THE AMAZING SPIDER-MAN #9

detailWriter: Dan Slott
Artist: Olivier Coipel
Marvel Comics

Στην ερώτηση, αν χρειάζεται η Marvel περισσότερα events, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Δεν φαίνεται όμως να την ενδιαφέρει και ιδιαίτερα, καθώς μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του “Spider-Verse”, του νέου πονήματος του Dan Slott (και παράλληλα τρέχει και το AXIS). Αφορά στην προσπάθεια των διαφόρων Spider-Men (ή Spider-Mans – ποτέ δεν ήμουν σίγουρος) του multiverse να σωθούν από την μανία του Morlun και των υπόλοιπων Inheritors, της οικογένειας του, πολυσυμπαντικών βαμπίρ που απορροφούν την ζωτική ενέργεια των θυμάτων τους. Το THE AMAZING SPIDER-MAN #9 αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο της κύριας ιστορίας.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Πριν μερικά τεύχη, ο Spider-Man έμαθε ότι η αράχνη που τον τσίμπησε πριν τόσα χρόνια τσίμπησε και μια άλλη κοπέλα, την οποία εντοπίζει σε ένα καταφύγιο και την βγάζει έξω. Στο καταφύγιο, όμως, ήταν προστατευμένη από τον Morlun, ο οποίος την “μυρίστηκε”, όταν αυτή απελευθερώθηκε, γεγονός που σηματοδότησε το Great Hunt, το κυνήγι όλων των Αραχνών κάθε διάστασης.

Από την αρχή, ο Slott μας δείχνει την κλίμακα του νέου του crossover. Το τεύχος ξεκινάει με τον φόνο ενός Spider-Man που δουλεύει για τον JJJ στη Daily Bugle, amazing-spider-man-9-preview-1-top-108895αλλά ζει στην Σελήνη. Ο Slott (SUPERIOR SPIDER-MAN, SILVER SURFER) δεν το πάει καθόλου αργά και γρήγορα φέρνει όσες περισσότερες Αράχνες γίνεται στον ίδιο χώρο. Έτσι θα δούμε τον γνωστό μας Peter να συναντάει, μεταξύ άλλων, από την Gwen (την οποία πρωτοσυναντήσαμε ως υπερηρωίδα στο EDGE OF SPIDER-VERSE) μέχρι τον Ben Reilly και την Mayday Parker του MC2 σύμπαντος.

O Slott όμως δεν σκέφτεται μόνο ως storyteller, αλλά και ως fanboy. Τι συνεπάγεται αυτό; Ότι, ενώ δεν ξεχνάει να γράψει ένα σφιχτό σενάριο, θυμάται ότι σε αυτή την ιστορία συμμετέχουν όλοι οι Spider-Men που έχουμε δει σε comics, κινούμενα σχέδια κτλ. (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και παίζει με το sandbox που του έχει διαθέσει η Marvel. Και, επίσης, σημαίνει ότι δεν χάνει ακόμα μια ευκαιρία να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικός είναι ο Spider-Man, κάτι που λειτουργεί, καθώς ανάμεσα σε τόσες πολλές διαφορετικές εκδοχές του ίδιου χαρακτήρα, μας υποδεικνύει πού πέφτει κυρίως το συναισθηματικό βάρος. Στον Spider-Man που ξέρουμε και αγαπάμε, τις περιπέτειες του οποίου διαβάζουμε εδώ και μισό αιώνα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε “στολίζει” τις σελίδες με διάφορες στιγμές μεταξύ των υπόλοιπων Spider-Men, καθώς προσπαθεί να τους δώσει προσωπικότητα και να τους διαμορφώσει σε ολοκληρωμένους χαρακτήρες.

4150676-4148009-amazing_spider-man_9_preview_3Θα ήταν κατάφωρη αδικία να μην αναφερθώ στον εξαίρετο Olivier Coipel (IMHUMANITY, X-MEN); Ασφαλώς. Όσο περνάει ο καιρός, ο Coipel ασχολείται όλο και λιγότερο με τα μηνιαία τεύχη. Συνεπώς, κάθε τεύχος που σχεδιάζει είναι ευχάριστη έκπληξη για πολλούς. Προσωπικά, με την μηδαμινή γνώση που έχω πάνω στο σχέδιο, θεωρώ το πιο δύσκολο στοιχείο να πετύχει ένας σχεδιαστής σε τίτλο του Spider-Man είναι η ευλυγισία του χαρακτήρα και το γεγονός ότι βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει. Ο Coipel τα καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα για περισσότερους από έναν χαρακτήρες.

Δύο ακόμη χαρακτηριστικά του σχεδίου του Coipel είναι η σωστή χρήση της γλώσσας του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου. Σημαντικό το πρώτο, όταν το τόσο μεγάλο cast φοράει μάσκες. Είτε είναι ο ταραγμένος Peter που μόλις έμαθε ότι είνα πιο σημαντικός απ’ ότι περίμενε είτε είναι η αγχωμένη για τον μικρό της αδερφό Mayday είτε είναι ο Peter μιας διάστασης που δεν έχασε ποτέ τις δυνάμεις του Captain Universe και φαίνεται πιο ήρεμος και συγκρατημένος, απόρροια της παντοδυναμίας του και της πιθανής σοφίας που έχει αποκτήσει.

Συνεπώς, σενάριο και σχέδιο λειτουργούν άψογα και έχουν ως παράγωγο το πρώτο μέρος ενός crossover που προβλέπω ότι θα έχει γρήγορο ρυθμό, μπόλικη ενέργεια και διαφορετικό τόνο απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει ο Slott. Αν ο Straczynski προσπαθούσε να προσδώσει μια αύρα μυστηρίου στον Morlun, όταν τον δημιούργησε, και μια πιο μυστικιστική ατμόσφαιρα στις ιστορίες με αυτόν και τα10500530_875661239125349_6143319140876989868_n τοτέμ, εδώ ο Slott κάνει στην άκρη το μυστήριο, την αμφιβολία και την διακριτικότητα και βάζει τον Spider-Man να συναντάει τον Spider-Ham, αλλά και δεκάδες εναλλακτικές εκδοχές του και μας δίνει μια καλή ματιά στις σχέσεις των μελών της οικογένειας των Inheritors, οι οποίοι έχουν σχεδόν κάτι το καρτουνίστικο και το υπερβολικό στο πόσο κακοί είναι. Βέβαια αυτή η αίσθηση ενισχύει την αντιπάθεια του αναγνώστη προς το πρόσωπο τους, ο οποίος ανυπομονεί για το τέλος, που (λογικά) θα θριαμβεύσουν οι καλοί. Όπως είπα, ο Slott ποτέ δεν ήταν fan της διακριτικότητας στις περισσότερες ιστορίες που έχει γράψει και ούτε εδώ την χρησιμοποιεί και πολύ.

Αν είστε fans του φιλικού Spidey της γειτονιάς σας, ή ακόμα και κάποιας εναλλακτικής εκδοχής του, τότε το AMAZING SPIDER-MAN #9 και, φυσικά και το υπόλοιπο “Spider-Verse”, είναι για εσάς. Από τη μία, o Peter προφανώς θα είναι κεντρική φιγούρα. Aπό την άλλη ο Slott δε θα χάσει την ευκαιρία και θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις διάφορες εκδοχές όσο περισσότερο μπορεί, βάζοντας τiς να αλληλεπιδρούν για να εξάγει κωμικές ή δραματικές στιγμές που καιρό τώρα περιμέναμε.