ONLINE COMICS: PENNY ARCADE

Writer: Jerry Holkins14648
Artist: Mike Krahulik
http://www.penny-arcade.com/

Το 1998, δύο νεαροί gamers, ο Jerry Holkins και ο Mike Krahulic, ενώσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν ένα μικρό webcomic που είχε να κάνει – κυρίως – με την videogame κουλτούρα:  το PENNY ARCADE. 16 χρόνια αργότερα, το PA έχει γίνει ένας multimedia κολοσσός, με εκατομμύρια fans ανά την υφήλιο. Υπάρχουν videogames βασισμένα επάνω του, δύο τεράστιες ετήσιες εκθέσεις (Child’s Play και Penny Arcade Expo), ένα οnline reality show και πολλά άλλα.

Από την αρχή του μέχρι και σήμερα, το PA σχολιάζει την επικαιρότητα της βιομηχανίας videogames, πολλές φορές με με μπόλικες δόσεις καυστικής σάτιρας και slapstick κωμωδίας. Βέβαια, δε μένει πάντα στα videogames, καθώς πολλές φορές υπάρχει έντονη η παρουσία διάφορων card games και, φυσικά του Dungeons & Dragons, μιας και οι δημιουργοί είναι βετεράνοι RPG players.

Οι δύο πρωταγωνιστες του comic – που αποτελούν στην ουσία τα alter egos των δημιουργών – είναι ο John “Gabe” Gabriel και ο Tycho Brahe. Ο Gabe είναι ο πιο κυνικός, μορφωμένος και μισάνθρωπος από τους δύο, ενώ ο Tycho είναι ο ελαφρά αφελής, ενθουσιώδης και κάπως ψυχοπαθής τύπος. Ο Gabe και ο Tycho πλαισιώνονται από ένα ποικιλόμορφο, όμορφα τρελό, επιτελείο χαρακτήρων: από τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, τον φίλο τους τον Kiko και την ανηψιά του Gabe, την Annarchy – μέχρι και τον Ιησού, ο οποίος είναι φίλος του Tycho, και τον Div, ο οποίος είναι ένα DivX player που μιλάει και είναι αλκοολικός.

urlΣυνήθως, κάθε strip αποτελείται από τρία panels και είναι αυτοτελές. Μερικές εξαιρέσεις συναντάμε όπου υπάρχουν mini story arcs, τα οποία δεν έχουν να κάνουν πάντα με videogames (συχνά-πυκνά, θα δείτε αναφορές σε RPG και Dungeons & Dragons, όπως αναφέραμε πριν). Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που το PA έχει φτιαχτεί από guest artists. Και, φυσικά, υπάρχουν τα  λεγόμενα running gags, τα οποία έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του comic.

Το να διαβάζεις ένα webcomic, το οποίο υπάρχει εδώ και 16 χρόνια, είναι ενδιαφέρον από μόνο του, καθώς βλέπεις τόσο την εξέλιξη στο σχέδιο και τις τεχνικές, αλλά και την αλλαγή των καιρών και των νοοτροπιών. Μέσα σε αυτά τα 16 χρόνια, το PA δεν έμεινε εκτός διαφόρων παρεξηγήσεων και μπερδεμάτων. 

Σίγουρα, πάντως, παραμένει ένα από τα πιο γνωστά webcomics που υπάρχουν, με τεράστια απήχηση και επιρροή. Αξίζει να του ρίξετε μία ματιά, ειδικά αν είστε gamer! Και μην ξεχνάτε και όλη την μίνι υπό-κουλτούρα που υπάρχει γύρω του. Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε και να διαβάσετε.

193409-penny-arcade