MEMETIC #1

Writer: James Tynion IVmemetic
Artist: Eryk Donovan
Boom! Studios

The end is near! Αλλά χωρίς φυσικές καταστροφές, zombies ή κρυστάλλινα κρανία. Θα μπορούσα να πω πως από όλα τα σενάρια καταστροφής του κόσμου, το συγκεκριμένο ίσως να είναι και το πιο εφικτό – μέχρι στιγμής.

Αγνώστου προέλευσης αντικείμενο ανεβαίνει στο διαδίκτυο. Ο κόσμος όλος τρελαίνεται και αμέσως γίνεται must see. Γνωρίζετε, βέβαια, πως όλος κόσμος, είτε από απλή περιέργεια είτε από εθισμό σε όλα τα internet trends, αμέσως θα κοιτάξει το βίντεο, την εικόνα ή την είδηση που έχει ήδη αρχίσει να τρώει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Στην περίπτωσή μας, έχουμε μία εικόνα ενός υπερβολικά χαρούμενου βραδύποδα.

Για κάποιο περίεργο λόγο, όλοι όσοι κοιτούν αυτή την εικόνα αισθάνονται μία ασυγκράτητη ευφορία και κυριολεκτικά δε μπορούν να πάρουν τα μάτια τους από πάνω της. Με δάκρυα στα μάτια και free wifi, κανένας και πουθενά δεν αφήνει τον υπολογιστή, το κινητό, το tablet του. Ώσπου φτάνουμε στο σημείο να κρασάρουν οι ιστοσελίδες από τον όγκο πλήθους που εξυπηρετούν. Γενικά, τέλος πάντων, η ασχολία όλων – με πρόσβαση στο διαδίκτυο – για τις επόμενες δώδεκα ώρες είναι αυτή η εικόνα.

Εκτός από τον Aaron (επικείμενος ήρωας), που έχει αχρωματοψία, και έναν βετεράνο στρατιωτικό, τον Shaw, ο οποίος είναι τυφλός. memetic1Πιθανότατα, όσοι δεν μπορούν να δουν το τρικ είναι μία χαρά. Εννοείται πως και οι δύο τους υποψιάζονται πως κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την εικόνα. Τουλάχιστον ο ένας ενεργεί επί αυτού. Μάταιες, όμως, οι ενέργειες του. Γιατί ξαφνικά, όποιος είδε την εικόνα μετατρέπεται σε τέρας. Θα μπορούσε να είναι και zombie apocalypse. Απλά τα zombies στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ζωντανοί νεκροί, αλλά υποχείρια του διαδικτύου.

Ίσως η πιο έξυπνη και πιο κοντά στην αλήθεια παγκόσμια καταστροφή που πουλιέται εκεί έξω. Χρησιμοποιώντας σαν στοιχείο ένα όργανο που χρησιμοποιούμε όλοι ανεξαιρέτως (και η μαμά μου μπαίνει στο διαδίκτυο), μας δείχνει την κατάσταση που επικρατεί όταν βλέπουμε ομαδικώς και μανιωδώς ένα αντικείμενο viral, όπως αποκαλείται.

Βέβαια, εδώ πέρα η κατάσταση παίρνει τη χειρότερη στροφή που μπορεί να πάρει, οπότε το στοιχείο της υπερβολής κυριαρχεί στο comic, αλλά και πάλι δίνει ένα πολύτιμο μάθημα.

Μην τυφλώνεστε από τη μαγεία της τεχνολογίας και μην γίνετε hipster. Που, για κάποιο λόγο, υπάρχουν πάρα πολλοί μέσα στην ιστορία. Μια χαρά σχέδιο έχει – ελαφρώς απλοϊκό – αλλά γιατί τόσους hipster;!

Πάντως, σας αρέσει δεν σας αρέσει το θέμα, το comic πρέπει να το διαβάσετε. Πρέπει να δείτε την εικόνα. Θα αλλάξει όλη σας η ζωή!