SECONDS

20442885Writer: Bryan Lee O’Malley
Artists:Bryan Lee O’Malley, Jason Fischer
Colorist: Nathan Fairbairn
Ballantine Books

Τέσσερα χρόνια μετά το τελευταίο volume του επικού SCOTT PILGRIM, ο Καναδός δημιουργός Bryan Lee O’Malley επανέρχεται με καινούρια δουλειά, το graphic novel SECONDS.

Η Katie, στα νιάτα της, αποφάσισε να ανοίξει ένα εστιατόριο, το Seconds. Το χρήμα, όμως, δεν το έβαλε εκείνη, οπότε παρά την επιτυχία του Seconds, είναι απλά μία υπάλληλος-αφεντικό, που μένει στον τελευταίο όροφο του εστιατορίου. Έτσι αποφασίζει να ανοίξει ένα καινούριο εστιατόριο. Μέσα στις νέες υποχρεώσεις και την αναμονή, ένα μικρό ατύχημα την κάνει να σκεφτεί (ξαπλωμένη σε εμβρυακή στάση) το πόσο χάλια έχουν γίνει τα πράγματα για αυτήν. Εξ ουρανού, λοιπόν, ή για την ακρίβεια “εκ συρταριέρας”, ένα μυστηριώδες μαγικό πλάσμα της δίνει μία δεύτερη ευκαιρία, να αλλάξει όποιο λάθος στη ζωή της.

2014-08-02_20h44_41Η διαδικασία είναι απλή: Γράφεις το “λάθος” στο βιβλιαράκι με τα λάθη, τρως ένα μαγικό μανιτάρι και πέφτεις για ύπνο. Όταν θα έχεις ξυπνήσει, όλα θα είναι διαφορετικά. Οι δυνάμεις αυτές δεν έρχονται τυχαία στην Katie, αλλά τις δίνει το αρχαίο πνεύμα του σπιτιού. Μπλέκοντας, λοιπόν, το φανταστικό με το πραγματικό, ο Ο’Malley μας δείχνει πως θα ήταν αν μπορούσαμε να αλλάξουμε τα λάθη μας, απλά σημειώνοντας τα σε ένα σημειωματάριο. Αναμενόμενο κάπως, αλλά το πολύ το… φαινόμενο (της πεταλούδας) φέρνει μη αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι, η Katie έρχεται τελικά αντιμέτωπη με τα λάθη της, αλλά και τα λάθη των λαθών της, ενώ τα μαγικά μανιτάρια της τελειώνουν!

Η ιστορία είναι καλούλα, με την όλη εμπειρία να ανεβαίνει επίπεδα από το μαγνητικό storytelling του Ο’Malley. Ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ψιλο-καμμένοι διάλογοι και καταστάσεις (με την καλή έννοια), και ωραία/απρόσμενη προσθήκη το fantasy background στοιχείο της υπόθεσης. Το artwork, σταθερά αξιαγάπητο, συμπληρώνει το χιούμορ του δημιουργού, λόγω της απίστευτης εκφραστικότητάς του. Στο team, πλέον, και o colorist της έγχρωμης έκδοσης του SCOTT PILGRIM, Nathan Fairbairn, ο οποίος κάνει άρτια δουλειά.

2014-08-02_22h31_54

Ετυμηγορία: Είναι ευχάριστο κι ωραίο! Αν σας αρέσει κιόλας το χαρακτηριστικό στιλ του Ο’Malley, σίγουρα θα απολαύσετε το SECONDS. Από την άλλη (θα την πω την αλήθεια), αν περιμένετε να ξανανιώσετε την μοναδικότητα του SCOTT PILGRIM… μάλλον θα απογοητευτείτε.