TOP SHELVES: FORMING VOL. 1

51sqGAVCTNLWriter/Artist:  Jesse Moynihan
Nobrow

Δείξε μου το top shelf σου να σου πω ποιος είσαι, έλεγαν οι παλιοί (κανείς δεν το λέει αυτό, ε;)… Γιατί εδώ στη στήλη της νοσταλγίας χωράνε κυρίως τα αγαπημένα μας, οι ιεροί τίτλοι της βιβλιοθήκης μας. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αποκτήματα της συλλογής μου, ίσως το πιο περίεργο, αλλά αναμφισβήτητα και από τα πιο λατρεμένα, είναι το FORMING.

Το FORMING είναι (για την ακρίβεια) ένα webcomic του Jesse Moynihan, το οποίο εκδίδει παράλληλα σε πολυτελείς τόμους η Nobrow (♥). To review αφορά τον πρώτο τόμο. Η ιδέα πίσω από το FORMING θα έλεγε κανείς ότι είναι η Κοσμολογία ή έστω η μυθολογική προσέγγιση της. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο θέμα που δεν περιγράφεται μονολεκτικά, λόγω της σουρεαλιστικότητας του.

2014-09-15_23h47_46Είναι λοιπόν ο αρχηγός, ο Ahura Mazda, που στέλνει τον γιο του, Mithras, σε ένα διαγαλαξιακό ταξίδι στη γη. Ο Mithras έχει σκοπό να δημιουργήσει μία βάση στη γη με ορυχεία και γενετικά μεταλλαγμένους σκλάβους. Παράλληλα, η trans-positive guild of Assasins στέλνει μία ομάδα, με αρχηγό τον Serapis, να σταματήσει τον Mithras. Η ιστορία περιπλέκεται, γιατί τα παιδιά του Mithras και της γήινης Gaia θέλουν να τον διώξουν από την εξουσία, ενώ ο Serapis αποφασίζει να μείνει στη Γη και να μην πράξει τα προ-συμφωνημένα. Αυτά μαζί με διάφορα άλλα γεγονότα από το παρελθόν και το μέλλον συμβαίνουν στις σελίδες του.

Σκεφτείτε τώρα ότι υπάρχουν μυθολογικές αναφορές, Νεφελίμ, αναφορές από την Παλαιά Διαθήκη, ενώ σερβίρεται με spicy χιούμορ, awkward διαλόγους και σκηνές και πολλά μη κατανοητά στοιχεία. Το artwork 2014-09-15_23h48_37είναι επίσης του Jesse Moynihan, και πραγματικά απογειώνει την εμπειρία, μιας και δένει τρομερά με την ιστορία. Με ένα απίστευτο προσωπικό στιλ (child on lsd φάση) και πρωτότυπες ιδέες, καταφέρνει να απεικονίσει το ιδιαίτερο αυτό σύμπαν που δημιούργησε. Είναι όλο στο χέρι (μέχρι και το lettering). Η έκδοση είναι πολύ όμορφη, με σκληρό εξώφυλλο, μεγάλο μέγεθος σελίδας, ύφασμα στη ράχη που διακοσμείται από ασημένιες λεπτομέρειες και συνολικά πολύ καλή μεταφορά με (εμφανώς) καλύτερη ποιότητα στο χαρτί.

Το FORMING είναι ongoing. Άρα, όταν θα το διαβάσετε το πρώτο volume θα πάρετε μία μικρή γεύση του μεγαλείου του Jesse Moynihan. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια “εμπειρία” που δεν πρέπει να χάσετε, ούτε θεματικά ούτε εικαστικά. Trust me!

ΥΓ: Αν και δεν έχει άμεση σχέση με το FORMING, σας προτείνω και το MANLY.  Φαίνεται να είναι στο ίδιο universe, και θα πάρετε μία compact αλλά ολοκληρωμένη άποψη της γενικότερης αισθητικής του Jesse Moynihan.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HfrPf9IgHjI&list=UUIA9jUDnKVMYc4SmqTxcwqg[/youtube]