catching up στα μηνιαία της Valiant, καθώς έχω μείνει κάπου στις αρχές του 2014. Θα το ρισκάρω, όμως, και ένας από τους λόγους είναι πως το artwork του Roberto De La Torre είναι εγγυημένα εντυπωσιακό!