ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ: Made In Creta

madeincreta-560x150

Λοιπόν “κοπέλια”, πέρασε κιόλας ένας μήνας από την τελευταία φορά που τα είπαμε. Τότε, είχα αναφέρει, στην εισαγωγή του κειμένου, για την αλλαγή του τόπου διαμονής μου, από τον κάμπο, στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Φεύγοντας, λοιπόν, από τη Λάρισα για να έρθω “επαέ” (εδώ), προνόησα και πήρα κάποια comics που έχουν άμεση σχέση με την Κρήτη. Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε τα comics αυτά, αναφέροντας, όμως, και κάποιους επιπλέον δημιουργούς που κατάγονται από εδώ, ή έστω κατοικοεδρεύουν στο νησί. (Σκέφτηκα να σας πω και καμιά μαντινάδα, ή να σας βάλω να ακούσετε λίγο Κουνάλη, αλλά αφήστε το καλύτερα… :P)

3 ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑΞεκινάμε αμέσως και βλέπουμε τον πρώτο τίτλο, που είναι μία αυτοέκδοση από τον Γιάννη Ρεμούνδο, με τίτλο 3 ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ. Το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1990, στην πόλη των Χανίων. Μέσα στις 38 σελίδες της αυτοέκδοσης, βλέπουμε τρεις ασπρόμαυρες ιστορίες (“La Nuit”, “Γεράκι-Αηδονάκι…”, “Compositions”), στις οποίες, μαζί με τα σκίτσα, ο δημιουργός χρησιμοποιεί αρκετά και την τεχνική του κολάζ. Με μια ματιά που έριξα στη BiblioNet για τον δημιουργό (ο οποίος ασχολείται με πολλά, ενώ βιβλία του έχουν βραβευθεί), η πρώτη του επίσημη έκδοση (Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΜΩΡΟ ΜΟΥ, το 1991) κυκλοφόρησε μισό χρόνο μετά την αυτοέκδοση αυτή. Να συμπληρώσω εδώ, πως η όλη έκδοση είναι φωτοτυπημένη και συρραμμένη (χωρίς ράχη, όπως μπορείτε να δείτε και στο scan).

Scan copy 2Από τα Χανιά περνάμε ανατολικότερα στο χάρτη και συγκεκριμένα στο όμορφο Ρέθυμνο, όπου θα δούμε δύο τίτλους. Αρχίζουμε, λοιπόν, με τον τίτλο ΣΗΦΗΣ & COMPANY, ένα “καθαρά Κρητικό” comic, από τον δημιουργό Στέλιο Καλογεράκη. Στις 60 σελίδες του τεύχους, διαβάζουμε κάποιες πολύ αστείες ιστορίες, με πρωταγωνιστή έναν κλασικό Κρητικό, τον Σήφη (όχι τον κροκόδειλο :P), ενώ μέσα στο τεύχος παρελαύνουν (εκτός από τους διάφορους σύντεκνους Κρητικούς) εξωγήινοι, δράκοι, φαντάσματα, μέχρι και οι αδελφοί Ντάλτον. Οι ιστορίες αυτές είχαν πρωτοδημοσιευθεί στο τοπικό μηνιαίο περιοδικό ΣΤΙΓΜΕΣ και έπειτα συγκεντρώθηκαν σε αυτήν την πολύ προσεγμένη έκδοση. Όλο το τεύχος είναι έγχρωμο, σε πολύ καλό χαρτί, και η τιμή του είναι 4 ευρώ, ενώ, όπως βλέπετε στο εξώφυλλο, υπάρχει και χορηγός έκδοσης (και μέσα διαβάζουμε πως το Creta Channel είναι χορηγός επικοινωνίας). Όποιος θέλει να δει λίγα πράγματα για την έκδοση αυτή, μπορεί να ρίξει μία ματιά εδώ.

tsatsaΜένουμε στο Ρέθυμνο, για να δούμε ακόμα μία έκδοση, με τίτλο ΤΣΑΤΣΑ. Μια πάρα πολύ όμορφη προσπάθεια από μια ομάδα ανθρώπων, η οποία μάλιστα διανέμεται χέρι με χέρι και δωρεάν. Εκατό σελίδες, ασπρόμαυρες μεν, αλλά το όλο συναίσθημα που σου αφήνει πιάνοντάς το στα χέρια σου, είναι πως διαβάζεις ένα περιοδικό που θυμίζει πολύ τα αντίστοιχα της ΒΑΒΕΛ. Στο εσωτερικό του, εκτός από comics (που είναι το 80% περίπου), υπάρχουν και διάφορα σκίτσα, αλλά και κάποια κείμενα. Ταυτόχρονα σχεδόν με την έκδοση του περιοδικού, κυκλοφόρησαν και κάποιες καρτέλες μεγάλων διαστάσεων (22×22 cm), στις οποίες είναι τυπωμένες κάποιες ιστορίες που περιέχονται και μέσα στο περιοδικό. Όλες οι ιστορίες έχουν θέμα “τους σερβιτόρους” και μοιράστηκαν δωρεάν και αυτές, σε διάφορα καφέ σε Ρέθυμνο και Χανιά. Τη μία από αυτές (με τίτλο Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΥ) μπορείτε να τη διαβάσετε στο τέλος του σημερινού κειμένου.

Scan 1Δεν γίνεται να μη γράψω και κάτι για την πόλη που μένω, τη Σητεία. Δεν έχω να σας παρουσιάσω κάποιον τίτλο που να έχει εκδοθεί στην πόλη της Σητείας, ή έστω από κάποιον ντόπιο δημιουργό, αλλά θα σας μιλήσω για ένα comic που αναφέρεται στην Τζένη Χειλουδάκη η οποία κατάγεται και ζει μόνιμα εδώ. Το comic έχει τίτλο JENNY X και είναι η εικονογραφημένη μεταφορά του πρώτου βιβλίου της Χειλουδάκη (ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΛΟ), σε σενάριο του Στέργιου Σταράτου και σχέδιο του Νίκου Δημητριάδη. Είναι ένα καθαρά ενήλικο comic, το οποίο αναφέρεται στη ζωή της εκκεντρικής αυτής περσόνας, από τη γέννηση, έως την αλλαγή φύλλου και φτάνει μέχρι μέχρι μερικά χρόνια πριν την ημερομηνία έκδοσής του, όντας γεμάτο “πικάντικα” (για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη hardcore) panels. Κυκλοφόρησε σε 96 σελίδες από τις εκδόσεις Όμβρος, το 2002, είναι έγχρωμο και η τιμή του ανέρχεται στα 15 ευρώ.

Scan copy 2 (1)

Κλείνοντας το σημερινό θέμα, να μην ξεχάσω να αναφερθώ και σε κάποιους δημιουργούς που έχουν ως έδρα τους την Κρήτη, όμως δεν “χώρεσαν” μέσα στο κείμενο, είτε γιατί δεν έχουν κυκλοφορήσει κάτι αυτόνομα, είτε γιατί, δυστυχώς, δεν έχω όλη τη συλλογή μου με τα comics εδώ για να μπορώ να γράψω κάτι. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Κωστής Τζωρτζακάκης, Κώστας Κυριακάκης, Μάνος Κοτσιφάκης, Λίλα & Μάρω Καλογέρη, Θανάσης Ψαρρός, και σίγουρα και άλλοι που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.

Αυτό ήταν και το σημερινό μας θέμα… made in Creta. Tα λέμε ξανά σε ένα μήνα. Μέχρι τότε, να είστε όλοι καλά 😉

σάρωση0001

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΥ