GOTHAM (Pilot Episode)

GothamΣκηνοθεσία: Danny Cannon
Σενάριο: Bruno Heller
Πρωταγωνιστούν: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz κ.ά
FOX

Disclaimer: Το παρακάτω κείμενο περιέχει minor (ή όχι και τόσο minor) spoilers! Enter at your own risk!

Όταν ο αγαπητός μας editor ρώτησε την ομάδα αν κάποιος θέλει να κάνει review τη νέα σειρά που ξεκινούσε στο FOX και προβάλλεται κάθε Δευτέρα, έσπευσα να δηλώσω πρόθυμα την επιθυμία μου να το κάνω. Λίγες ώρες αργότερα, χτυπούσα το κεφάλι μου στον τοίχο. Προσπαθούσα να θυμηθώ την τελευταία φορά που είχα ενθουσιαστεί ή απογοητευτεί πλήρως από το πρώτο επεισόδιο μίας καινούργιας σειράς. Φοβόμουν μήπως επαναληφθεί το φαινόμενο AGENTS OF S.H.I.E.L.D. όπου ουσιαστικά για μία σεζόν “εγκλωβίστηκα” και έβλεπα σαν υπνωτισμένος τα καινούργια επεισόδια, βδομάδα τη βδομάδα, δίχως να καταλαβαίνω το λόγο.

gotham_posters_gordonΈχοντας ήδη σταματήσει δύο σειρές φέτος, αποφάσισα πως θα δείξω ψυχραιμία αυτή τη φορά και, αν δε μου αρέσει, δε θα το βλέπω! Χτύπησα και το χέρι στο τραπέζι. Στις επόμενες γραμμές λοιπόν, σας παρουσιάζω μία εντελώς προσωπική κριτική για το πρώτο επεισόδιο του GOTHAM!

The plot thickens

Το τελευταίο καιρό βλέπουμε στις οθόνες μας (κινηματογραφικές και τηλεοπτικές) καινούργια ή εκμοντερνισμένα origins αγαπημένων μας ηρώων. Αυτή τη φορά συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Εξηγώ, αφού πρώτα δώσω ορισμένα στοιχεία για την ιστορία.

Ο Jim Gordon (Ben McKenzie) είναι ο καινούργιος καλός μπάτσος του GCPD. Παρουσιάζεται ως ήρωας πολέμου και από την αρχή εμφανίζεται ως αδιάφθορος.  Μετά από ένα ολιγόλεπτο (και ανεπαρκές) characterization συμβαίνει το ίσως πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Gotham City: ο φόνος των γονιών Wayne. Πραγματικά, όταν αυτό γίνεται στα πρώτα λεπτά, του ΠΡΩΤΟΥ επεισοδίου, τι μπορείς να περιμένεις για μετά;

To υπόλοιπο επεισόδιο αναλώνεται στο να μας παρουσιάσει νέους χαρακτήρες, να δώσει στοιχεία για τη σχέση του Gordon με τον detective Harvey Bullock (Donal Logue), δίνει σκόρπια origins διαφόρων μετέπειτα πρωταγωνιστών – και όλα αυτά χρησιμοποιόντας ως κύριο χαρακτήρα τον Jim Gordon. Θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για μία geeky αστυνομική σειρά.

Μία γενική παρατήρηση που θέλω να κάνω, είναι πως δεν “απαιτείται” να γνωρίζεις τον κόσμο της Gotham City, για να καταλάβεις τι γίνεται στο επεισόδιο/σειρά. Αν το γνωρίζεις, όμως, θα περάσεις πολύ καλύτερα.

gotham-poster-big

Τι μου άρεσε:

– Τα production values φαίνονται αρκετά υψηλά. Από ό,τι φαίνεται, θα πέσει χρήμα.

– Η επιλογή ορισμένων ηθοποιών, όπως π.χ. ο Sean Pertwee (Alfred Pennyworth), ο οποίος, είμαι σίγουρος πως η προηγούμενη του δουλειά ήταν να ξεφορτώνει containers από πλοία στο Aberdeen.

– Η υπερβολή και τα κλισέ, όπως αρμόζει σε μία comic related σειρά.

– Η ατμόσφαιρα, παρόλο που είναι λιγάκι πιο “φωτεινή” από ό,τι θα περίμενα για μια σειρά με τον τίτλο GOTHAM.

– Ο τρόπος που πρωτοπαρουσιάζει ορισμένους χαρακτήρες που θα γίνουν διάσημοι στο μέλλον του GOTHAM.

gotham-pilot-photosΤι δε μου άρεσε:

– Η ευκολία. Έχει παραγίνει αυτό με τις αμερικανικές σειρές/ταινίες. Αφήστε μας να σκεφτούμε και κάτι μόνοι μας!

– Η ηθοποιός που παίζει την Fish Mooney (πρώτη “αντίπαλο” του Gordon στη μάχη κατά του εγκλήματος). Καθόλου, όμως!

– Το στήσιμο της σειράς. Το storytelling, αν θέλετε.

Πόρισμα

Το βασικό ερώτημα είναι: θα συνέχιζα να τη βλέπω τη σειρά; Μάλλον ναι. Το πρώτο επεισόδιο μου έδωσε ορισμένα καλά δείγματα, μια διαφορετική προσέγγιση στην πόλη που γέννησε τον Batman. Φυσικά, σπάνια αποφασίζω μονάχα από το πρώτο επεισόδιο αν θα συνεχίσω ή όχι. Τα δύο ή τρία επόμενα θα τα δω σίγουρα. Τότε θα σας έχω και μια πιο ξεκάθαρη θέση για τη σειρά.

Θα σας κρατάω ενήμερους!