GOD IS DEAD: THE BOOK OF ACTS (ALPHA & OMEGA)

alphaWriters: Alan Moore, Simon Spurrier, Mike Costa, Kieron Gillen, Justin Jordan
Artists: Facundo Percio, Gabriel Andrade, Rafael Ortiz, German Nobile, German Erramouspe
Avatar Press

Το BOOK OF ACTS είναι ένα mini series δύο τευχών, spin-off της γνωστής σειράς που ξεκίνησε ο Jonathan Hickman και συνεχίζει ο Mike Costa, στο οποίο παρουσιάζονται ιστορίες χαρακτήρων του κόσμου του GOD IS DEAD, που δεν εμφανίζονται στην κανονική σειρά. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι ο “πολύς” Alan Moore, ο Kieron Gillen, που έκανε αίσθηση πρόσφατα με το ÜBER, και, φυσικά, ο τρέχων συγγραφέας της κανονικής σειράς, Mike Costa. Από τους εικονογράφους ξεχωρίζουν οι Gabriel Andrade (ÜBER και πάλι) και German Erramouspe από την κανονική σειρά.

Το BOOK OF ACTS έχει πέντε συνολικά ιστορίες. Δύο αυτοτελείς σε κάθε τεύχος και μία που ξεκινάει από το ALPHA και ολοκληρώνεται στο OMEGA. Η κύρια αυτή ιστορία, που είναι γραμμένη από τον Costa, παρουσιάζει τον ινδουιστικό, ελεφαντόμορφο θεό Ganesha, συνεχίζοντας σε δρόμους που απαντάνε σε μια βασική ερώτηση, αιωρούμενη από το πρώτο κιόλας τεύχος της κύριας σειράς. Και πολλά spoilers είπα… Το σχέδιο του Rafael Ortiz είναι εξαιρετικό. Λεπτομερές, δυναμικό και τα συγχαρητήριά μου για τον “κύριο με τα επτά μάτια” (ή, μήπως, είναι οκτώ;)!

Η δεύτερη ιστορία είναι από τον Alan Moore και εμφανίζει τον… Alan Moore, σε μια φιλοσοφική διερεύνηση των πραγμάτων, με τρόπο που μόνο ο μεγάλος “δάσκαλος” θα μπορούσε να κάνει (διότι, όπως λένε και στο χωριό μου, αν είσαι ο Alan Moore μπορείς να γράψεις ό,τι θέλεις· θεωρείται καλό). Σε αυτή, το σχέδιο είναι του Facundo Percio, ο οποίος είχε ξανασυνεργαστεί με τον Moore στο FASHION BEAST.

erramouspeΤο πρώτο τεύχος, τέλος, ολοκληρώνεται με ένα στρουμπουλό μωρό με φτερά, όπως γνωρίζουμε όλοι ότι είναι τα χερουβείμ, το οποίο διηγείται τον πόνο του σ’ έναν μπάρμαν. Το σενάριο είναι του Simon Spurrier και το σχέδιο του Gabriel Andrade, η τέχνη του οποίου φαίνεται στην εικόνα αριστερά.

Το OMEGA, εκτός από το δεύτερο μέρος της ιστορίας με τον Ganesha, παρουσιάζει τον Alastor, εκτελεστή της Κόλασης, σε μια ιστορία με “ασυνήθιστες” απεικονίσεις και φαλλικές εμμονές, γραμμένη από τον Kieron Gillen και ζωγραφισμένη (ναι, ζωγραφισμένη) από τον German Nobile.

Η τρίτη ιστορία, σε σενάριο του Justin Jordan, είναι αφιερωμένη στον Πάνα, σε μια αφήγηση με σεξ (φυσικά) και αίμα (υπό διάφορες έννοιες). Το σχέδιο είναι του German Erramouspe, γνωστού από τη βασική σειρά, τόσο για τη δεινότητα όσο και για την έφεσή του στο splatter.

NobileΗ εικονογράφηση όλων των ιστοριών κυμαίνεται γενικά από πολύ έως “τρομακτικά” καλή (κάποιοι δαίμονες καταφέρνουν να προκαλέσουν ανατριχίλα), ξεχωρίζοντας αυτή του German Nobile (δεξιά), όχι για τις προαναφερθείσες εμμονές, αλλά διότι η τεχνοτροπία του μου θύμισε ευρωπαϊκά comics.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω θεματολογίας, αλλά και εικονογράφησης, οι ιστορίες απευθύνονται σε ενήλικο κοινό. Το προτέρημα που θα έλεγα ότι έχουν είναι το εξής: μιας και είναι αυτοτελείς (χωρίς ανάγκη έκτασης σε πολλά τεύχη ή επίδρασης στο γενικότερο storyline), λένε αυτό που θέλουν και τέρμα. Σαν ο κάθε συγγραφέας να ‘χε μέσα του μια φιλοσοφική ανησυχία και να την έβγαλε προς τα έξω με την ιστορία αυτή.

Ιδιαίτερα μειονεκτήματα δε βρήκα σε αυτή τη μίνι σειρά, προειδοποιώντας, βέβαια, για τη γνωστή στο GOD IS DEAD ελευθερία στην απεικόνιση βίας και αίματος.

Το αν προτείνω αυτό το spin-off δε συζητείται. Προσωπικά, αυτό που με τράβηξε είναι η παρουσία φιλοσοφικών αναζητήσεων από την πλευρά των συγγραφέων. Ακόμα, βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι θα μπορούσε να διαβαστεί κι απ’ όσους δεν παρακολουθούν την κύρια σειρά. Δεν εμπλέκονται γνωστοί, ήδη ανεπτυγμένοι χαρακτήρες ούτε υπάρχει ζήτημα κατανόησης του κόσμου (η πρώτη ιστορία σου κάνει μια σούπερ συμπυκνωμένη περίληψη για να σε βάλει στο νόημα). Δεν υπάρχει, επίσης, η ανάγκη να συνεχίσεις να διαβάζεις την κανονική σειρά, για να φτάσεις σε κάποια κατάληξη. Είναι ένα αυτοτελές, μεστό και χορταστικό ανάγνωσμα για τον κάθε fan των μυθολογικών comics!