IMPERIAL #1-2

IMPERIALCover1A_2x3_300Writer: Steven T. Seagle
Artist: Mark Dos Santos
Image Comics

To IMPERIAL είναι μια καινούρια ongoing σειρά της Image Comics που έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Αν και υπάρχουν υπερήρωες (ένας, για την ακρίβεια, προς το παρόν) το comic δεν είναι υπερηρωικό. Πρόκειται για την ιστορία του Mark McDonnell, ενός μέσου, μετριότατου Αμερικανού, ο οποίος ετοιμάζεται να παντρευτεί την καλή του. Λίγες μέρες, όμως, πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, τού συμβαίνει μια μικρή “αναποδιά”. Τον πλησιάζει ο σπουδαιότερος υπερήρωας του κόσμου και τον πληροφορεί πως είναι ο διάδοχός του.

Έτσι ξεκινάει η νέα δουλειά της κολεκτίβας “Man of Action”, που μας έχει προσφέρει, στο παρελθόν, δουλειές όπως τα I KILL GIANTS, AMERICAN VIRGIN και SEX. Η σειρά, όπως φαίνεται, έχει μπόλικη διάθεση να σατιρίσει τα υπερηρωικά comics και τον κόσμο που ασχολείται με αυτά.

Πρωταγωνιστής είναι ο Mark, ένας geek που κάθεται να εξηγήσει στη μέλλουσα σύζυγό του τη διαφορά ανάμεσα στα comics και τα graphic novels. Και φυσικά, να διευκρινίσει ότι τα action figures ΔΕΝ είναι “dolls”! Η πικρή αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ο τύπος είναι λίγο “στόκος”, χωρίς κάποια ιδιαίτερη παιδεία ή μόρφωση. Το τελευταίο φαίνεται και από τις σκέψεις του, όπως αποδίδονται στα captions (“I wasn’t, y’know, expectin’ someone ta drop in…”). Εντελώς αντίθετος, θα λέγαμε, από τον…

Imperial. Ο δυνατότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ένας “Superman” με τα όλα του! Τόσο αγέραστος, που έχει σταματήσει να ασχολείται με το πότε γεννήθηκε. Τόσο ισχυρός, που έχει δει τους δακτυλίους του Κρόνου με τα μάτια του. Δεν χρειάζεται να τρώει. Ούτε να αναπνέει. Και έχει τόσο εξεζητημένο λεξιλόγιο, που καμιά φορά ο κακόμοιρος ο Mark δεν τον καταλαβαίνει. Για άγνωστους, ακόμη, λόγους, ο Imperial είναι έτοιμος να παραδώσει τα σκήπτρα (για την ακρίβεια, την κορώνα του, σήμα κατατεθέν) στον επόμενο. Και ο εκλεκτός, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι ο Mark. Μη ρωτήσετε γιατί αυτός. Του το ‘πε… όχι κάποιος, αλλά “κάτι”.

Και βέβαια, έχουμε την Katie… Ποιά είναι η Katie; Μα, γάμο, είπαμε ότι έχουμε – η Katie είναι η νύφη! Δυστυχώς, η σύντροφος του Mark δε γνωρίζει για την επερχόμενη “σταδιοδρομία” του καλού της. Αντίθετα, όπως κάθε κοπέλα που παντρεύεται, ασχολείται με δείπνα και κοστούμια, σέρνοντας, φυσικά, και το γαμπρό μαζί της ! Και ενώ κάθε γάμος έχει τις υστερίες του, ο Mark πρέπει να εξοικειωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με τις ικανότητές του ως Imperial…

Συγγραφέας της σειράς είναι ο βετεράνος Steven T. Seagle (IT’S A BIRD, AMERICAN VIRGIN, THE CRUSADES), ο οποίος, αναμφίβολα, κατέχει την Τέχνη του σεναρίου, με όποιο είδος κι αν καταπιάνεται. Στο IMPERIAL συνδυάζεται έξοχα η geek σάτιρα των υπερηρώων με τις καταστάσεις καθημερινής τρέλας που ζει ένα ζευγάρι. Το comic αυτό είναι ετοιμοπαράδοτο για sitcom!

Imperial-2Το σχέδιο του Mark Dos Santos (EUREKA: DORMANT GENE, RED CITY) θεωρώ πως είναι ταιριαστό για την ιστορία που θέλει να πει ο Seagle. Δεν έχει “υπερμούσκουλα” στους άντρες, ή “υπερκαμπύλες” στις γυναίκες – αντίθετα, είναι ρεαλιστικό και ξεκάθαρο. Απλό, χωρίς, βέβαια, να γίνεται απλοϊκό. Τα χρώματα του Brad Simpson (SEX), πάλι, μπορούν να θεωρηθούν κάπως υποτονικά.

Το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα του IMPERIAL, πάντως, είναι εξαιρετικό. Πρώτα απ’ όλα και προς τιμήν της Image, τα τεύχη δεν περιέχουν καθόλου διαφημίσεις και για $2.99 προσφέρουν 30 σελίδες ιστορίας. Τα, δε, εξώφυλλα του Dos Santos έχουν το ίδιο, σταθερό, στιλ: Οι τρεις πρωταγωνιστές σε λευκό φόντο.

Το IMPERIAL είναι γνήσιος συνεχιστής της παράδοσης που (από όσο γνωρίζω) ξεκίνησε το WATCHMEN: το υπεράνθρωπο στοιχείο όχι ως αυτοσκοπός. Οι φοβερές υπερδυνάμεις και ο πόλεμος ενάντια στους “κακούς” δεν είναι η ουσία της υπόθεσης, αλλά ο υπερήρωας γίνεται μέσο για να ειπωθεί μια άλλη ιστορία. Εδώ, για παράδειγμα, βλέπουμε τον κακομοίρη πρωταγωνιστή να βρίσκεται ανάμεσα στο πεπρωμένο του ως προστάτης της ανθρωπότητας και τις ετοιμασίες του ως γαμπρός. Προσωπικά, προτείνω το IMPERIAL σε όλους όσους αρέσουν τόσο οι ιστορίες με τέτοια επίπεδα στην αφήγησή τους, αλλά και γενικότερα η σάτιρα των comics και της κουλτούρας τους!

Υ.Γ. Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει “anon”;