COLLECTED EDITIONS 27-09-14

Σας αρέσει να διαβάζετε μια ιστορία ολοκληρωμένη και όχι να περιμένετε ένα μήνα (ή και πολύ περισσότερο) για το επόμενο τεύχος; Θέλετε να έχετε μια ολοκληρωμένη κλασική σειρά σε καλαίσθητους τόμους στη βιβλιοθήκη σας; Δεν είστε διατεθειμένοι να δώσετε μια περιουσία για αγοράσετε κάποια παλαιότερα τεύχη; Θέλετε να χαζέψετε στο internet, αντί να κάνετε το report που σας ζήτησε ο προϊστάμενος;

Τότε ήρθατε στο κατάλληλο μέρος (αν και, για τους φίλους που απάντησαν “ναι” στην τελευταία ερώτηση, οποιοδήποτε post, οποιουδήποτε site, θα έκανε τη δουλειά.) Στη στήλη COLLECTED EDITIONS θα ενημερώνεστε για όλα τα νέα στον κόσμο των trades, hardcovers, omnibus, absolutes και όλων των άλλων εκδόσεων που κάθε μήνα οι εταιρείες παρουσιάζουν, με μόνο στόχο το πορτοφόλ… εεε, την αναγνωστική σας απόλαυση. Στο πρώτο μέρος της στήλης θα ενημερώνεστε για τις νέες κυκλοφορίες που περιμένουμε, αλλά και για τις γενικότερες εξελίξεις του χώρου. Στο δεύτερο μέρος θα σχολιάζω διάφορες εκδόσεις που έπεσαν τελευταία στα χέρια μου. Χωρίς άλλες περιττές εισαγωγές, ας ξεκινήσουμε.

NEWS OF THE TRADE

35841_20090523202430_largeΣχετικά φτωχά τα πράγματα για τις collected editions στα solicitations της DC και της Marvel για το Δεκέμβριο. Από τη DC με συγκινεί το DC: THE NEW FRONTIER DELUXE EDITION HC, που – αν και δεν τρελαίνομαι για hardcovers – μπορεί να το προτιμήσω σε αυτή την έκδοση, καθώς και το JLA VOL. 6 TPB που, αν και ξεφεύγει από την εποχή των Morrison-Waid, πρέπει να κάνει συντροφιά στους πέντε προηγούμενους τόμους! Το SUPERMAN: THE POWER WITHIN TPB μαζεύει τις ολιγοσέλιδες (δισέλιδες αν θυμάμαι καλά) ιστορίες από την περίοδο του ACTION COMICS WEEKLY. Αν και έχω όλα τα τεύχη (και μπράβο μου) θα το επιλέξω για το βολικό του πράγματος. Όσο για το SUPERMAN: EARTH ONE VOL. 3 HC, θα περιμένω υπομονετικά το trade.

Στα της Marvel ξεραΐλα, εκτός και αν, για παράδειγμα, τα πέντε τεύχη (136 σελίδες) του UNCANNY X-MEN VOL. 3: THE GOOD, THE BAD, THE INHUMAN TPB σας φαίνονται καλή ιδέα για $19,99 (άλλη μια σειρά που μπαίνει στην αναμονή, για όποτε η Marvel την επανεκδόσει σε δύο-τρία πολυσέλιδα trades). Επομένως, και από εδώ νομίζω πως οι μόνες επιλογές θα αφορούν τις κλασικές σειρές που βγαίνουν κάθε μήνα, Marvel Masterworks και Epic Collection, με τα MARVEL MASTERWORKS: WARLOCK VOL. 1 TPB, IRON MAN EPIC COLLECTION: STARK WARS TPB και X-MEN EPIC COLLECTION: CHILDREN OF THE ATOM TPB.

Ελαφρώς μπαγιάτικο το επόμενο νέο, αλλά λόγω ενδιαφέροντος κάντε τα στραβά μάτια. Από όταν ανακοινώθηκε ότι η MarvelSTWEMPEPICV01TPB_cover θα επανακτήσει τα δικαιώματα για την έκδοση των STAR WARS comics, το πλέον αναμενόμενο νέο (εκτός από την έκδοση νέων τίτλων) ήταν οι νέες collected editions των παλαιών comics της Marvel. Φυσικά, η πρώτη ανακοίνωση δεν άργησε (καλά, είναι βέβαιο ότι η Marvel θα το σκίσει το υλικό. Omnibus, Hardcovers, Deluxe Editions, Digest, Masterworks, Digital, Skalismeno Se Petra Edition και ό,τι άλλο βάλει ο νους). Πιο εντυπωσιακή ήταν, για εμένα τουλάχιστον, η είδηση ότι η Marvel ξεκινάει ένα μεγάλο project για την έκδοση των comics που εξέδιδε η Dark Horse για πολλά χρόνια. Ήδη ανακοινώθηκε ο πρώτος τόμος STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE EMPIRE VOL. 1, στο πλαίσιο της σειράς Epic Collection, η οποία επανεκδίδει ολόκληρες σειρές σε trades των 400-500 σελίδων. Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού fans του STAR WARS και όχι μόνο.

COLLECTION UPDATE

ddinandesΔύο πολύ μεγάλες ελλείψεις στη συλλογή μου είναι τα αμερικανικά Disney comics (δεν έχω παρά τέσσερα-πέντε τεύχη της Gladstone) και η παντελής απουσία τίτλων της Fantagraphics. Και, αν για τα comics της Disney μια δικαιολογία είναι η πλούσια ελληνική παραγωγή, για την Fantagraphics αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη. Αυτό άλλαξε μερικώς, αφού πρόσφατα απέκτησα τους έξι τόμους που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του THE COMPLETE CARL BARKS DISNEY LIBRARY. Οι hardcover τόμοι είναι εξαιρετικής ποιότητας, με πολύ καλό restoration και μια vintage αισθητική. Αυτό που με είχε αποθαρρύνει, όταν είχα δει για πρώτη φορά έναν τόμο της σειράς σε ένα κατάστημα, ήταν η απουσία κάποιας εμφανούς ένδειξης ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη σειρά (για παράδειγμα ένας αριθμός στη ράχη ή το οπισθόφυλλο.) Μετά την απαραίτητη έρευνα, αποδείχθηκε ότι μιλάμε για μια ολοκληρωμένη συλλογή των comics του Carl Barks, οπότε οι ενδοιασμοί (και αρκετά ευρώ) πήγαν περίπατο. Αν θέλετε να απολαύσετε κάποια από τα καλύτερα comics που έγιναν ποτέ, σε μια πολυτελή και ταυτόχρονα προσιτή έκδοση, μην το σκέφτεστε καθόλου.

Τα ογκώδη trades των 400-500 σελίδων που ανατυπώνουν ολόκληρες σειρές ή runs είναι ένα 1993130από τα αγαπημένα μου format. Αγόρασα, λοιπόν, το INVADERS CLASSIC: THE COMPLETE COLLECTION VOL. 1, τον πρώτο από τους δύο τόμους που θα συλλέξουν την κλασική σειρά της δεκαετίας του ’70, συν διάφορες άλλες εμφανίσεις των Invaders, της ομάδας ηρώων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (είχε κυκλοφορήσει και πριν μερικά χρόνια σε τέσσερα μικρότερα trades). Στο θέμα της ποιότητας της έκδοσης, η Marvel παίρνει καλό βαθμό. Αλλά υποπίπτει σε ένα μεγάλο φάουλ. Δεν εκδίδει όλο το υλικό που περιέχουν τα τεύχη! Παραδείγματος χάρη, το GIANT-SIZE INVADERS #1 ανατύπωνε την πρώτη ιστορία του SUB-MARINER COMICS #1, εδώ, όμως, θα βρείτε απλά μια σημείωση που σε παραπέμπει να αγοράσεις το MARVEL MASTERWORKS: GOLDEN AGE SUB-MARINER VOL. 1 TPB! Και, αν εκεί μιλάμε για μια ξεκάρφωτη ιστορία, στο INVADERS #10 έχουμε το εξής τραγελαφικό. Το τεύχος έχει τρεις πρωτότυπες σελίδες και οι υπόλοιπες είναι ένα flashback, που στην ουσία είναι η τρίτη ιστορία από το CAPTAIN AMERICA COMICS #22. Και ο αναγνώστης μένει να φαντάζεται τι έγινε στο flashback, αφού ανατυπώνονται μόνο οι τρεις πρωτότυπες σελίδες. Λες και θα πείραζαν καμιά εικοσαριά σελίδες παραπάνω στις 500+.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το να παραλήψεις κάποιο τεύχος έχει νόημα. Στο THE SUPERMAN CHRONICLES VOL. 1, παραδείγματος χάρη, δε δημοσιεύονται οι ιστορίες του SUPERMAN #1, που ήταν ανατυπώσεις των πρώτων ιστοριών του ACTION COMICS και συμπεριλαμβάνονται στον ίδιο τόμο, ενώ στην παλαιότερη έκδοση του HELLBLAZER: THE FAMILY MAN, δεν περιλαμβάνονταν κάποια ενδιάμεσα – άσχετα με την ιστορία – τεύχη, που θα χαλούσαν τον ειρμό της ανάγνωσης. Αλλά το INVADERS CLASSIC: THE COMPLETE COLLECTION VOL. 1 υποτίθεται ότι είναι COMPLETE και ούτως ή άλλως εμπίπτει περισσότερο στην κατηγορία archival και όχι reading copy (το τελευταίο είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τη στήλη στο μέλλον).

51UdoGADT9LΚαι αφού μιλάμε για ογκώδη trades και HELLBLAZER, τα συνδυάζω στην προσπάθεια να καλύψω το χαμένο έδαφος στην ολοκληρωμένη σειρά του HELLBLAZER (τα νέα trades που κυκλοφορούν εδώ και λίγα χρόνια). Είμαι πλέον στο Volume 5 (έχουν κυκλοφορήσει οκτώ μέχρι στιγμής) και αν πιστέψουμε το Θωμά Παπαδημητρόπουλο (editor είναι ο άνθρωπος, μας παίρνει να μην τον πιστέψουμε;) περιέχει την κορυφαία ιστορία της σειράς, το “Dangerous Habits”. Σε αντίθεση με τα παλιότερα trades της σειράς, που ανατύπωναν μεμονωμένες ιστορίες, κόβοντας κάποια “άσχετα” τεύχη (έλα, πέντε σειρές παραπάνω τα έγραφα), τα καινούργια ανατυπώνουν χρονολογικά όλα τα τεύχη συν τα διάφορα one-shots και mini-series. Αυτός ήταν ένας λόγος που με απέτρεπε να συλλέξω το HELLBLAZER μέχρι πρόσφατα. Μακάρι να κάνουν το ίδιο και με το SWAMP THING.

Και αυτό ήταν για σήμερα. Πιστεύω να βρήκατε ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αυτή τη νέα προσπάθεια και φυσικά το feedback σας είναι πάντα πολύτιμο. See you next issue.