SOUTHERN BASTARDS #1-4

SouthernBastards01-CoverAWriter: Jason Aaron
Artist: Jason Latour
Image Comics

Πλέον, η Image θεωρείται ως μία από τις κύριες εταιρείες, στις οποίες κατευθύνονται μικροί και μεγάλοι δημιουργοί που θέλουν να εκδώσουν τις creator owned δουλειές τους. Έτσι, οι Jason Aaron (SCALPED, ORIGINAL SIN) και Jason Latour (EDGE OF SPIDER-VERSE, WOLVERINE & THE X-MEN), καταγόμενοι από τον Νότο και οι δύο, αποφάσισαν να εκδώσουν την νέα τους crime σειρά που διαδραματίζεται στον Αμερικανικό Νότο μέσω της Image.

Ο Earl Tubb γυρνάει στην πόλη που μεγάλωσε μετά από πάρα πολλά χρόνια, για να τακτοποιήσει κάποιες δουλειές, καθώς ο θείος του που ζούσε στο πατρικό του μπήκε στο νοσοκομείο. Δε θέλει, όμως, καθόλου να βρεθεί εκεί. Έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να ξεφύγει από τα νύχια του Νότου, μέχρι και στον πόλεμο πήγε. Όσο βρίσκεται εκεί, θα διαπιστώσει ότι ο προπονητής της τοπικής ομάδας football, Coach Boss, και η ομάδα του κάνουν κουμάντο στην πόλη. Σε μια άκρως operatic στιγμή, ο Earl θα αποφασίσει να συνεχίσει το έργο του πατέρα του, παλιού σερίφη, και θα προσπαθήσει να καθαρίσει την πόλη, “παρέα” με το ρόπαλο του πατέρα του.

Η εξέλιξη της ιστορίας δεν είναι και η πιο πρωτότυπη. Ο Aaron χρησιμοποιεί γνωστά και δοκιμασμένα story beats και – ενώ σε καμία περίπτωση δεν το χαρακτηρίζεις κακό comic, αλλά περισσότερο καλοφτιαγμένο και κάπως συνηθισμένο – στο τέλος καταλαβαίνεις γιατί πήρε αυτόν τον δρόμο και σε δικαιώνει. Ο Aaron γρήγορα μας δίνει μια καλή ιδέα του τι εστί Earl και στην συνέχεια τον μαθαίνουμε όλο και καλύτερα. Και, προσωπικά, το θεωρώ πρωτότυπο που ένας 60άρης αντιμετωπίζει father issues. Ένας compelling πρωταγωνιστής είναι αρκετός για να μας παρασύρει στον κόσμο του comic.

SouthernBastards01-Page6 Ο δεύτερος Jason του creative team, o Latour, είναι υπεύθυνος για το σχέδιο και τα χρώματα.  Καταφέρνει να συμπληρώσει τον Aaron στην αποτύπωση της ατμόσφαιρας –  ένα σημαντικό στοιχείο του τίτλου. Έχει πιο λιτό στιλ, σχεδιάζει όμως τα πρόσωπα σχεδόν τσαλακωμένα, σα να καθρεπτίζεται το τσαλακωμένο εσωτερικό τους.

Οι Jasons αγαπούν τον Νότο. Αναγνωρίζουν, όμως, και τα αρνητικά του και στο SOUTHERN BASTARDS μας τον δείχνουν με τα καλά και, κυρίως, με τα κακά του. Η σειρά, άλλωστε, είναι αφιερωμένη στους μπάσταρδους του Νότου, όπως ξεκάθαρα δηλώνει ο τίτλος. Παίζουν με τα κλισέ που συνοδεύουν την περιοχή και τις κλισέ φιγούρες που θα συναντήσει κανείς εκεί και δίνουν σε εμάς τους ξένους μια εκ των έσω ματιά σε ό,τι καθιστά την περιοχή τόσο συναρπαστική, αλλά και τρομακτική.

Το SOUTHERN BASTARDS αφορά την κληρονομιά που μας αφήνουν οι γονείς μας και την κληρονομιά που θα αφήσουμε εμείς, τις δύσκολες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε όταν δεν έχουμε εναλλακτική, με σκηνικό τον αμερικάνικο Νότο. Ή τουλάχιστον αυτό αληθεύει για το πρώτο arc. Γιατί το τέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αρκετές αλλαγές στα κύρια θέματα που αποτελούσαν τον άξονα των τεσσάρων πρώτων τευχών.