PREVIEWS PICKS (October 2014)

Το Φθινόπωρο μπήκε για τα καλά, ο καιρός δρόσισε, τα πρωτοβρόχια ήρθαν (καλά, μην τρελαίνεσαι), και πρέπει επειγόντως να φροντίσουμε να προμηθευτούμε comics για τον επικείμενο δύσκολο Χειμώνα. (Καλού-κακού, πάρτε και πετρέλαιο για τον καυστήρα.)

Η Βασιλεία Βαξεβάνη και ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος έχουν ήδη ξεσκονίσει το τρέχον PREVIEWS και μας παρουσιάζουν τα comics που θα μας απασχολήσουν τον προσεχή Δεκέμβρη.

BLUE PAGES (Βασιλεία Βαξεβάνη)

AngelaΜήνας AXIS για τη Marvel. Και αν δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό, οφείλω να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για ένα event που παρακολουθεί τον Red Skull να τα βάζει με τους Avengers και τους X-Men. Και όπως καταλαβαίνετε, οι περισσότεροι μηνιαίοι τίτλοι των δύο ομάδων έχουν και τα ανάλογα tie-ins. Αλλά βαριέμαι να σας γράψω για αυτά.

ANGELA: ASGARD’S ASSASSIN #1 (Marvel, pg M19, $3.99)
Τα ξέραμε, τα περιμέναμε και να τα! Η Angela που όλοι αγαπήσαμε επιστρέφει! Με Kieron Gillen και Marguerite Bennett στο τιμόνι και Phil Jimenez με Stephanie Hans να ολοκληρώνουν τη δημιουργική ομάδα, και ένα killer εξώφυλλο που με έψησε ήδη.

S.H.I.E.L.D. #1 (Marvel, pg M16, $4.99)
Αγαπάμε Phil Coulson. Αγαπάμε τόσο Phil Coulson που τον αναστήσανε, του έφτιαξαν τηλεοπτική σειρά και τώρα έχει και τη δική του comic σειρά. Και αυτή έρχεται με μια υπόσχεση: κάθε τεύχος θα είναι 20 σελίδες με μια αποστολή. Α! Και μια μαϊμού βοηθό. Και όλα αυτά από τον Mark Waid. Ότι αγαπάμε Phil Coulson, το είπα;

SPIDER-MAN AND THE X-MEN #1 (Marvel. pg M19, $3.99)
Σας παρουσιάζω τον νέο σύμβουλο της Jean Grey Academy: τον Spider-Man. Ναι, ξέρω. Καλός, χρυσός, αλλά δεν είναι mutant. Ε, και; Πουλάει, δε πουλάει; Θα μάθουμε εγκαίρως, φαντάζομαι.

Captain MarvelCAPTAIN MARVEL #10 (Marvel, pg M52, $4.99)
Το 100ο τεύχος της απίθανης αυτής κυριάς!! Και η Kelly Sue DeConnick (έχει Eisner, μην ξεχνιόμαστε), μαζί με την ομάδα, το γιορτάζει, με ένα τεύχος κομματάκι πιο μπαμπάτσικο και μια ιστορία καλή σαν το παλιό κρασί.

1 FOR 1 BRAIN BOY (Dark Horse, pg. 46, $1.00)
Πάντα με τρόμαζαν και θαύμαζα απεριόριστα τους psychic, σε ταίνιες, βιβλία, comics. Είναι κομματάκι τρομαχτικό να ξέρεις τι σκέφτεται ο άλλος. Τί δύναμη, τί ευθύνη και πόση τρέλα θα πρέπει να κουβαλάς. Εδώ, ο Matt Prica (a.k.a Brain Boy) θα μάθει ότι το να δουλεύει για τις Μυστικές Υπηρεσίες των Η.Π.Α έχει τα προβλήματά του.

SERAPHIM 266613336 WINGS (Dark Horse, pg. 67, $39.99)
Μια πανδημία κάνει τους ανθρώπους να έχουν οράματα και έπειτα τους κάνει να μετατρέπονται σε νεκρές μορφές σεραφείμ από κόκαλο(;). Αντιλαμβάνομαι τη σύγχυσή σας, αλλά αν σας πω ότι το έχει γράψει ο Mamoru Oshii (GHOST IN A SHELL) και το σχεδιάζει ο Satoshi Kon (PERFECT BLUE), το πράγμα ξεκαθαρίζει.

WORLD OF THE WITCHER HC (Dark Horse, pg. 62, $19.99)
Ένας φίλος μου πρότεινε τα βιβλία και παρ’ όλο που δεν ξετρελάθηκα, συνέχισα να τα χαζολογώ, και μεταξύ σοβαρού και αστείου, μου φαίνεται ότι θα τα διαβάσω όλα. Καλή ιστοριούλα, με παραφυσικό, και έναν πολύ καλό/κακό πρωταγωνιστή. Αν είχα λεφτά, θα την έκανα την αγορά.

Secret sixSECRET SIX #1 (DC, pg. 76, $2.99)
H Gail Simone αναλαμβάνει το ντεμπούτο της αγαπημένης ομάδας. Έξι άγνωστοι συναντιούνται και όλα είναι μυστηριώδη! Και ποιο είναι, άραγε, το μυστικό;

ROBIN RISES: ALPHA #1 (DC, pg. 107, $4.99)
O Batman επιστρέφει από τις κολάσεις, με το σώμα του γιού του. Αλλά ποιόν έφερε μαζί του πραγματικά; Χα!

MILT GROSS’ NEW YORK: A LOST GRAPHIC NOVEL HC (IDW, pg. 182, $24.99)
Ένα χαμένο graphic novel, από τον θρύλο στο χώρο, Milt Gross. Με τον αέρα μιας άλλη εποχής, η έκδοση αυτή υπόσχεται ένα ταξίδι στο δημιουργικό μυαλό ενός πρωτοπόρου στην Τέχνη των comics. Αποτελεί μια σημαντική έκδοση και ένας λόγος ακόμη να σιχτιρίσω της αφραγκίες μου.

BITCH PLANET #1 (Image, pg. 188, $3.50)
Η Kelly Sue DeConnick και ο Valentine De Landro φέρνουν την πολυαναμενόμενη σειρά, με γυναικείες φυλακές σε ένα sci-fi κόσμο. Χμ! Να θυμηθώ να επανέλθω σε αυτό.

GREEN PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Αυτή τη φορά, ήμουν αποφασισμένος να αποφύγω τα πολλά-πολλά και να παρουσιάσω 4-5 καλές προτάσεις. Αλλά οι υπεύθυνοι των ανεξάρτητων εκδοτικών αποφάσισαν να γεμίσουν αυτό το τεύχος του PREVIEWS με πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα. Και δε μπορώ παρά να ακολουθήσω το παράδειγμά τους, παρουσιάζοντάς σας συνολικά εννέα νέες κυκλοφορίες.

crossed 100CROSSED + 100 #1 (Avatar Press, pg. 264, $3.99)
H Avatar συνεχίζει να μας βομβαρδίζει με συνέχειες και spin-offs του πλέον επιτυχημένου της comic, του CROSSED. Μετά τα μεγαθήρια που έχουν υπογράψει το σενάριο της σειράς, κατά καιρούς, όπως οι Garth Ennis, Warren Ellis και Jamie Delano, μεταξύ άλλων, έρχεται και η σειρά του Alan Moore, ο οποίος μας παρουσιάζει τον κόσμο του CROSSED, 100 χρόνια μετά το πρώτο ξέσπασμα της επιδημίας. Συνοδοιπόρος του Moore (o οποίος επιστρέφει – για πόσο; – μετά από καιρό στο format της μηνιαίας σειράς), ο Gabriel Andrade (CROSSED: BADLANDS, UBER).

Για να θεωρήσω, πάντως, το συγκεκριμένο comic καλό, απαιτώ τουλάχιστον μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση, από αυτή που βλέπουμε έως τώρα. Καλό και χρυσό το gore και το shock value για τα πρώτα 200 τεύχη, αλλά έχει κουράσει.

Abigail-and-the-SnowmanABIGAIL AND THE SNOWMAN #1 (Boom! Studios/KaBOOM!, pg. 293, $3.99)
Κάθε φορά που συναντάω μια νέα δουλειά του Roger Langridge (FRED THE CLOWN, THE MUPPET SHOW), για τις ανάγκες του Previews Picks, το πρώτο μου ένστικτο είναι “θα το βάλω, για να χαρίσω ένα χαμόγελο στον Αριστείδη Κώτση!

Αλλά, ας μη γελιόμαστε. Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που το ABIGAIL AND THE SNOWMAN #1 βρίσκεται εδώ. Ο βασικότερος είναι το ταλέντο και το χιούμορ του Langridge, ο οποίος παίζει στα δάχτυλα το απαιτητικό είδος του all-ages comic.

Τί κρίμα που η σειρά δε θα διαρκέσει για περισσότερα από τέσσερα τεύχη!

COCHLEA AND EUSTACHIA (Fantagraphics Books, pg. 338, $19.99)
Πιθανότατα, αν έπρεπε να σας προτείνω μόνο ένα comic στο PPREVIEWS PICKS του Οκτωβρίου, αυτό θα ήταν cochlea&eustachiaτο COCHLEA AND EUSTACHIA του Hans Rickheit (CHROME FETUS, SQUIRREL MACHINE. FOLLY: THE CONSEQUENCES OF INDISCRETION). Έχω την εντύπωση πως πρόκειται για ιστορίες που έχουν ήδη εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και σε ανθολογίες, μα αυτό δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, αποτρεπτικό παράγοντα.

Η Cochlea και η Eustachia είναι δύο εξαιρετικά περίεργες κοπέλες, σε έναν κόσμο που μοιάζει να προέκυψε μετά από μετωπική σύγκρουση των αντίστοιχων του CHROME FETUS και του Jim Woodring. Μυστήριο, σκοτάδι, σουρεαλισμός, χιούμορ και ολίγος αισθησιασμός (ή δεν υπάρχει και τον βλέπω μόνο εγώ ο ανώμαλος;) είναι τα βασικά στοιχεία αυτού του κόσμου.

CREEPING DEATH FROM NEPTUNE: THE LIFE AND COMICS OF BASIL WOLVERTON (Fantagraphics Books, pg. 338, $39.99)
Σε έναν ιδανικό κόσμο, μόνο το όνομα του καλλιτέχνη στον τίτλο θα αρκούσε, ώστε η έκδοση να γίνει sold-out σε μερικά λεπτά. Άλλωστε, ο Wolverton δεν είναι γνωστός μόνο για τα χιουμοριστικά comics του, αλλά και για πολλά ακόμη, μεταξύ των οποίων sci-fi και horror. Basil Wolverton, λέμε! Δε θα το μετανιώσετε!

runRUN LIKE CRAZY, RUN LIKE HELL (Fantagraphics Books, pg. 338, $19.99)
H Fantagraphics έχει μάλλον σκοπό να μας γδάρει πριν τα Χριστούγεννα, για να πάει ο Gary Groth διακοπές στο χωριό του Άη Βασίλη. Δεν εξηγείται αλλιώς η υπερπροσφορά καλών τίτλων στα solicitations της. Τη χαριστική βολή έρχεται να μας φέρει το RUN LIKE CRAZY, RUN LIKE HELL, του μεγάλου Jacques Tardi (IT WAS THE WAR OF THE TRENCHES, THE EXTRAORDINARY ADVENTURES OF ADELE BLANC-SEC). Πρόκειται για τη μεταφορά σε comic μιας νουβέλας του Jean-Patrick Manchette. Και, φυσικά, θα είναι εξαιρετικό.

Γιατί όχι, άλλωστε; Γιατί να μας μείνουν χρήματα για τις γιορτές;

comics-scott-mcloud-the-sculptorTHE SCULPTOR (First Second, pg. 340, $29.99)
Δε σας έμειναν χρήματα για τις γιορτές, εξαιτίας των παραπάνω; Μην ανησυχείτε. Το νέο graphic novel του Scott McCloud (UNDERSTANDING COMICS, ZOT!) κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο του 2015 – κι ας είναι solicited σε αυτό το τεύχος του PREVIEWS. Και ξέρετε ότι δε γίνεται να μην το αγοράσετε, καθώς πρόκειται για την επιστροφή του McCloud στο graphic novel, μετά από πολλά χρόνια.

Το concept “είμαι καλλιτέχνης στο τέλος της διαδρομής μου και κάνω συμφωνία με το διάβολο για να γίνω ο καλύτερος στον κόσμο”, είναι χιλιοειπωμένο. Αλλά δε μπορούμε παρά να είμαστε σίγουροι ότι ο McCloud θα κατορθώσει να μας εκπλήξει.

MONSIEUR JEAN: FROM BACHELOR TO FATHER HC (Humanoids, pg. 343, $34.95)
Tί είπατε; Δε θα πάρετε το comic του Tardi και θα αφήσετε το SCULPTOR του McCloud για τον Φεβρουάριο, μήπως και γλιτώσετε λίγα χρήματα για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν; Την πατήσατε! Γιατί σας έχω κι άλλο! H Humanoids και οι Philippe Dupuy και Charles Berberian (LE PETIT GARCON QUI N’ EXISTAIT PAS, GET A LIFE) συγκεντρώνουν τις νέες ιστορίες του Monsieur Jean, του Παριζιάνου συγγραφέα, που, εδώ και χρόνια, μας διηγείται ιστορίες που κυμαίνονται στα σύνορα του χιουμοριστικού με το συγκινητικό, σε ένα νέο τόμο.

little-nemoLITTLE NEMO: DREAM ANOTHER DREAM (Locust Moon, pg. 350, NA)
Μετά την επιτυχημένη του καμπάνια στο Kickstarter, το υπερ-φιλόδοξο LITTLE NEMO: DREAM ANOTHER DREAM κατέληξε στο εκδοτικό πρόγραμμα της Locust Moon. Πρόκειται για ένα tribute στον Winsor McKay και το LITTLE NEMO IN SLUMBERLAND, ένα comic που, με τα σημερινά δεδομένα, είναι τουλάχιστον πρωτοποριακό – μόνο που εκδιδόταν από το 1905 έως το 1911!

Στο DREAM ANOTHER DREAM, συμμετέχουν 100 από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής μας, γεγονός που δικαιολογεί την τσιμπημένη (το γνωρίζουμε, κι ας μην έχει ανακοινωθεί ακόμη) τιμή του. Μεταξύ τους οι Paul Pope, J.H. Williams III, Bill Sienkiewicz, David Mack, Carla Speed McNeil, Charles Vess, Peter Bagge, Dean Haspiel, Farel Dalrymple, Marc Hempel, Nate Powell, P. Craig Russell, Jeremy Bastian, Jim Rugg, Ron Wimberly, Scott Morse, David Petersen, J.G. Jones, Mike Allred, Dean Motter, Yuko Shimizu, Roger Langridge και Mark Buckingham. Χρειάζεστε κι άλλους λόγους;

treasury compendium 2Α TREASURY OF VICTORIAN MURDER COMPENDIUM II (NBM, pg. 351, $29.99)
Όσοι έχετε διαβάσει το πρώτο COMPENDIUM, με τις ιστορίες του Rick Geary για τους μεγαλύτερους φόνους στην Ιστορία, γνωρίζετε ότι πρέπει να αποκτήσετε και το δεύτερο – εκτός κι αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία που δε θεωρείτε comics όσες εκδόσεις δεν έχουν διαλόγους σε μπαλονάκια…

Στο COMPENDIUM II, ο Geary μας παρουσιάζει με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια τις ιστορίες των πιο πρόσφατων τευχών του A TREASURY OF VICTORIAN MURDER, μεταξύ των οποίων και τις “The Borden Tragedy”, “The Mystery of Mary Rogers”, “The Saga of the Bloody Benders”, “The Case of Madeleine Smith” και “The Murder of Abraham Lincoln”.